Miliardul fantomă

În raportul dat publicităţii de curând – aşa-numita „Carte albă” – conducerea Băncii Naţionale dă un răspuns aparent fără fisură la întrebarea privind devalorizarea monedei naţionale şi consumarea rezervelor valutare. Întrebare căreia – după ce se recunoaşte faptul că la începutul anului 1990 România înregistra cea mai favorabilă poziţie financiară externă dintre toate ţările fostului bloc est-european – i se dă un răspuns ce ocoleşte fondul problemei, împingându-se vinovăţia tot în trecut. Se afirmă deci că, asemenea celorlalte rezultate ale economiei de comandă, poziţia favorabilă a resurselor valutare era susţinută exclusiv prin pârghii administrative, cursul valutar fiind determinat arbitrar.

Prin urmare, ceea ce a condus, în viziunea conducerii băncii, la devalorizarea monedei naţionale, la consumarea rezervelor valutare şi la contractarea unei considerabile datorii externe, de care se vorbeşte mai puţin, ar fi tocmai abandonarea acestor pârghii administrative, cursul valutar nemaifiind stabilit ca în trecut. Dar cum? Evident, în acelaşi mod… arbitrar. Deseori din motive politice. Toate explicaţiile raportului demonstrează tocmai faptul că modificările repetate ale regimului valutar sunt consecinţa unor măsuri administrative. Îngheţarea cursului valutar, care s-a instituit în mai multe rânduri, nu a însemnat nimic altceva decât decizie politică, din raţiuni sociale şi electorale. Aşadar, cauza pentru care s-a prăbuşit moneda naţională şi s-a produs actualul dezastru valutar nu constă în trecerea la echilibrarea cursului prin mecanismele pieţei, ci continuarea acelor practici incriminate de conducerea băncii. Deosebirea a constat în faptul că cele anterioare au condus la plata datoriei externe într-o perioadă record (e drept, cu consecinţe criminale pentru nivelul de trai), la promovarea exportului, chiar în condiţiile grele, ştiute, în vreme ce noile practici administrative şi-au dovedit ineficienţa. Au condus de fiecare dată la efecte contrarii, soldate cu reducerea permanentă a exporturilor, cu pierderea pieţelor, cu blocarea producţiei interne.

Aşa cum sunt prezentate lucrurile de către Banca Naţională, reiese că politica monetară în perioada de tranziţie n-a avut nici un rol activ, ea nefiind decât oglindirea scăderii activităţii economice, victima acestei scăderi. Dar între cauzele declinului economic această politică monetară nu-şi găseşte în nici un fel locul? Nu există cel puţin un raport de intercondiţionare? Bineînţeles că da, în ciuda faptului că acestei politici nu i se recunoaşte decât un rol de atenuare a şocurilor produse, chipurile, mereu din cu totul alte cauze.

Politica ratei înalte a dobânzilor este în această privinţă edificatoare. Multe societăţi comerciale şi regii autonome, au renunţat în această situaţie la creditele bancare şi au folosit într-o măsură tot mai mare sursele neachitate către furnizori şi către buget. Pe de altă parte, politica dobânzilor mici, acordate în cazul valutei, explică de ce există o cantitate considerabilă de dolari – un miliard, se apreciază – la populaţie, la firmele particulare şi nu în băncile statului român. Măsura abuzivă a confiscării valutei din noiembrie 1991, respectiv a introducerrii sistemului administrativ, centralizat şi birocratic de acordare a valutei agenţilor economici explică de ce nu mai au particularii încredere în băncile noastre, preferând să o ţină în seifuri sau să o expatrieze. În plus, aceasta a dus la blocarea în bănci a unei sume de peste 100 de miliarde lei sub formă de depozite pentru cumpărarea de valută necesară importurilor, ceea ce a contribuit iar la mărirea plăţilor. (29 ianuarie 1993)

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.