Medicii de familie solicită fonduri din rectificarea bugetară

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) a făcut o solicitare oficială privind alocarea de fonduri în luna mai a acestui an ”ca act reparator pentru asistenţa medicală primară şi pentru beneficiarii serviciilor furnizate de cabinetele de medicină de familie, adică peste 80% dintre pacienţi”, se arată într-un comunicat de presă al organizației. Scrisoarea a fost transmisă autorităţilor, având o notă de fundamentare argumentată şi făcând recurs la documentele oficiale emise de instituţiile guvernamentale.

SNMF a analizat problemele de funcționare ale cabinetelor de medicina familiei determinate de subfinanțare încă din luna Mai şi a transmis Guvernului şi Ministrului Sănătăţii un memoriu prin care semnala nedreptatea creată prin discriminarea personalului medical din sectorul sanitar prin aplicarea noii legi a salarizării (ataşăm acestui mesaj şi acest memoriu).

Întrebările transmise autorităţilor prin intermediul memoriului  au rămas fără răspuns pînă acum.În contextul actual, cînd se vorbeşte despre o rectificare bugetară şi în condiţiile în care administraţia fiscală a raportat o creştere a nivelului de colectare a contribuţiilor pentru sănătate (130,3% indice nominal), SNMF solicită ferm Guvernului să aloce fonduri suplimentare reţelei de medicina familiei.

O eventuală menținere la același nivel al finanțării asistenței medicale primare va accentua grava discriminare creată de modul diferit de finanțare ale celor două ramuri medicale (publică și privată) și va aduce un grav prejudiciu întregii activități desfăşurate de medicul de familie, atât în privinţa relaţiilor contractuale cu personalul angajat cât și a serviciilor medicale acordate pacienților.

Întregul corp profesional al asistenței medicale primare este în așteparea unui act reparator pe care autoritățile responsabile pentru sănătatea populației să și-l asume.

MEMORIU Guvernul României

MEMORIU Ministerul Sănătății

Solicitare Rectificare

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.