Ministrul Educației caută țapi ispășitori acolo unde nu este cazul!

Într-o declarație recentă, Ministrul Educației anunța că la nivelul României este o „criză de scriitori de manuale“ și dorește organizarea unui simpozion care să rezolve această problemă. În plus, ministrul crede că actualele manuale sunt foarte încărcate, pentru că „așa știu să scrie… specialiștii noștri din sistem“. Aceste afirmații, de un cinism involuntar, îl plasează pe domnul Popa în galeria „iluștrilor“ membri ai Guvernului Dragnea-Dăncilă care vorbesc fără să gândească.


Cruciada împotriva editurilor și a autorilor de manuale școlare a început în mandatul celebrului Liviu Marian Pop, care a făcut tot posibilul pentru a distruge un sector cu expertiză și adaptat pieței libere, prin implicarea editorilor privați. Criza manualelor școlare a fost dintotdeauna cauzată de Ministerul Educației, incapabil să organizeze la vreme licitațiile, astfel încât elevii să aibă cărțile la începutul anului școlar. PSD-ALDE în fața acestei crize nu a redus birocrația întregului proces, ci a naționalizat piața manualelor școlare și a instituit monopolul prin Editura Didactică și Pedagogică.

Dacă acum nu sunt suficienți profesori interesați de elaborarea manualelor, vina nu este a lor, ci a Ministerului Educației.

Cărțile trebuie editate de către cei care au dovedit că au știința să o facă, nu de către niște funcționari publici dezinteresați. Aroganța cu care au fost tratați autorii manualelor școlare s-a tradus prin răspunsul lor firesc de a nu oferi manuscrisele Editurii Didactice și Pedagogice. De aceea, credem că una dintre marile manipulări legate de manualele școlare constă în pasarea întregii responsabilități către autori, în vreme ce programele școlare sunt cele care dictează conținutul acestor materiale didactice! Marja de manevră a profesorilor care elaborează manualele este una foarte redusă.

Din păcate, problemele învățământului românesc sunt mult mai grave decât le poate percepe domnul ministru. Cu atât mai puțin ar putea fi rezolvate la nişte simpozioane sau consfătuiri. Pasul firesc ar fi ca persoanele care conduc astăzi destinele învățământului să își recunoască incompetența şi să plece din fruntea Ministerului!

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.