Mașina de tuns iarba. Ce știm despre ea?

Peluzele acoperite cu iarbă tăiată și îngrijită au început să fie pentru prima dată la modă la începutul secolului al XVIII-lea, în Franța, de unde, tehnica amenajării lor s-a răspândit rapid în Anglia și apoi în lumea întreagă.

Francezii au adus la perfecțiune tehnica modelării formei peisajului în figuri geometrice cu porțiuni de pajiște intersectate de cărări, labirinturi naturale, arbuști ornamentali și grădini sofisticate, exemplul cel mai reușit fiind grădina palatului Versailles. Întreținerea pajiștilor era însă costisitoare și doar oamenii înstăriți, cu vaste posesiuni de pământ, își permiteau să amenajeze peluze.

La 3 mai 1831, Manning a obținut un patent pentru o mașină de tăiat iarba, însă istoria acestui dispozitiv, atât de folositor pentru amenajarea peluzelor, începe cu britanicul Edwin Beard Budding (foto) care, la 31 august 1830, a primit primul brevet pentru un instrument mecanic de tuns iarba. Apariția mașinii de tăiat iarba a înlocuit rapid mijloacele rudimentare folosite anterior: pășunarea animalelor sau tăierea ierbii cu secera, coasa sau foarfecele. Înaintea invenției lui Budding, modelele de dispozitive pentru tăiatul ierbii erau bazate pe tracțiune animală, copitele cailor fiind învelite în piele pentru a proteja pajiștea.

În anii 1890 au început să apară primele dispozitive alimentate cu aburi, iar la începutul secolului al XX-lea, mașinile de tuns iarba cu motor cu ardere internă alimentat cu benzină.

Peluzele frumos amenajate sunt un adevărat stil de viață în Statele Unite, statisticile indicând faptul că americanii cheltuiesc 25 de miliarde de dolari anual pe produse pentru îngrijirea pajiștilor: mașini de tuns iarba, îngrășăminte, semințe, pesticide, furtunuri, mașini de stropit, instrumente pentru grădinărit.

Sursa: AGERPRES

Foto: The Great and The Good

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.