Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Ministrul Corlăţean, supărat rău pe ambasadorii străini de la Bucureşti

Publicat: joi, 12 decembrie 2013

„Ambasadele acreditate la București ar trebui să se adreseze direct MAE când au preocupări sau neliniști, și nu prin intermediul presei”, a declarat, joi, ministrul de Externe, Titus Corlățean.

Misiunile diplomatice al SUA, Olanda, Marea Britanie şi Germania şi-au exprimat public reacţii negative cu privire la modificările Codului Penal, în cursul zilei de miercuri.

Şeful diplomaţiei de la Bucureşti şi-a exprimat nemulţumirea faţă de decizia ambasadelor străine de a formula opinii despre situaţia internă a ţării direct în mass-media.

„În mod evident, de la Ministerul Afacerilor Externe nu voi comenta votul instituţiei Parlamentului. În acelaşi timp însă, ca ministru al Afacerilor Externe eu am o aşteptare clară, firească, ca atunci când există preocupări, semne de întrebare, nelinişti din partea unor ambasadori sau ambasade (…) să ne fie transmise direct la Ministerul de Externe, responsabililor din MAE şi mie personal ca ministru, şi nu să le aflăm prin intermediul presei. Este o practică pe care nu o înţeleg şi nu o agreez”, a declarat acessta, întrebat dacă a fost contactat de misiunile diplomatice acreditate la București înainte de a-și exprima public poziția față de modificările din Parlament.

Reprezentanții ambasadelor Franței, Germaniei și Olandei au fost, joi la Parlament, pentru a discuta cu conducerea Comisiei Juridice din Camera Deputaților pe tema modificărilor la Codul Penal.

Bogdan Ciucă: Discuțiile au avut ca scop clarificări. Nu au fost abordări politice

Bogan Ciucă, șeful Comisiei juridice a Camerei Deputaților, a afirmat, joi, în urma întâlnirii cu ambasadorii Germaniei, Franței și Olandei la Parlament, că a fost vorba doar de discuții ce au avut ca scop clarificări.

”Nu au fost deloc abordări politice. Pe tot parcursul subiectului m-am abținut să fac aprecieri politice. Abordările mele, în calitate de reprezentant al comisiei sunt tehnice. Discuțiile au avut ca scop clarificări”, a declarat Ciucă.
Diplomații străini au fost primiți la Parlament la cererea acestora.

Discuțiile au loc după valul de reacții negative formulate de ambasadele străine în România, după ce Camera Deputaților a adus modificări la Codul Penal astfel încât parlamentarii, primarii, șefii de consilii județene, notarii, judecătorii etc. scapă de incidența ANI și a DNA.

„Nu cred că vreo ambasadă europeană contestă dreptul Parlamentului de a leigfera. Reacția SUA a fost greșită și o să transmit acest lucru”, a declarat, joi, şeful Guvernului, Victor Ponta, cu privire la reacţiile apărute în urma modificărilor aduse la Codul Penal.

”Aceste proiecte trebuie să fie rediscutate de către Parlament. Nu s-a încălcat nicio Constituție, Parlamentul legiferează. Eu cred, ca președinte PSD, că cele două legi trebuie rediscutate cu toate celelalalte instituții: CSM, Parchetul General, Ministerul Justiției, și prezentate CE înainte de a fi adoptate pentru a se stabili dacă încalcă vreo obligație internațională a României”, a arătat Ponta.

”Cred că face bine Parlamentul că legiferează, nu poate legifera președintele sau presa. Nu cred că vreo ambasadaă europeană contestă dreptul Parlamentului de a leigfera. Reacția SUA a fost greșită și o să transmit acest lucru”, a completat el.

”M-am uitat pe faptul că parlamentarii și președintele și alți aleși să nu mai fie funcționari publici, luccru cu care sunt de acord. Ei tre să aibă alt statut în așa fel încât toate legile să li se aplice. Dar un președinte nu poate avea aceaași denumire ca un funcționar public. De aceea cred că proiectele trebuie să fie rediscutate cu Ministerul Justiției și am spus lui domnului Cazanciuc să înceapă discuțiile”, a explicat premierul.

Totodată, primul ministru a subliniat faptul că nu știa despre modificările aduse Codului Penal, însă a precizat că ”Parlamentul nu trebuie să îmi ceară mie voie”.Cât despre legea amnistiei, Victor Ponta a declarat că știa despre ea.

”Cred că atât timp cât infracțiunile de corupție și violență nu intră sub incidența acestei legi, e bună”, a afirmat șeful Guvernului. 

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=19884

Publicat de la data dec. 12 2013. Categorii POLITIC.

Zona comentariilor

Meteo în țară

21 octombrie 2019, 7:25
 

NNE
Ceaţă
9°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 9°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 0 km/h NNE
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:38
Apus: 18:22
Prognoza 22 octombrie 2019
Zi
 

ESE
Soare
23°C
Vânt: 4 km/h ESE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

ENE
Predominant senin
9°C
Vânt: 0 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 21-10-2019 Ora : 0 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 00:00 si 06:00 In zona : Județul Bacău: zona joasă;Județul Botoşani;Județul Galaţi;Județul Neamţ: zona joasă;Județul Vrancea: zona joasă;Județul Iaşi;Județul Vaslui; Se vor semnala : Local ceață care reduce vizibilitatea sub 200 m, izolat sub 50 m.

Loto

Horoscop

  • 234.990 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team