Mesajul Papei Francisc de Anul Nou: Ce se întâmplă în inima umanităţii? Trebuie să ne oprim VIDEO

Papa Francisc a făcut apel, miercuri, la mai multă solidaritate şi mai puţină violenţă în prima sa rugăciune Angelus a anului 2014, în faţa unei mulţimi de credincioşi reunite în Piaţa Sfântul Petru, transmite Mediafax. „Avem cu toţii responsabilitatea de a lucra pentru ca lumea să devină o comunitate de fraţi care se respectă, se acceptă în diferenţele lor şi au grijă unii de alţii”, a declarat Suveranul Pontif cu ocazia Zilei Mondiale a Păcii, celebrată de Biserica Catolică la 1 ianuarie.

„Este timpul unei opriri pe drumul violenţei”, a mai afirmat el. „Ce se întâmplă în inima umanităţii? Trebuie să ne oprim”, a adăugat Papa Francisc, subliniind „forţa duioşiei, forţa non-violentă a adevărului şi dragostei”. Suveranul Pontif a mai susținut că 2014 trebuie să aducă „un angajament real de construire a unei societăţi mai juste şi mai solidare”.

La Rugăciunea Angelus de pe 1 ianuarie 2014 din Piaţa Sf. Petru din Roma au luat parte şi mii de participanţi la tradiţionalul Marş al păcii organizat de Comunitatea Sf. Egidiu cu ocazia Zilei Mondiale a Păcii. Unul dintre organizatorii marşului la Roma, Alberto Quattrucci, a vorbit pentru Radio Vatican: 

• „Acest marş al păcii este o tradiţie frumoasă pentru noi şi o trăim de 12 ani. De 12 ani comunitatea Sf. Egidiu organizează marşuri, manifestaţii, momente de reflecţie şi rugăciune, conferinţe, iniţiative care se desfăşoară peste tot în lume unde suntem prezenţi şi unde avem prieteni care colaborează cu noi, pentru a sublinia că anul începe cu pasul pentru pace: un gest al păcii este urarea cea mai potrivită!”

Ce înseamnă pacea pentru Comunitatea Sf. Egidiu?

• „Cel mai frumos aspect al vieţii este să lucrezi în favoarea păcii, să lucrezi pentru armonia şi întâlnirea celuilalt, pentru dialogul şi construirea unei lumi adevărate, echitabile pentru toţi, în care există loc mai ales pentru cei mai săraci, mai slabi şi mai marginalizaţi oameni. Comunitatea Sf. Egidiu a luat naştere în 1968, anul în care Paul al VI-lea pentru prima data a stabilit Ziua Mondială a Păcii în timpul războiului din Vietnam. Comunitatea s-a născut ca un semn al păcii deoarece acesta este visul Evangheliei, iar Papa Francisc ne spune acest lucru foarte clar. În acest an a subliniat şi importanţa fraternităţii care pentru comunitatea noastră este importantă încă de la întemeierea ei. Nu există vreo ruptură între iubirea pentru săraci şi cea pentru pace, iar iubirea pentru săraci ne-a condus departe, în ţări în care era război şi în care mulţumită Domnului am reuşit să construim pacea”.

Papa Francisc aminteşte în mesajul său că fraternitatea este unicul mijloc prin care se poate construi pacea şi combate sărăcia…

• „Da, fraternitatea este mijlocul cel mai eficient şi cel mai uman pe care îl pot folosi creştinii, credincioşii tuturor religiilor, dar şi toţi oamenii de bună voinţă. Fraternitatea este şi un zid înalt care împiedică violenţa. De fapt, privindu-l pe celălalt în ochi nu mai vezi în el un duşman şi, într-o oarecare măsură, te poate ajuta mereu să descoperi în celălalt un mic «frate». Această fraternitate descoperită zilnic, deoarece nu se descoperă o dată pentru totdeauna, construită prin dialog, întâlnire umană şi sinceritate, este legătura de pace care-i uneşte pe oameni. Fraternitatea este mijloc de dialog, de depăşire a prejudecăţilor şi deci de construire a păcii: am experimentat acest lucru în mai mult de 15 ţări din întreaga lume în ultimii 20 de ani, deoarece prin acest dialog al fraternităţii am reuşit să ajungem şi la soluţii paşnice în zonele de conflict”.

Sursa: Radio Vatican

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.