MEXIC: ”Revoluționarii” pierd șefia statului după 77 de ani de dominație

Andres Manuel Luis Obrador, noul lider al Mexicului

Sondajele la ieşirea de la vot îl indicau luni drept câştigător al alegerilor prezidenţiale din Mexic pe candidatul de stânga Andres Manuel Luis Obrador, informează Reuters şi DPA. Estimările firmei de specialitate Parametria îl creditează pe liderul opoziţiei cu 53-57% din voturi, iar Consulta Mitofsky, pentru postul Televisa, cu 43-49%, cu peste 20 de procente înaintea următorilor doi clasaţi.

Lopez Obrador, în vârstă de 64 de ani, ar urma să fie primul şef de stat din Mexic cu orientare de stânga din ultimele decenii. El a promis în campania electorală că va reduce dependenţa economică a ţării de Statele Unite.

Confirmarea rezultatelor ar însemna o înfrângere răsunătoare pentru Partidul Revoluţionar Instituţional al actualului preşedinte, Enrique Pena Nieto, care a condus Mexicul timp de 77 de ani din ultimii 89, apreciază Reuters. Candidatul formaţiunii de guvernământ, Jose Antonio Meade, a recunoscut deja că votul nu i-a fost favorabil şi a afirmat că Lopez Obrador va avea răspunderea formării următorului executiv. Potrivit sondajelor, Meade – cu 18-26% – nu a fost nici măcar al doilea în preferinţele electoratului, fiind întrecut şi de centristul Ricardo Anaya, care a obţinut 23-27% din voturi.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.