Minivacanțele românilor: Calendarul zilelor libere

Luna cadourilor ar putea aduce românilor o surpriză neaşteptată. Executivul dezbate în aceste zile posibilitatea de a acorda liber pe 24, respectiv 31 decembrie. Astfel, angajaţii ar fi liberi pe 22 şi 23 (zile de weekend), 24 (luni, Ajunul Crăciunului), 25 (marţi, Crăciunul), 26 (miercuri, a doua zi de Crăciun). După această minivacanţă, vor fi lucrătoare doar zilele de 27 (joi) şi 28 (vineri). Apoi, românii ar urma să fie liberi alte cinci zile: 29 (sâmbătă), 30 (duminică), 31(luni), 1 ianuarie (marţi) şi 2 ianuarie (miercuri).

Prima zi de Crăciun este în 2018 într-o zi de marţi, în timp ce zilele libere legale sunt 25 şi 26 decembrie (marţi şi miercuri). În cazul în care Guvernul decide să mai acorde o zi liberă de la stat (luni), în ziua de Ajun, românii ar putea avea în total o minivacanţă de 5 zile.

Aceeaşi situaţie se repetă de Revelion, când ziua de 31 decembrie se află într-o zi de luni. Ea s-ar putea lega cu celelalte zile nelucrătoare, primele din 2019, 1 şi 2 ianuarie, care deschid calendarul sărbătorilor legale din 2019.

Rămâne de văzut dacă Executivul României va acorda aceste zile libere, pentru a face punte între zilele de sărbătoare, pentru a prelungi vacanţele angajaţilor.

Cum sunt recompensaţi românii care lucrează în zilele libere

Pentru salariaţii a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii, cum ar fi unităţile sanitare sau cele de alimentaţie publică, angajatorul este obligat să compenseze cu zile libere în următoarele 30 de zile.

În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Zile libere 2019. Calendarul sărbătorilor legale în 2019

1 ianuarie (marţi) – Anul Nou

2 ianuarie (miercuri)

24 ianuarie (joi) – Ziua Unirii Principatelor României sau Mică Unire

26 aprilie (vineri) -Vinerea Mare

28 aprilie (duminică) – Paştele

29 aprilie (luni) – A doua zi de Paşte

1 mai (miercuri) – Ziua Muncii

1 iunie (sâmbătă) – Ziua Copilului

16 iunie (duminică) – Rusalii

17 iunie (luni) – A doua zi de Rusalii

15 august (joi) – Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie (sâmbătă) – Sfântul Andrei

1 decembrie (duminică) – Marea Unire

25 decembrie (miercuri) – Crăciun

26 decembrie (joi) – Crăciun

Sursa: manager.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.