Misiunea BepiColombo către planeta Mercur, lansată pe 20 octombrie

Misiunea BepiColombo, care reprezintă unul dintre cele mai ambiţioase proiecte concepute de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), va fi lansată pe 20 octombrie cu obiectivul de a studia Mercur, cea mai apropiată în raport cu Soarele dintre planetele Sistemului Solar, pe suprafaţa căreia temperaturile ajung până la 450 de grade Celsius, informează Press Association.

Această misiune constă din două sonde care se vor deplasa prin spaţiu la bordul unui al treilea modul, ce are rol de transportator spaţial. Una dintre cele două sonde a fost construită de grupul Airbus Space and Defence şi a fost asamblată în uzina sa din Stevenage, un oraş din comitatul britanic Hertfordshire. Cealaltă sondă a fost construită în Japonia.

Misiunea, ce va fi lansată pe 20 octombrie, are la bază un buget estimat la 1,6 miliarde de euro.

Spre deosebire de alte vehicule interplanetare din istoria spaţială, transportorul misiunii BepiColombo dispune de un futurist motor electric, cu propulsie pe bază de ioni, conceput şi construit tot în Marea Britanie.

Cele patru motoare cu ioni ale modulului Mercury Transfer Module (MTM) ce transportă în spaţiu cele două sonde vor asigura propulsia necesară prin emiterea a unui flux de plasmă alcătuită din atomi de xenon cu sarcină electrică.

Deşi forţa pe care o produce un motor cu ioni este foarte mică – mult mai mică decât aceea a unei rachete cu motor cu reacţie chimică -, acest dispozitiv poate să funcţioneze o perioadă mult mai îndelungată.

Vehiculul spaţial, ce are o greutate de patru tone, va fi lansat pe o „traiectorie de eliberare” de cea mai puternică rachetă de care dispune ESA, celebra Ariane 5, de la baza spaţială Kourou din Guyana Franceză.

Apoi, el va începe o călătorie de şapte ani în spaţiu, pe o distanţă de 8,5 miliarde de kilometri, ce va include o serie complexă de survolări speciale (denumite „asistenţă gravitaţională”) ale planetelor Terra, Venus şi Mercur.

Pe măsură ce se va îndrepta spre Soare, vehiculul din misiunea BepiColombo se va folosi de motoarele sale cu ioni şi de aceste survolări nu pentru a-şi spori viteza, ci pentru a frâna şi pentru a înfrânge atracţia gravitaţională a Soarelui.

După ce se „va juca de-a v-aţi ascunselea” cu Mercur de şase ori în timp ce se va intersecta cu orbita planetei, vehiculul va ajunge la destinaţie, în anul 2025.

Modulul transportator MTM va elibera apoi pe orbita planetei Mercur două sonde – Mercury Planet Orbiter (MPO, produsă de ESA) şi Mercury Magnetospheric Orbiter (MMO, produsă de agenţia spaţială japoneză – JAXA). Cele două sonde vor studia timp de doi ani această planetă puţin cunoscută.

MPO va alcătui o hartă globală a structurii chimice şi a elementelor geologice de la suprafaţa lui Mercur, în timp ce MMO va analiza structura internă şi câmpul magnetic al planetei.

Unul dintre instrumentele esenţiale de la bordul MPO este Mercury Imaging X-ray Spectrometer (Mixs), conceput şi construit la Universitatea Leicester.

Doar două vehicule spaţiale au vizitat în trecut planeta Marte – sonda Mariner 10, construită de NASA, care a survolat de trei ori această planetă în 1974-1975, şi sonda americană Messenger, care a orbitat Mercur din 2011 până în 2015, fotografiind scoarţa acesteia.

O provocare majoră cu care s-au confruntat creatorii acestei misiuni spaţiale a constat în temperaturile deosebit de ridicate de pe Mercur, ce depăşesc adeseori pragul de 350 de grade Celsius.

În mitologia greacă, Icar a zburat prea aproape de Soare şi a plătit cu viaţa pentru acest lucru. În mod similar, sondele din misiunea BepiColombo riscă să fie distruse în absenţa unei protecţii adecvate.

Printre măsurile luate de specialişti se află un scut termic, aplicarea mai multor straturi cu un nou tip de ceramică şi utilizarea unei izolaţii din titan. De asemenea, experţii au înzestrat vehiculul spaţial cu conducte de răcire cu amoniac, care îndreaptă căldura spre un radiator aflat în permanenţă pe faţa dispozitivului care este opusă Soarelui.

MMO va putea şi să se învârtă în spaţiu, pentru a reduce fenomenul de supraîncălzire pentru toate suprafeţele sale.

Misiunea BepiColombo a fost numită astfel pentru a aduce un omagiu regretatului Giuseppe „Bepi” Colombo, un savant şi inginer italian de la Universitatea Padua, care a avut un rol esenţial în 1974 în succesul misiunii Mariner 10.

Sursa: AGERPRES

Foto: GetDrawings.com

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.