Membrii Asociației pentru Promovarea Culturii și Responsabilizare Civică, împotriva proiectului de la Roşia Montană

În urma deciziei Guvernului României de a adopta un proiect de lege specială pentru exploatarea de la Roșia Montană au apărut imediat reacții din partea organizațiilor care se opun proiectului. La 1 septembrie au fost organizate mitinguri de protest în mai mult de 20 de orașe din țară. Ne-am alăturat și noi acestor proteste din motivele pe care vom încerca să le expunem mai jos, sub forma unor argumente pro și contra acestui proiect.

Argumente pro

Argumentul economic: Este vorba de o investiție străină care va crea locuri de muncă și va aduce venituri la bugetul de stat. Lucru de care este absolută nevoie, mai ales acum, în perioadă de criză, când investițiile străine au scăzut în mod simțitor. Din datele prezentate de cei de la Gold Corporation valoarea zăcămintelor ce urmează a fi exploatate se ridică undeva în jurul a 10 miliarde de dolari (la prețul de 1200 de dolari uncia de aur). Din această valoare, 3 miliarde vor fi încasate de companiile străine furnizoare ale proiectului (cu diverse materiale sau tehnologii care nu se produc în România), 3 miliarde vor fi atrași de companiile românești, 2 miliarde vor intra în bugetul de stat sub formă de taxe și impozite, iar profitul investitorului se va situa în jurul a 1,5 – 2 miliarde de dolari. Totul pentru o perioadă de maxim 20 de ani cât durează exploatarea. Încasările la bugetul de stat sunt deci aproximativ egale cu profitul investitorului și ar valora aproximativ 100 de milioane de dolari anual.

Locuri de muncă: în perioada de construcție a proiectului vor fi implicați aproximativ 2000 – 3000 de angajați. În perioada de exploatare (aproximativ 15 ani) se vor crea locuri de muncă pentru 600 – 700 de oameni. Trebuie notat că Gold Corporation are deja 150 – 200 de angajați în zona Roșiei Montană.

Argumente contra

Riscul pentru patrimoniu: Este cunoscut faptul că în zona există o serie de galerii romane despre care specialiștii spun că ar fi unice în lume (mai valoroase chiar decât galeriile romane de la Las Medulas, Spania). Deocamdată acest patrimoniu nu este cercetat și este slab pus în valoare în principal din cauza lipsei de interes a autorităților române. Exploatarea prezintă riscul de a duce la dispariția definitivă a sa.

Riscul pentru mediu: Roșia Montană va fi cea mai mare exploatare pe bază de cianuri din Europa. Dacă în urma unei exploatări medii de acest tip din Europa se folosesc 1000 de tone de cianuri pe an, exploatarea de la Roșia Montana se vor folosi 13000 de tone.

Lipsa de credibilitate a investitorului: Roșia Montană Gold Corporation este deținută de un consorțiu de firme ale căror sedii se găsesc în bună parte în paradisuri fiscale sau în țări în care legislația referitoare la minerit este foarte laxă. Mai multe detalii pot fi găsite aici. Unul dintre investitorii principali ai consorțiului este cercetat de justiția din Franța și Elveția fiind suspectat de corupție și spălare de bani. Toate aceste date ridică semne de întrebare cu privire la responsabilitatea pe care și-o va asuma investitorul în urma terminării exploatării.

Afectează democrația din România și manipulează opinia publică: Guvernul a aprobat un proiect de lege special pentru exploatarea de la Roșia Montană. Este pentru prima dată după 1989 când se aprobă un proiect de lege special pentru o companie privată, proiect care încalcă unele prevederi constituționale referitoare la dreptul de proprietate, oferind unui privat dreptul de a face exproprieri în numele statului. Mai multe detalii, aici.

Încălcarea unor principii generale și punerea la lucru a instituțiilor statului în slujba unor interese private reprezintă un un risc real și un precedent periculos pentru democrația din România.

Prima zi de proteste din țară nu a fost aproape deloc reflectată (cu puține excepții) în mass-media centrală (televiziuni și site-uri de știri cu trafic mai mare). Este evidentă distorsionarea felului în care a fost transmis un protest împotriva unei decizii care privește interesul național. Mai multe detalii despre cenzura din presa românească legată de cazul Roșia Montană găsiți aici.

Dezvoltarea economică produsă de acest proiect nu este una durabilă. Creșterea economică bazată pe resurse primare poate reprezenta pe termen scurt un pericol pentru celelalte ramuri industriale și nu contribuie pe termen lung la dezvoltarea economică a societății. Mai multe detalii se pot găsi aici.

Alternativa o reprezintă investițiile în domenii care pot produce dezvoltare durabilă.

Având în vedere toate argumentele pro și contra enumerate mai sus, membri Asociației pentru Promovarea Culturii și Responsabilizare Civică au decis să se opună exploatării de la Roșia Montană. Este timpul să luăm atitudine!

Asociația pentru Promovarea Culturii și Responsabilizare Civică

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.