Ministrul german de Interne: Nu este încă momentul aderării la Schengen pentru România și Bulgaria

Ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich, a declarat joi, înainte de reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), că România și Bulgaria au făcut progrese considerabile în privința reformelor monitorizate prin MCV, dar că acestea sunt insuficiente.

‘După părerea noastră nu a venit momentul pentru eliminarea controalelor la frontieră pentru aceste două țări. Vom primi în ianuarie rapoartele de țară, de acum se știe că s-au făcut progrese considerabile în privința refomelor din domeniu, care nu sunt însă suficiente în privința condițiilor legale care să permită admiterea în spațiul Schengen. (…) Unele țări au o problemă și anume că libertatea de mișcare este folosită greșit de către cei care vin dintr-o țară în alta ca să primească beneficii sociale. Asta nu se poate, nu corespunde reglementărilor libertății de mișcare. Unele țări s-au adresat Comisiei Europene din luna iunie, printre care și Germania, și au cerut o acțiune comună pentru căutarea unei soluții la această problemă’, a spus Hans-Peter Friedrich.

Friedrich a spus că CE va prezenta joi o comunicare, dar că ‘nu suntem mulțumiți de aceasta, nu este suficientă pentru rezolvarea problemei, suntem de acord că trebuie o abordare comună. (…) Ceea ce lipsește în raport este atât claritate din punct de vedere legal, cât și o soluție la faptul că statele de origine nu se folosesc de mijloacele prevăzute în cadrul legislației UE pentru a îmbunătăți situația propriilor cetățeni. Avem nevoie de o înțelegere comună pentru protecția libertății de mișcare și împiedicarea abuzurilor. La nevoie, ne vom vedea nevoiți să ne înțelegem la nivel multilateral, în afara structurilor UE, ca să alegem o abordare comună’.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.