Miron Mitrea, retrimis în judecată de către DNA

Deputatul PSD Miron Mitrea a fost retrimis în judecată de către Direcția Națională Anticorupție, în dosarul în care este acuzat pentru fapte de corupție în legătură cu renovarea casei mamei sale.

Termenul de judecată este 15 noiembrie 2013.

În 26 aprilie 2012, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au anunţat pe Miron Mitrea că încep din nou urmărirea penală împotriva lui.

„Mi-au dat un proces-verbal că reiau dosarul. Eu le-am spus în scris ce cred despre ce fac ei. Le-am spus să fie mai atenţi la procedură. Acum au început din nou, ok, în regulă”, a declarat atunci Miron Mitrea, la ieşirea de la DNA.

Miron Mitrea a declarat în legătură cu acuzaţia de obţinere a unor foloase pentru o locuinţă a mamei sale, din localitatea ilfoveană Voluntari, de la Paula Irina Jianu, că lucrarea a fost plătită la valoarea ei şi că nu sunt probleme. „Mita nu constă în nimic”, a declarat Mitrea.

Miron Mitrea a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în 5 martie, fiind acuzat de luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

Alături de Miron Mitrea au mai fost trimişi în judecată fostul inspector şef adjunct al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), Irina Paula Jianu, precum şi fostul arhitect şef în cadrul Primăriei Voluntari, Nicolae Popescu.

Prezentăm rechizitoriul DNA referitor la acest caz:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

MIRON TUDOR MITREA, ministru în cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor și Locuinței (M.L.P.T.L.) în perioada 2000-2004, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, ultimele două infracțiuni în legătură directă cu infracțiunea de luare de mită,

IRINA PAULA JIANU, fost inspector de stat șef adjunct la Inspectoratul de Stat în Construcții (I.S.C.), ulterior inspector general de stat în construcții la I.S.C., în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile de dare de mită în formă continuată, folosire cu rea credință a bunurilor societăților comerciale într-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual la legea contabilității, fals în înscrisuri sub semnătură privată, ultimele trei infracțiuni sub forma participației improprii, în formă continuată,

POPESCU NICOLAE, arhitect șef al Primăriei Voluntari, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de fals material în înscrisuri oficiale și favorizarea infractorului, ambele în legătură directă cu infracțiunea de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2001- 2002, inculpatul Miron Tudor Mitrea, ministru în cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor și Locuinței (M.L.P.T.L.) la acea dată, a pretins și primit de la inculpata Irina Paula Jianu, foloase necuvenite în cuantum de 5.200.000.000 ROL (lei vechi), reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcții, amenajare și dotare care au fost executate de S.C. Conimpuls S.A. Bacău, S.C. Vertcon S.A. Bacău, S.C. Durimpuls S.R.L. Bacău și S.C. Regal Glass S.R.L. Bacău la un imobil situat în comuna Voluntari, județul Ilfov, proprietatea mamei lui Miron Tudor Mitrea. Foloasele necuvenite au fost pretinse și primite în schimbul numirii și menținerii Irinei Paula Jianu în funcția de inspector șef adjunct și inspector șef al I.S.C. La momentul numirii în funcția publică Irina Paula Jianu avea calitatea de vicepreședinte, respectiv acționar la societățile comerciale menționate.

În anul 2006, inculpatul Miron Tudor Mitrea l-a determinat pe inculpatul Popescu Nicolae, arhitect al orașului Voluntari la acea dată, să falsifice autorizația de construire nr. 58/20.04.2001, emisă de Primăria Voluntari pentru edificarea imobilului menționat. Înscrisul falsificat i-a fost încredințat ulterior inculpatului Miron Tudor Mitrea care l-a folosit în fața organele de urmărire penală, în cursul cercetărilor efectuate în prezenta cauză, astfel încât să fie înlăturată răspunderea penală cu privire la infracțiunea de corupție reținută în sarcina sa.

Pentru a ascunde, în contabilitate, cheltuielile făcute pentru executarea lucrărilor de construcție și amenajare a imobilului menționat mai sus, în perioada 2001 – 2006, inculpata Irina Paula Jianu i-a determinat pe administratorii și pe unii angajați ai S.C. Conimpuls S.A. Bacău, S.C. Vertcon S.A. Bacău și S.C. Regal Glass S.R.L. Bacău să opereze înregistrări inexacte sau să omită efectuarea unor asemenea înregistrări în contabilitate, să falsifice documente contabile (situații de lucrări, devize ofertă, devize generale, chitanțe de încasare, dispoziții de încasare și facturi fiscale) și să le depună, ulterior, la compartimentele de specialitate.

La începutul anului 2004, pentru a elimina orice dovezi privind foloasele necuvenite date inculpatului Miron Tudor Mitrea, inculpata Irina Paula Jianu a dat dispoziție administratorilor S.C. Vertcon S.A și S.C. Conimpuls S.A. să șteargă înregistrările din evidența contabilă informatizată, să înstrăineze calculatoarele pe care fuseseră implementate și să distrugă toate documentele financiare și tehnice.

În schimbul foloaselor necuvenite primite, inculpatul Miron Tudor Mitrea, în perioada executării lucrărilor, a numit-o, promovat-o și menținut-o pe inculpata Irina Paula Jianu în funcțiile de inspector șef adjunct și inspector general de stat în cadrul I.S.C.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.