Melasma de sarcina – de ce apare si cum o putem preveni
Desi este unul dintre cele mai fericite momente din viata oricarei femei, sarcina reprezinta totodata o provocare pentru viitoarea mamica, aflata in situatia de a se confrunta cu o serie de modificari ale corpului. Una dintre ele este melasma, manifestata prin aparitia unor pete inchise la culoare in zone foarte vizibile, cum ar fi fata si gatul. Doamna doctor Alina Suru, specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, explica de ce apare aceasta hiprpigmentare si cum poate fi ea prevenita.
Fluctuatia nivelurilor de hormoni din organism, modificarile circulatiei sagvine si ale sistemului imunitar pot avea toate efecte vizibile asupra pielii viitoarelor mamici. Astfel, pana la 90% dintre femeile gravide observa o crestere a gradului de pigmentare in timpul sarcinii, un fenomen mai pronuntat la persoanele cu fototip cutanat mai inchis si caracterizat prin pigmentarea accentuata a suprafetelor in mod normal hiperpigmentate (areola mamara, axila, zona genitala etc.).
“Melasma (cloasma), o hiperpigmentare simetrica, cu margini neregulate, apare la 50-75% dintre femeile insarcinate, de obicei in al doilea trimestru de sarcina. Aceasta se manifesta la nivelul fetei si gatului, cel mai frecvent fiind afectate fruntea, obrajii si buza superioara. Culoarea variaza de la crem-galbui, la maro si chiar gri-bleu”, explica doamna doctor Alina Suru.
Factorii favorizanti
Factorii implicati in aparitia melasmei in timpul sarcinii sunt: modificarile hormonale, expunerea la radiatii ultraviolete, precum si factorii genetici. Implicarea factorilor hormonali este ilustrata si de faptul ca aproximativ 10-20% dintre pacientele care iau contraceptive orale dezvolta melasma.
“Melasma poate fi declansata de modificarile hormonale aparute in timpul sarcinii, care stimuleaza o crestere temporara a cantitatii de melanina pe care o produce organismul. Melanina este substanta naturala care da culoare parului, pielii si ochilor. Expunerea la soare joaca si ea un rol important, la fel ca si nuanta pielii – fiind cunoscut faptul ca femeile cu fototipuri mai inchise prezinta o mai mare probabilitate de a dezvolta melasma decat cele cu piele mai deschisa la culoare. De asemenea, au mai multe sanse de a se confrunta cu aceasta problema persoanele care au in familie istoric de melasma”, atentioneaza specialistul dermatolog.
Prevenirea melasmei de sarcina
Evitarea expunerii la radiatiile ultraviolete, precum si utilizarea de creme cu fotoprotectie sunt foarte importante pentru a preveni hiperpigmentarea in timpul sarcinii.
“Acest pas este esential deoarece expunerea la razele ultraviolete (UV) ale soarelui declanseaza melasma si intensifica modificarile pigmentare. Este recomandata utilizarea unui produs de protectie solara cu spectru larg (care protejeaza impotriva razelor UVA si UVB) cu SPF 30 sau mai mare in fiecare zi, chiar si atunci cand afara este innorat. Este recomandat ca crema de protectie solara sa fie aplicata ca parte a rutinei de dimineata. Este indicata si limitarea timpului petrecut sub soare, in special intre orele 11:00 si 16:00 si, bineinteles, evitarea saloanelor de bronzare artificiala”, recomanda specialistul dermatolog.
Nu in ultimul rand, este recomandata folosirea unor produse de ingrjire blande cu pielea, care nu contin parfumuri si conservanti sau alti compusi ce putea provoca iritatii odata cu expunerea la soare.
Tratamentul petelor aparute in sarcina
Cloasma dispare tipic in primul an dupa nastere, dar in 30% din cazuri, leziunile sunt persistente. Tratamentul lor se va efectua la indicatia dermatologului, de obicei dupa incheierea perioadei de alaptare, existand riscul ca unele cazuri sa fie rezistente la tratament.
“Pot fi recomandate creme depigmentante, sesiuni de microderamabraziune sau peeling-uri chimice. Terapia laser poate avea rezultate bune, dar raportul risc-beneficiu trebuie considerat atent intrucat exista si riscul aparitiei de hipo/hiperpigmentari suplimentare”, atentioneaza doamna doctor Alina Suru.
Ana STEFAN