Militarii americani se retrag parțial din Somalia

Preşedintele în exerciţiu al Statelor Unite, Donald Trump, a ordonat retragerea „majorităţii” trupelor americane din Somalia „până la începutul anului 2021”, mai precis înainte de încheierea mandatului său, a anunţat Pentagonul, notează AFP.Â

O parte a forţelor vor putea fi redesfăşurate în afara Africii de Est. Cu toate acestea, restul forţelor vor fi repoziţionate din Somalia spre ţările vecine cu scopul de a permite operaţiuni transfrontaliere ale Statelor Unite şi forţelor partenere, pentru menţinerea presiunii asupra organizaţiilor extremiste violente”, a anunțat Departamentul american al Apărării, într-un comunicat.

Circa 700 de soldaţi ai forţelor speciale americane pregătesc şi consiliază armata somaleză în această ţară din Cornul Africii împotriva jihadiştilor din Al-Shebab, afiliaţi organizaţiei Al-Qaeda.

Statele Unite nu se retrag şi nici nu se dezangajează din Africa. Vom continua să slăbim organizaţiile extremiste violente”, a dat asigurări Pentagonul. De asemenea, Washingtonul s-a angajat să-şi continue activităţile de strângere a informaţiilor la faţa locului.

Aceste anunţuri răspund dorinţei exprimate de Donald Trump de a dezangaja US Army din principalele teatre de operaţiuni externe şi de „a pune capăt războaielor fără sfârşit” ale Americii, la unison cu o bună parte a opiniei publice.

După victoria democratului Joe Biden la prezidenţialele din noiembrie, liderul de la Casa Albă încearcă să accelereze retragerea din mai multe ţări, în special din Afganistan şi Irak, înainte de încheierea mandatului său, la 20 ianuarie 2021.

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.