Ministerul Sănătăţii va înfiinţa opt centre de screening pentru cancerul de sân şi de col

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat vineri că se vor înfiinţa opt centre regionale de screening pentru cancerul de col uterin şi de sân, astfel încât fiecare femeie să aibă acces la acest tip de serviciu.

„Ştiţi foarte bine că am vorbit în diverse intervenţii ale mele despre programele de screening pe care le vom dezvolta accesând fonduri europene; pentru cancerul de sân vom accesa 21 milioane de euro, pentru cancerul de col – 45 de milioane de euro în cadrul programelor de screening. (…) Va trebui să le repartizăm (n.r. – centre de screening regionale) pe întreg teritoriul ţării astfel încât fiecare femeie să aibă acces dacă doreşte la acest tip de serviciu. (…) S-au semnat cinci contracte pentru 5 centre de screening. Urmează să se mai semneze încă trei contracte cu bani care vin de la Banca Mondială. Cred că în primul rând trebuie să ne preocupăm să populăm aceste centre. Avem nevoie de medici, avem nevoie de specialişti. (…) În cadrul acestui program se vor înfiinţa opt centre regionale de screening care vor fi reprezentate în teritoriu de centre deschise la nivelul spitalelor judeţene. Teoretic, prin accesarea acestui program înfiinţăm o reţea naţională de screening. Suntem avansaţi. Screeningul pentru cancerul de col uterin şi cancerul de sân se află în faza a doua de implementare. Va putea fi operaţionalizat destul de repede, spre sfârşitul acestuia an”, a susţinut Sorina Pintea.

Reprezentantul MS a spus că sunt multe specialităţi unde România nu are medici şi nici centre de formare.

Referindu-se la vaccinare, Pintea a arătat că la nivelul MS există un grup de lucru care a stabilit căi de acţiune pentru promovarea vaccinării de toate tipurile.

„Suntem în faza în care la nivelul unui grup de lucru la MS am stabilit nişte căi de acţiune pentru a promova vaccinarea de toate tipurile în rândul populaţiei şi pot să spun că la începutul lunii mai – sfârşitul lunii aprilie o să puteţi vedea concret ceea ce am gândit sau ceea ce gândim încă. Sunt nişte acţiuni îndreptate direct către om în sensul că nu vor fi campanii media foarte mari, ci vor fi campanii făcute cu oamenii inimoşi, cu voluntari”, a afirmat ministrul Sănătăţii, la Forumul Naţional de Gineco-Oncologie „Sănătate feminină: preocupare şi responsabilitate”, care se desfăşoară în aceste zile la Bucureşti.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.