Ministrul german de Finanţe: S-ar putea ca băncile din Cipru să nu se mai deschidă

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, şi-a exprimat regretul în legătură cu decizia Ciprului de respingere a impozitării depozitelor bancare şi a declarat pentru televiziunea ZDF că nu ştie dacă băncile din Cipru se vor mai redeschide vreodată, toate instituţiile bancare din insulă fiind închise în acest moment.

Deschiderea băncilor a fost prevăzută, iniţial, pentru ziua de joi.

Cipru nu are pe cine da vina pentru „situaţia gravă”, a adăugat ministrul de finanţe al Germaniei.

El a facut aceste declaratii dupa ce parlamentul cipriot a respins marţi seara planul european de salvare cu 36 de voturi „impotriva”, 19 abtineri si niciun vot „pentru”.

Duminică, preşedintele cipriot Nicos Anastasiades a declarat că respingerea acordului cu FMI şi UE ar putea duce la falimentul ţării şi la ieşirea ei din zona euro.

Cu toate acestea, măsura de instituire a unei taxe excepţionale unice la depozitele bancare nu a întrunit sprijinul niciunui deputat.

Programul de asistenţă financiară în valoare de 10 miliarde de euro propus de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional prevedea o impozitare fără precedent de până la 9,9% a depunerilor bancare peste 100.000 de euro.

Iniţial, creditorii internaţionali au cerut şi o impozitare cu 6,75% a depunerilor bancare sub 100.000 de euro, însă în faţa nemulţumirii ciprioţilor au acceptat să nu taxeze aceste depuneri.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.