Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Mesajul "Urbi et Orbi" al Papei Francisc : Cristos, Principele păcii, să schimbe inima oamenilor violenţi!

Publicat: miercuri, 25 decembrie 2013

În solemnitatea Naşterii Domnului 2013, Sfântul Părinte Papa Francisc a adresat „Urbi et Orbi” – „Cetăţii şi Lumii”, tradiţionalul mesaj de Crăciun şi a invocat Indulgenţa Plenară pentru toţi cei pregătiţi spiritual la primirea acestui dar. 

Mai jos, în traducerea Radio Vatican, Mesajul de Crăciun al Sfântului Părinte: 

„Mărire în înaltul cerurilor lui Dumnezeu şi pe pământ pace oamenilor pe care îi iubeşte!” (Lc 2,14)

Dragi Fraţi şi Surori 
din Roma şi din Lume, 
Bună ziua şi 
Crăciun Fericit!

Îmi însuşesc cântarea îngerilor, care au apărut păstorilor de la Betleem în noaptea în care s-a născut Isus. Este un cântec care uneşte cerul şi pământul, îndreptând spre cer lauda şi preamărirea, iar spre pământul oamenilor urarea de pace.

Îi îndemn pe toţi să se alături acestei cântări: această cântare este pentru orice bărbat şi femeie care veghează în noapte, care speră într-o lume mai bună, care poartă de grijă celorlalţi străduindu-se să facă în tăcere datoria care le revine.

Mărire lui Dumnezeu!
Crăciunul ne cheamă în primul rând la aceasta: să dăm slavă lui Dumnezeu, pentru că e bun, e credincios, e milostiv. În această zi le urez tuturor să recunoască adevărata faţă a lui Dumnezeu, pe Tatăl care l-a dăruit nouă pe Isus. Le urez tuturor să simtă că Dumnezeu este aproape, să stea în prezenţa lui, să-l iubească şi să-l adore. Şi fiecare dintre noi să dea slavă lui Dumnezeu mai ales prin viaţă, printr-o viaţă dăruită din iubire faţă de Dumnezeu şi de aproapele.

Pace pe pământ!
Adevărata pace nu este un echilibru între forţe contrare. Nu este o „faţadă” frumoasă în spatele căreia au loc contraste şi dezbinări. Pacea este o angajare de fiecare zi, dar pacea e o artă care poate fi susţinută pornind de la darul lui Dumnezeu, de la harul său pe care ni l-a dăruit în Isus Cristos.

Privind la Copilul din Iesle să ne gândim la copiii care sunt victimele cele mai plăpânde ale războaielor, dar să ne gândim şi la cei bătrâni, la femeile maltratate, la cei bolnavi. Războaiele frâng şi rănesc nenumărate vieţi!

Prea multe vieţi a sfărâmat în ultimele timpuri conflictul din Siria, alimentând ura şi răzbunarea. Să continuăm să-l rugăm pe Domnul ca să cruţe iubitului popor sirian noi suferinţe şi pentru ca părţile în conflict să pună capăt oricărei violenţe şi să garanteze accesul la ajutoarele umanitare. Am văzut cât de puternică este rugăciunea! Şi sunt bucuros că astăzi se alătură rugăciunii noastre pentru pace în Siria chiar şi credincioşi de diferite confesiuni religioase. Să nu ne pierdem niciodată curajul rugăciunii! Curajul de a spune: Doamne, dăruieşte pacea ta Siriei şi lumii întregi! Îi îndemn şi pe cei care nu cred să dorească pacea, prin dorinţa lor, prin acea dorinţă care lărgeşte inima. Să fim cu toţii uniţi, fie prin rugăciune fie prin dorinţă, dar toţi uniţi pentru pace.

Dăruieşte pace Republicii Centrafricane, deseori uitată de oameni. Dar tu, Doamne, nu-l uiţi pe nimeni! Şi vrei să duci pacea chiar şi în această ţară, sfâşiată de o spirală de violenţă şi sărăcie, în care atâtea persoane sunt fără adăpost, apă şi hrană, fără cele necesare vieţii. Încurajează înţelegerea în Sudanul de Sud, unde tensiunile actuale au provocat deja mai multe victime şi ameninţă convieţuirea paşnică din acest tânăr stat.

Tu, Principele păcii, schimbă pretutindeni inimile celor violenţi, ca să depună armele şi să întreprindă calea dialogului. Priveşte la Nigeria, sfâşiată de atacuri continue care nu-i cruţă pe cei nevinovaţi şi pe cei lipsiţi de apărare. Binecuvântează ţara pe care ai ales-o să vii în lume şi fă să ajungă la un rezultat fericit negocierile de pace dintre israelieni şi palestinieni. Vindecă rănile iubitului Irak, lovit încă de atentate frecvente.

Tu, Domnul vieţii, ocroteşte-i pe cei prigoniţi pentru numele tău. Dăruieşte pace şi sprijin celor evacuaţi şi refugiaţi, mai ales celor din Cornul Africii şi estul Republicii Democratice Congo. Fă ca imigranţii în căutarea unei vieţi demne să afle primire şi ajutor. Tragedii ca acele la care am asistat în acest an, cu numeroşi morţi la Lampedusa, să nu se mai întâmple niciodată!

Pruncule din Betleem, atinge inimile celor implicaţi în traficul cu fiinţe umane, ca să-şi dea seama de gravitatea acestui delict împotriva umanităţii! Îndreaptă-ţi privirea spre atâţia copii care sunt răpiţi, răniţi şi ucişi în conflictele armate, şi spre cei care sunt transformaţi în soldaţi, fiindu-le furată copilăria lor.

Stăpâne al cerului şi al pământului, priveşte la planeta noastră, pe care deseori pofta de avere şi lăcomia oamenilor o exploatează cu nepăsare. Asistă-i şi ocroteşte-i pe cei care sunt victime ale calamităţilor naturale, mai ales pe scumpul popor filipinez, afectat grav de recentul taifun.

Dragi Fraţi şi Surori,
în această lume, în această umanitate astăzi s-a născut Mântuitorul, care este Cristos Domnul! Să ne oprim în faţa Pruncului de la Betleem! Să lăsăm ca inima noastră să se înduioşeze, să nu ne fie teamă de aceasta. Să nu ne fie teamă ca inima noastră se emoţioneze! Avem nevoie ca inima noastră să se impresioneze. Să o lăsăm să se încălzească la blândeţea lui Dumnezeu. Mângâierile lui Dumnezeu nu fac răni. Mângâierile lui Dumnezeu ne dau pace şi putere. Avem nevoie de mângâierile sale.

Dumnezeu este mare în iubire, Lui să-i fie cinste şi mărire în veci! Dumnezeu este pace: să-i cerem să ne ajute să o construim zi de zi, în viaţa noastră, în familiile noastre, în oraşele şi naţiunile noastre, în lumea întreagă. Să ne lăsăm emoţionaţi de bunătatea lui Dumnezeu!”

Pe 25 decembrie, solemnitatea Naşterii Domnului, Papa a transmis la ora Romei 12.00, ora 13, ora Bucureștiului, mesajul şi binecuvântarea „Urbi et Orbi” de la balconul central al bazilicii Sfântul Petru.

Sfântul Părinte a fost însoţit, în calitate de cardinali diaconi, de card. Jean-Louis Tauran, protodiacon, şi cardinalul Giuseppe Bertello. De binecuvântarea „Urbi et Orbi” este legată indulgenţa plenară ce poate fi dobândită după condiţiile cunoscute.

Urmărește mesajul transmis de Papa Francisc:

Sursă text: Radio Vatican

Sursă video: Televiziunea Vaticanului

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=20512

Publicat de la data dec. 25 2013. Categorii MAPAMOND.

Zona comentariilor

Meteo în țară

14 octombrie 2019, 10:19
 

N
Soare
13°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 16°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 76%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 2
Răsarit: 7:29
Apus: 18:34
Prognoza 15 octombrie 2019
Zi
 

ENE
Înnourat
24°C
Vânt: 4 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

NE
Parţial noros
10°C
Vânt: 4 km/h NE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 233.559 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team