Ministerul Justiţiei, despre bruierea comunicaţiilor în perimetrele unităţilor din subordinea A.N.P.

La propunerea Ministerului Justiţiei, Guvernul României a aprobat în şedinţa de miercuri, 16 octombrie 2013, proiectul de Lege privind utilizarea sistemelor destinate blocării ori întreruperii radiocomunicaţiilor în perimetrele unităţilor din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (A.N.P.). Proiectul de act normativ dispune cu privire la posibilitatea utilizării sistemelor destinate blocării ori întreruperii radiocomunicaţiilor în perimetrele care servesc la executarea pedepselor privative de libertate din cadrul unităţilor din subordinea ANP.

Conform prevederilor legale în vigoare, în unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, persoanelor private de libertate nu le este permisă deţinerea şi utilizarea dispozitivelor de comunicare la distanţă, legea prevăzând că persoanele private de libertate pot efectua convorbiri telefonice pentru păstrarea legăturilor cu aparţinătorii în anumite condiţii, de la posturile telefonice puse la dispoziţie de A.N.P.

Deşi persoanelor aflate în stare privativă de libertate nu le este permisă deţinerea şi utilizarea dispozitivelor de comunicare la distanţă, interesul acestora în ceea ce priveşte introducerea în locurile de deţinere şi utilizarea telefoanelor mobile în sistemul penitenciar poate fi determinat, între altele, de factori ca: posibilitatea coordonării grupărilor de criminalitate organizată sub forma continuării activităţii infracţionale; posibilitatea influenţării proceselor aflate pe rolul instanţelor; posibilitatea coordonării unor acţiuni împotriva administraţiei penitenciare; asigurarea posibilităţii impunerii ca lideri informali în rândul deţinuţilor.În majoritatea cazurilor telefoanele mobile introduse în penitenciare oferă o conexiune simplă către activitatea infracţională pe care a avut-o înainte de încarcerare persoana privată de libertate. De asemenea, dezvoltarea noilor tehnologii de comunicare, precum şi creşterea performanţelor echipamentelor utilizate de către reţelele de comunicaţii mobile, concomitent cu reducerea dimensiunilor terminalelor utilizate, fac din ce în ce mai prezent şi riscul săvârşirii infracţiunilor prin intermediul telefoanelor mobile şi a conexiunilor internet.

În urma analizelor efectuate cu specialiştii în domeniu s-a concluzionat că soluţia optimă pentru a se realiza o împiedicare efectivă şi completă a utilizării dispozitivelor de comunicare la distanţă în cadrul perimetrelor destinate executării pedepselor privative de libertate este blocarea şi întreruperea radiocomunicaţiilor în perimetrele unităţilor subordonate A.N.P.

Sistemele destinate blocării ori întreruperii radiocomunicaţiilor vor fi folosite numai pentru prevenirea şi detectarea utilizării în perimetrele penitenciarelor a dispozitivelor care sunt capabile să transmită sau să primească imagini, sunete şi informaţii printr-un dispozitiv utilizat pentru comunicare, inclusiv telefoanele mobile. Blocarea şi întreruperea radiocomunicaţiilor are la bază perturbarea electromagnetică a radiocomunicaţiilor. Soluţia tehnică identificată pentru crearea perturbaţiilor electromagnetice este integrată într-un sistem a cărui funcţionare poate fi monitorizată de la distanţă. Sistemul este compus dintr-o combinaţie specifică mai multor tipuri de aparate şi, după caz, a altor dispozitive care sunt asamblate, instalate şi destinate utilizării permanente pentru blocarea şi întreruperea radiocomunicaţiilor în perimetrele unităţilor din subordinea ANP.

Prin actul normativ aprobat de Guvern se propune o colaborare între Ministerul Justiţiei, prin A.N.P. şi Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (A.N.C.O.M.), în vederea blocării ori întreruperii comunicaţiilor în perimetrele de deţinere, stabileşte datele şi condiţiile tehnice, precum caracteristicile funcţionale ale unui astfel de sistem. De asemenea, proiectul de act normativ statuează că instalarea, punerea în funcţiune şi utlizarea sistemelor destinate blocării şi întreruperii radiocomunicaţiilor se realizează cu avizul A.N.C.O.M., pentru fiecare amplasament ori loc în care urmează a se utiliza un astfel de sistem.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.