Ministerul Economiei vrea un "Consiliu Naţional de Creativitate"

Înfiinţarea unui “Consiliu Naţional de Creativitate“, format din specialişti din toate domeniile, care să elaboreze o strategie naţională privind design-ul românesc, reprezintă una dintre propunerile reprezentanţilor Industriilor creative, făcute la consultările din această perioadă de la sediul Ministerul Economiei, în vederea elaborării Documentului de Politică Industrială (Strategia de Reindustrializare a României).

Potrivit propunerii, strategia ar trebui să vizeze domenii cum ar fi design de obiect, design vestimentar etc. şi să se refere la standarde profesionale de acreditare a firmelor şi profesioniştilor din design, astfel încât această activitate să îşi îndeplinească rolul de a genera valoare adăugată în sectoare importante ale industriei. În plus, premiile anuale pentru design sunt văzute ca un instrument pentru a stimula performanţa în acest domeniu.
Înfiinţarea unui forum consultativ, care să reunească designeri profesionişti, profesori de design din sistemul universitar şi reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale şi patronale, este o altă solicitare făcută la discuţiile cu oficiali ai Ministerului Economiei, din data de 17 mai a.c.
De asemenea, reprezentanţii industriilor creative au cerut acordarea unor facilităţi fiscale pentru revigorarea meşteşugurilor tradiţionale, scutirea de plata impozitului pe profit pentru întreprinderile care reinvestesc în inovaţie şi design şi pentru dreptul de autor, programe de finanţare din fonduri UE pentru firme din sectorul creativ, precum şi includerea în COR (Clasificarea Ocupaţiilor din România) a peste 200 de profesii din domeniul publicitar şi a specializării „design”.
Totodată, s-a propus alocarea de fonduri bugetare pentru finanţarea participării firmelor de producţie publicitară la expoziţii de profil internaţionale.
În perioada 9 aprilie – 29 mai a.c., la sediul Ministerului Economiei, au avut loc consultări cu asociaţii profesionale şi patronale, companii, institute de cercetare, clustere, poli de competitivitate, parcuri industriale şi alte structuri economice interesate în vederea elaborării Documentului de Politică Industrială, unul dintre documentele care vor sta la baza Strategiei de Competitivitate a României.

La aceste consultări au fost prezente peste 250 de entităţi industriale din 24 de mari industrii, iar prin reprezentanţii asociaţiilor profesionale şi patronale şi-au exprimat punctele de vedere peste 400 de astfel de entităţi. Acestea, împreună cu specialişti din Ministerul Economiei coordonaţi de ministrul Varujan Vosganian şi secretarul de stat Adrian Ciocănea, au conturat o viziune coerentă privind perspectivele de dezvoltare şi instrumentele de atingere a obiectivelor legate de relansarea industriei procesatoare româneşti.
Documentul de Politică Industrială este o componentă a unui document mai amplu: Strategia de competitivitate a României pentru perioada 2014-2020.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.