Maximum 100 ha teren arabil românesc spre achiziție, pentru doritorii din UE

Potrivit spuselor ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, incepand cu 1 ianuarie 2014, orice individ de pe mapamond „cu domiciliul intr-un stat membru UE” sau cetatean al Uniunii Europene va putea achizitiona la noi in tara teren arabil in extravilan. Si o va face cu siguranta, cel putin asa spun mai toti liderii din agricultura, insa in limita a 100 ha, conform unui nou proiect de act normativ. Strainii vor fi primiti cu bratele deschise, inclusiv in sindicatele din agricultura.

Concret, astazi, la sediul Ministerul Agriculturii, a fost dezbatut intr-o prima runda de negocieri cu reprezentantii fermierilor, proiectul de lege privind vanzarea-cumpararea terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice, precum si de infiintare a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.

Conform proiectului de act normativ, „de acum inainte”, persoanele fizice care vor vrea sa achizitioneze terenuri agricole la noi in tara, nu vor putea sa mai cumpere suprafete mai mari de 100 ha. De asemenea, in acest proiect de lege se mai vorbeste si de ordinea de preemptiune la cumparare (co-proprietari, vecini, arendasi, persoane tinere din localitate si statul roman), cat si de cateva conditii care sa ofere garantia ca terenurile arabile raman cu destinatie agricola si nu si-o schimba „pentru o perioada de 10 ani”, potrivit spuselor ministrului Agriculturii, Daniel Constantin.

„In ceea ce priveste dobandirea terenurilor agricole, cetatenii statelor membre (ne referim si la piata europeana) si apatrizii cu domiciliul intr-un stat membru UE sau in Romania, pot dobandi drept de proprietate asupra terenurilor agricole incepand cu 1 ianuarie 2014. Cu alte cuvinte, si cetatenii din afara UE, care au domiciuliul in UE sau in Romania, pot sa achizitioneze terenuri, ca persoane fizice”, a afirmat Daniel Constantin, la sfarsitul conferintei de presa.

Acesta a mai spus ca persoanele straine care au cumparat deja terenuri in Romania, au facut-o prin intermediul societatilor comerciale. Mai mult, de la 1 ianuarie 2014, aceste societati nu vor putea trece terenurile in cauza pe persoana fizica, intr-o suprafata mai mare de 100 ha. „Nu cred ca va exista un astfel de pericol”, a mai mentionat seful MADR.

„Sigur ca, si pana acum, persoanele juridice straine au putut cumpara terenuri in Romania, dar avand in vedere ca a fost o dezbatere extrem de ampla si exista aceasta ingrijorare vizavi de posibilitatea de a fi cumparate suprafete foarte mari, cred ca este rolul statului sa intervina si sa ofere o lege absolut corecta, una care sa nu favorizeze cetatenii straini, cu o forta mai mare de cumparare, cu o putere mai mare de cumparare in fata cetatenilor romani, cu o putere ceva mai mica de cumparare, egalizand in felul acesta sansele pentru fiecare fermier sa aiba acces la teren si la activitatea agricola”, a mai subliniat Constantin, referindu-se, bineinteles, la temerile pe care cei din LAPAR le-au tot avut pe tema diferentei puterii de cumparare dintre fermierii romani si cei straini.

Legea ar putea intra saptamana viitoare in discutii la Guvern, in conditiile in care toti reprezentatii fermierilor vor fi consultati.

„Intentia noastra este ca, saptamana viitoare, in masura in care avem toate punctele de vedere finalizate (pentru ca trebuie sa ne mai consultam si cu alti reprezentanti ai fermierilor) actul normativ sa intre in Guvern pentru un aviz, dupa care sa mearga la Parlament, unde sunt sigur ca vor fi si acolo dezbateri ample”, a marturist presei Daniel Constantin. (Sursa: Federaţia Agrostar)

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.