Măsuri speciale de Ziua maghiarilor

Ziua maghiarilor de pretutindeni, serbată în 15 martie, a determinat măsuri speciale luate de autoritățile din București, în special prin Ministerul de Interne pentru a preîntâmpina acțiunile extremiste promovare cu obstinația în țara noastră de câteva formațiuni politice de la Budapeste.

Iată ce a declarat Monica Dajbog, purtător de cuvânt în MAI: ”În urma activităţilor de evaluare a riscurilor la adresa ordinii publice şi a securităţii naţionale, în conformitate cu dispoziţiile legale, respectiv a legislaţiei comunitare, autorităţile române competente au luat decizia instituirii unor măsuri preventive în vederea pre-întâmpinării producerii unor evenimente de natură a afecta ordinea publică şi securitatea naţională. Astfel, a fost instituită măsura nepermieterii intrării pe teritoriul României şi s-a solicitat instanţei compentente declararea ca indezirabili pentru un număr de cetăţeni ungari care desfăşoară în ţara naostră activităţi cu caracter extremist în favoarea organizaţiilor Noua Gardă Ungară. Mişcarea de Tineret din cele 64 de Comitate, Oastea Haiducilor şi Jobbik. Despre aceştia s-a stabilit cu certitudine că sunt implicaţi în activităţi de natură a justifica măsurile dispuse în condiţiile legii”.

Referitor la preşedintele Jobbik, Vona Gabor, purtătorul de cuvânt al MAI a spus că nu poate furniza informaţii, pentru că pe rolul Ministerului Public se află, în faza implementării, o cauză penală. Poliţia Română a anunţat anterior, tot vineri, că aproape 1.000 de poliţişti sunt mobilizaţi pentru a asigura ordinea şi siguranţa publică în 15 judeţe, la evenimentele organizate în perioada 15 – 17 martie pentru sărbătorirea Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.Potrivit Poliţiei Române, în perioada 15 – 17 martie, în 56 de locuri din 15 judeţe ar urma să aibă loc manifestări prilejuite de sărbătorirea Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. La aceste evenimente vor participa, conform estimărilor organizatorilor, aproximativ 30.000 de persoane.

Traian Băsescu: Oricine poate fi expulzat

Preşedintele Traian Băsescu le-a transmis, joi, un mesaj politicienilor maghiari care se anunţă în număr mare în România în următoarele zile, că “oricine poate fi cu uşurinţă expulzat în plin sejur de pe teritoriul României, dacă nu respectă legile şi Constituţia”. La Târgu Secuiesc, de cu zori, se fac pregătiri intense. În jurul prânzului încep manifestările propriu zise, unde sunt așteptați înalți demnitari de la Budapesta, inclusiv premierul maghiar.

Preşedintele Ungariei, vizită neoficială în România

În altă ordine de idei, Ader Janos, preşedintele Ungariei, se va afla de luni într-o vizita neoficială în Transilvania, scrie cotidianul covăsnean 3szek, citat de jurnalul.ro. Prima oprire a acestuia va fi la Sfântu-Gheorghe. De la ora 19, prezenţa sa este confirmată la Teatrul „Tamasi Aron”, unde va urmări piesa Hamlet. Marţi dimineaţă, de la ora 9, el va vizita expoziţia “Victimele Războiului de Independenţă” de la Muzeul Naţional al Secuilor. Următoarea destinaţie a preşedintelui este Muzeul „Haszmann Pal” din localitatea covăsneană Cernat. Ader Janos urmează să depună o coroană de flori la statuia lui Gabor Aron din Târgu-Secuiesc, apoi va ridica un stâlp funerar din lemn sculptat la Monumentul Eroilor secui Paşoptişti din Pasul Niergeş (Piatra Niergeş). Vizita în România va continua la Miercurea-Ciuc, urmată de o depunere de coroane de flori la monumentul din Siculeni şi o vizită la biserica armeană din Gheorgheni. Vizita neoficială se va încheia la Cluj-Napoca. Potirvit sursei citate, vizita privată de săptămâna viitoare este a treia pe care o întreprinde şeful statului ungar în România, după cea din mai 2013, când a participat la pelerinajul de Rusaliile catolice de la Şumuleu Ciuc, judeţul Harghita, şi cea din iulie 2013, când şi-a petrecut concediul, alături de familie, în judeţul Harghita.

UDMR și tipurile de autonomie

Lorant Vincze, candidatul UDMR la europarlamentare, vorbeşte despre trei tipuri de autonomie a comunităţilor maghiare: culturală, teritorială şi culturală. „Autonomia culturală care este prevăzută, evident, în legea minorităţilor aflată în Parlament, o ştiţi de foarte mulţi ani. Şi sperăm să o promovăm. E inclusă din nou într-un program de guvernare. Pentru cei care trăiesc în Bihor, Satu Mare şi în acele zone unde totuşi sunt comunităţi puternice de maghiari, evident autonomia teritorială este potrivită şi noi afirmăm cu tărie că modelul Tirolului de Sud, al comunităţii germane din Italia este o soluţie. În Tirolul de Sud a fost nevoie de 50 de ani să ajungă acolo unde sunt acum, au trecut prin diferite etape”, a spus Vincze, potrivit antena3.ro.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.