Ministrul Pop, despre reforma în sectorul educațional: Avem o legislație deficitară în învățământ, o îmbunătățim

Ministrul Educației Naționale, Liviu Pop, a declarat joi după întâlnirea cu reprezentanții Alianței pentru Educație de Calitate că actuala legislație din învățământ este deficitară, dar va fi îmbunătățită astfel încât anul viitor să fie mai bun pentru toți elevii și studenții.

„(…) Astăzi aplicăm o legislație care este deficitară. Îmbunătățim această legislație în așa fel încât anul viitor școlar să fie mult mai bun pentru toți elevii și studenții. (…) Sunt foarte multe restanțe. Sunt elemente legate de legislație care au fost abordate astăzi. O legislație întortocheată, supra-aglomerată, nerespectată în totalitate sau imposibil de respectat. Ne-am propus din punctul acesta de vedere să avem o abordare plecând de la Legea Educației Naționale, dar nu lăsând la o parte legislația subsecventă. Sunt foarte multe ordine de ministru care sunt depășite, se contrazic în articole sau nu au fost emise niciodată. În același timp, sunt și alte acte normative — hotărâri de guvern în special — care necesită o adaptare la modificările legislative”, a explicat ministrul.

Liviu Pop a precizat că în cadrul întâlnirii au fost abordate și probleme legate de „exteriorul școlii”.

Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, a spus că este nevoie de modificări legislative clare, transparente, care să dea stabilitate sistemului educațional.

„Categoric vom avea de a face cu probleme care au nevoie de modificări legislative, însă, așa cum am afirmat cu claritate, nu ne mai dorim modificări doar de articole din legislație, ne dorim o abordare mult mai profundă, ne dorim o legislație care să asigure predictibilitate, transparență și stabilitate pentru întreg sistemul — și pentru părinți, și pentru cadrele didactice, și pentru elevi. (…) Am discutat astăzi despre modificări care sunt absolut necesare pe Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unității de Învățământ Preuniversitar. Am avut și abordări legate de mult așteptatul Cod de etică. S-a abordat și problema abandonului școlar, probleme legate de finanțarea sistemului de învățământ preuniversitar și universitar”, a adăugat Nistor.

La rândul său, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hăncescu, a arătat că în timpul întrevederii au fost abordate aspecte legate de Legea educației, costul standard per elev.

„Această lege (n.r. — Legea manualului), ca fapt divers, a plecat de la FSLI acum doi ani de zile. Credem că este o necesitate. Din păcate, copiii României au fost victimele intereselor financiare. Editurile s-au certat, au contestat și au paracontestat. Așa s-a ajuns ca elevii să primească manuale după șase luni sau chiar deloc. Programele sunt complicate. Copiii din România învață în acest moment — un elev de clasa a II-a, de exemplu, din România învață ceea ce învață un elev dintr-o țară occidentală în clasa a IV-a”, a susținut liderul de sindicat.

Președintele Federației Alma Mater, Anton Hadăr, este de părere că multe lucruri în ceea ce privește educația ar trebui „interconectate” și făcute să funcționeze mai bine.

„Am discutat probleme legislative, financiare, probleme legate de calitate”, a spus Hadăr.

Problema auxiliarelor trebuia clarificată din 2011

Pe de altă parte, ministrul Liviu Pop a declarat  că problema auxiliarelor trebuia clarificată încă de acum 6 ani, de când a fost adoptată Legea Educației Naționale.

„Pe lângă Compendiu (n.r. — pentru clasa a V-a) au apărut pe site-ul manuale.edu.ro toate manualele în formă digitală de două săptămâni. Din datele noastre, ajung manualele care au fost contractate în unitățile școlare pe acele discipline, cu excepția disciplinei la care este încă contestație. Auxiliarele trebuiau clarificate de șase ani, din 2011, că așa scria în lege. Sunt auxiliare didactice și auxiliare curriculare. Auxiliarele curriculare care în general sunt în zona resurselor deschise pot fi folosite de oricine, dar în același timp voi susține ca tot ceea ce intră în unitatea școlară pe cele două canale dacă vreți — asociațiile de părinți și contabilitatea școlii — să fie certificate din punct de vedere al calității. Nu orice”, a explicat demnitarul.

El nu este convins că toate materialele fotocopiate folosite în școli sunt „în regulă” din punct de vedere al programei școlare.

„Eu nu sunt convins că astăzi tot ce se fotocopiază, tot ce se folosește la școală este în regulă din punct de vedere al programei școlare”, a spus demnitarul.

Potrivit acestuia, cei care folosesc auxiliare în școli, altele decât cele autorizate de MEN, vor răspunde. „Astăzi avem lista tuturor auxiliarelor autorizate de MEN. De celelalte auxiliare care sunt folosite în școală răspund cei care le folosesc”, a spus Pop.

Declarațiile integrale sunt disponibile pe pagina de facebook a Ministerului Educației Naționale.

Sursa: AGERPRES

Foto: edu.ro

 

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.