Miniștrii Sănătății din UE susțin  poziția României referitoare la problema exportului paralel de medicamente

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a participat astăzi, la Bruxelles, la Reuniunea  Consiliului miniștrilor UE pentru Sănătate. La solicitarea ministrului român al Sănătății,  în cadrul Reuniunii  a fost discutată problema exportului paralel  de medicamente.

În intervenția sa, ministrul Sănătății, prof.dr.Florian Bodog,  a atras atenția  asupra efectelor deosebit de grave pe care le generează exportul paralel de medicamente. De asemenea, oficialul român  a semnalat  faptul că unele companii de medicamente  nu respectă obligația de a asigura stocurile de medicamente după  notificarea retragerii de pe piață, lucru care creează probleme în asigurarea continuității aprovizionării pieței.

Această situație împarte cetățenii Europei în două categorii, cei care primesc tratamente adecvate și la timp și cetățeni europeni care sunt în imposibilitatea de a se trata corespunzător. Având în vedere această  situație, solicităm de urgență Comisiei Europene un mecanism de control  și reglementare a exportului paralel la nivel european, de asigurare a serviciului public de către companii și de reglementare a situațiilor care decurg ca urmare a retragerii de pe piață a medicamentelor” a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătătii, în timpul intervenției.

Ministrul Sănătății a mai subliniat că principiile egalității și ale nediscriminării trebuie să rămână valori de bază ale Uniunii Europene.

Oficialii din Sănătate  participanți la reuniunea de azi  au susținut în majoritate poziția exprimată de ministrul Sănătății din România, prof. dr. Florian Bodog,  cu privire la problemele create de exportul paralel în  asigurarea  accesului la medicamente.

După intervenția ministrului român al Sănătății, a urmat cea a  ministrului   Sănătății din Grecia, care a semnalat problemele legate de retragerea de pe piață a unor medicamente, din motive comerciale. Acesta a mai afirmat că, este nepermis ca, industria farma  să șantajeze  autoritățile în ceea ce privește  punerea și menținerea unor medicamente pe piață.

Și oficialul ungar al Sănătății  a susținut problema semnalată de Romania. Mai mult, a precizat necesitatea  asigurării unui cadru legal european care să asigure  accesul la medicamente  în funcție de capacitatea de finanțare a statelor membre, afirmație întărită și de ministrul Sănătății din  Danemarca, care a propus elaborarea  unei viziuni europene pentru a rezolva această problemă.

În discursul său, oficialul maltez  a subliniat faptul că aprovizionarea cu medicamente nu trebuie să țină cont doar de interesele comerciale, pacienții trebuie sa aibă accesul garantat.

Ministrul Sănătății din Olanda  a semnalat, de asemenea,  necesitatea  eliminării problemelor de aprovizionare cu medicamente la nivelul statelor membre și asigurarea accesului tuturor pacienților europeni la medicamente ieftine. Mai mult, oficialul olandez a propus măsuri care  să asigure posibilitatea  ca pacienții europeni să poată achiziționa medicamente  din orice țară membră UE, ținând cont de faptul că  medicamentele nu au același grad de accesibilitate în toate statele. Acesta a mai adăugat că această masură ar trebui analizată în perioada imediat următoare.

Ministrul Sănătății din Slovenia a semnalat faptul că accesul la medicamente este mai scăzut pe piețele mici și a solicitat implementarea unor reglementări  care să definească mai precis  obligațiile de interes public ale agenților economici, în timp de Lituania a propus și ea măsuri de control al exportului paralel.

În  discursul său, ministrul suedez al Sănătății a subliniat importanța  disponibilității și a prețului accesibil al medicamentelor pe piețele europene.

Oficialul Italiei a propus ca soluție extinderea cooperării  între statele membre pentru achizițiile comune de medicamente.

Oficialul Sănătății din Cipru a declarat că sprijină demersurile pentru rezolvarea acestei probleme, întrucât  decizia companiilor de a nu pune la dispoziție  medicamente pe anumite piețe pune în pericol sănătatea populației din țările respective.

În discursul său, ministrul din Croatia a semnalat  faptul că și în această țară  accesul la medicamente este greoi.

Oficialul slovac a adus  în discuție  și prețul mult prea ridicat al medicamentelor inovatoare.

Și ceilalți miniștrii ai Sănătății  prezenți la reuniune,  din Portugalia, Spania, Irlanda si Polonia, au  susținut ferm poziția  ministrului Sănătății din România.

La finalul acestei reuniunii,  Comisarul european pentru Sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis,   și-a exprimat susținerea pentru statele membre care se confruntă cu probleme în asigurarea accesului populației la medicamente. De asemenea, a subliniat  faptul că problema exportului paralel este importantă și trebuie analizată atent, iar în urma propunerilor exprimate de oficialii din sănătate la reuniunea de azi, vor fi gândite măsuri care să rezolve  această problemă.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.