Ministerul Sănătăţii salută Campania de informare cu privire la prevenţia cancerului de piele

Ministerul Sănătăţii salută Campania de educare şi informare cu privire la prevenţia cancerului de piele – “Un viitor fără pată!”. Campania este inţiată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Societatea Română de Cancer şi Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti.

“Sunt bucuros că principalul obiectiv din programul nostru de guvernare, prevenţia, se vede în fapte, în colaborarea pe care o avem cu asociaţiile de pacienţi şi cu cele profesionale, ale specialiştilor. Sper ca mesajul campaniei să ajungă la cât mai mulţi cetăţeni care să înţeleagă că această patologie se poate trata cu succes dacă este depistată la timp”, a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen NICOLĂESCU.

Ministrul Sănătăţii i-a felicitat pe organizatorii campaniei pentru iniţiativă şi totodată a subliniat importanţa dialogului continuu între autorităţi, pacienţi şi medici.

La rândul său, prof.dr. George-Sorin ŢIPLICA, preşedintele Asociatiei Dermato-venerologilor din Centrul si Estul Europei şi şeful Clinicii Dermatologie 2 Colentina  a subliniat importanţa colaborării dintre dermatologi,  asociaţiile pacienţilor şi autorităţi, factorii de răspundere pentru realizarea prevenţiei.

“Este o campanie de avertisment, care arată ce înseamnă prevenţia şi cum trebuie ea realizată, nu este o campanie de testare gratuită. Cancerul de piele este cea mai agresivă formă de cancer cu cea mai mare incidenţă la tineri, dar şi cea mai uşor de depistat şi cu şanse mari de vindecare. Melanomul poate fi vindecat în 98% din cazuri dacă se ajunge la dermatolog în timp util. Am observat că, în ultima perioadă, din ce în ce mai mulţi cetăţeni au înţeles să utilizeze corect cremele protectoare nu numai la plajă, dar şi în mod curent, la expunerea în spaţii deschise.”, a spus prof dr. George Sorin Ţiplica.

Profesorul dermatolog a mai adăugat că semnalele privind modul în care populaţia a înţeles să se protejeze de acţiunea razelor UVA şi UVB sunt bune, acestea fiind rodul  campaniilor duse în ultimii  ani de către dermatologi, împreună  cu partenerii sociali.

Melanomul este cea mai periculoasă formă de cancer cutanat, iar în stadiile avansate este o boală agresivă şi fatală. 75% dintre persoanele afectate de melanom metastatic îşi pierd viaţa în primul an de diagnostic.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.