Ministrul Şova, despre starea infrastructurii rutiere

Tronsoanele de autostradă Comarnic – Braşov, Craiova – Piteşti şi centura de sud a Capitalei vor fi finalizate până la alegerile din 2016, a spus ministrul delegat Dan Şova, la Pro TV.

„Sunt trei proiecte de concesiune: Comarnic – Braşov, centura Sud şi Craiova – Piteşti, toate sunt în derulare. Centura Sud şi Comarnic – Braşov au aceleaşi termene, sunt în derulare în acelaşi timp, iar Craiova – Piteşti este întârziată cu două luni faţă de ele. Noi am spus că desemnăm câştigătorul în octombrie la Comarnic, în noiembrie la centura Sud şi în decembrie la Craiova – Piteşti. Toate ar trebui să se termine – cea care poate dura cel mai mult tot Comarnic – Braşov rămâne, pentru că celelalte două sunt în câmpie – până la alegerile din 2016”, a declarat, duminică, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine la emisiunea „După 20 de ani”.

Pentru tronsonul Comarnic – Braşov au depus oferte compania China Communications Construction şi asocierile Spedition UMB-Tehnostrade, Vinci – Strabag – Aktor şi Impregilo – Salini.

Pentru Craiova – Piteşti au depus oferte un consorţiu românesc format din companiile Spedition UMB şi Tehnostrade şi asocierile străine Obrascon Huarte Lain – OHL ZS din Spania, China Communications Construction Company – Dogus Insaat Ve Ticaret (Turcia) – Egis Projects (Franţa), Strabag (Austria) – Vinci (Franţa) – Aktor (Grecia) şi Impregilo – Salini din Italia.

Şova: CNADNR să ceară MFP la rectificare bani

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) are în buget pentru investiţii în jur de 520 de milioane de euro şi va trebui să ceară Ministerului de Finanţe, la rectificare, banii necesari pentru a acoperi cei 15% cofinanţarea pentru proiectele europene, a declarat ministrul.

Şova a spus că CNADNR avea datorii de 680 de milioane de lei la şi un buget de 1,2 miliarde de lei pentru investiţii.

„Nu-mi place să fac teoria moştenirii, dar nişte cifre cred că sunt relevante. Am preluat ca minister coordonator această companie (CNADNR – n.r.). Am zis: ‘Domnule, ia să văd care este situaţia financiară’. M-am dus şi eu acolo şi i-am aliniat pe toţi şi mi-au spus: ‘Da, ia să vă spunem exact care e situaţia: Noi ne-am angajat faţă de FMI că lichidăm arieratele din economie. Şi premierul ne-a spus: Domnilor, începeţi să plătiţi, că trebuie să ne respectăm angajamentele’. Care sunt obligaţiile la 31 decembrie 2012 ale CNADNR? 680 de milioane de euro datorii. La un buget de 1,2 miliarde de euro pentru investiţii, 680 de milioane de euro sunt datorii. Am rămas acum cu diferenţa de sumă pentru care va trebui să mai cerem Ministerului Finanţelor Publice, în iunie, la rectificare, alţi bani ca să ne acoperim cei 15% la fonduri europene”, a declarat Şova.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.