Mii de credincioşi au participat la procesiunea de la Biserica Icoanei

Mii de credincioşi au participat sâmbătă, 8 martie a.c. la Biserica Icoanei la evenimentele prilejuite de sărbătorirea Duminicii Ortodoxiei, desfăşurată sub genericul “Icoana – Fereastră spre Dumnezeu”.
În cursul serii de sâmbătă, 8 martie a fost săvârşită slujba Vecerniei de un sobor de preoţi conduşi de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar Patriarhal, după care a avut loc procesiunea cu icoane în jurul Parcului Grădina Icoanei, urmată de un concert de cântări religioase şi de cuvinte de învăţătură.
În timpul procesiunii circa 100 de preoţii şi mii de credincioşii au dus lumânări aprinse şi au cântat imnuri bisericeşti, iar cadre al Poliţiei Locale a Primăriei Sectorului 2 şi membrii ai Diviziei Civice Voluntare, în uniforme de gală, au purtat în mâini torţe aprinse, creând o atmosfera cu totul specială.
 
Duminică 9 martie, programul din Duminica Ortodoxiei va cuprinde:
·        10:00 – 12:00 – Sfânta Liturghie la Biserica Icoanei,
·        12:00 – 13:30 – Deplasarea preoților și credincioşilor din parohiile aflate în Sectorul 2 şi în Protoieria 2 Capitală și a celorlalți preoți și credincioși  care doresc să participe la eveniment, către Biserica Icoanei,
·        13:30 – 14:15 – Procesiunea în jurul Parcului Icoanei,
·        14:15 – 15:00 – Slujbă de sfinţire a icoanelor purtate de credincioși,  
         rostirea Mărturisirii de Credinţă – Crezul.
         Alocuțiunea rostită de Primarul Neculai Onțanu şi cuvântul de folos „Icoana – Fereastră spre Dumnezeu” rostit de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române sau de un delegat al Preafericirii Sale.
Manifestările religioase reunesc 44 de parohii şi mânăstiri din sectorul 2 şi sunt organizate de Arhiepiscopia Bucureştilor,  Protoieria 2 Capitală şi Primăria Sectorului 2 şi se bucură de înalta binecuvântare a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
În cadrul acestor manifestări, vineri, 7 martie a.c., a fost adusă la Biserica Icoanei,  Icoana Maicii Domnului cu Pruncul de la Mânăstirea Hadâmbu, judeţul Iaşi.
          Datorită mirului care izvorăşte din icoană, aceasta este cunoscută de către credincioşi ca fiind făcătoare de minuni. Icoana a plâns pentru prima dată in 1992, pe 6 ianuarie, de Praznicul Bobotezei, în timpul slujbei de sfinţire a apei, iar de atunci a mai izvorât mir de mai multe ori.
Prima duminică din Postul Sfintelor Paşti a fost instituită de către Sinodul de la Constantinopol (843) ca sărbătoare a Ortodoxiei, pentru a sublinia biruinţa dreptei credinţe asupra iconoclasmului (erezie care susţinea că sfintele icoane nu trebuie cinstite) şi, în general, asupra tuturor ereziilor.
           Aflându-se în acest an la cea de a şaptea ediţie, manifestarea cultural – religioasă de o înaltă încărcătură spirituală vine în întâmpinarea credincioşilor, a celor ce îşi simt sufletul aproape de Dumnezeu şi de Biserică şi a celor pentru care credinţa şi valorile morale primează cu adevărat.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.