Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Ministrul Teodorovici afirmă că nu susţine limitarea gradului de îndatorare pentru populaţie

Publicat: marți, 27 februarie 2018

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat marţi că nu susţine limitarea gradului de îndatorare pentru consumator, menţionând că este normal ca populaţia să apeleze la instrumente de creditare.

„Nu sunt în favoarea unei plafonări, şi încă foarte joase, pe această creditare. Este o primă propunere în cadrul Comitetului de la BNR. La Ministerul de Finanţe analizăm care sunt argumentele pro şi contra şi după aceea la nivelul Guvernului vom avea o poziţie oficială în Comitetul de Supraveghere Macroprudenţială. Trebuie să lăsăm populaţia, pentru că este normal să apeleze la astfel de instrumente de creditare pentru nevoile pe care le au în derulare. Nu sunt într-o astfel de poziţie în care să fiu împotriva unei astfel de abordări, adică să susţin o limitare. Vedem, analizăm, dar nu împărtăşesc astăzi această idee de a limita. De a fi poate mai atenţi este în regulă, dar să nu limitezi şi chiar să ceri foarte multe condiţii în momentul în care o persoană se îndatorează”, a precizat Teodorovici la Parlament.

El a răspuns astfel unei întrebări care viza posibilitatea luării în calcul a unui prag maxim de îndatorare pentru consumator de 50% din venituri, variantă care a fost luată în discuţie la întâlnirea pe care a avut-o la Banca Naţională cu Comitetul pentru Supraveghere Macroprudenţială.

„Ieri a fost întâlnirea Comitetului pentru Supraveghere Macroprudenţială, ăsta a fost subiectul întâlnirii la BNR şi au fost subiectele de pe agenda acestui Comitet, dar înainte de această discuţie am avut câteva cuvinte cu domnul guvernator şi am stabilit împreună să avem o discuţie după această întâlnire a Comitetului, poate săptămâna viitoare, şi în care să discutăm mai multe elemente legate de cele două zone – politică fiscală şi politică monetară”, a afirmat Teodorovici.

Întrebat dacă îl va invita la întâlnirea cu guvernatorul BNR pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, Teodorovici a spus că nu a stabilit acest lucru.

„Nu, noi nu am planificat. Întâi, am căzut ambii de acord că este bine să ne vedem pentru a discuta concret pe aceste lucruri, pentru că ieri a fost această întâlnire a Comitetului de Supraveghere Macro-Prudenţială şi nu era nici timp sa discutăm ieri. Dar am convenit împreună ca în următoarele zile o să stabilim o întâlnire în care să discutăm toate aceste elemente. Va fi Banca Naţională şi Ministerul de Finanţe. Vom vedea exact dacă vom fi într-o echipă extinsă cu doamna prim-ministru de faţă sau cu alţi participanţi la discuţie. Important este ca ne vom întâlni şi vom discuta. Şi am cerut să avem şi o întâlnire periodică, pentru a putea anticipa şi alte măsuri, efecte la nivelul pieţei”, a punctat Teodorovici.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=92904

Publicat de la data feb. 27 2018. Categorii ALEGEREA NOASTRA, ECONOMIC.

Zona comentariilor

Meteo în țară

18 septembrie 2019, 5:31
 

V
Senin
17°C
7 km/h
Perceput de temperatură: 17°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 63%
Vânt: 7 km/h V
Rafale de vânt: 7 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:58
Apus: 19:21
Prognoza 19 septembrie 2019
Zi
 

SE
Înnourat
19°C
Vânt: 7 km/h SE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

V
Nori intermitenti
9°C
Vânt: 4 km/h V
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 229.211 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team