Misterul motivelor astronomice în arhitectura tradiţională românească

Este cunoscut faptul că discurile, romburile, rozetele, cruciuliţele, spiralele  şi alte semne asemănătoare de pe broderii, ceramică, ouă încondeiate şi ornamente arhitecturale sunt, indubitabil, reprezentări ale Soarelui, Lunii, Căii Lactee, etc.

Dintre acestea, motivele solare  sunt reprezentate cel mai des, lucru firesc, deoarece Soarele este principala sursă a  vieţii materiale şi spirituale şi a influenţat intotdeauna cultura şi civilizaţia umană.

 Simboluri reprezentând Soarele au fost prezente în toate marile vechi civilizaţii: egipteană, chineză, indiană, mayaşă, etc.

De exemplu, zeul solar Mithra era cinstit de către vechii perşi  la solstiţiile de iarnă şi de vară. Vechii egipteni considerau Soarele a fi ochiul zeului Horus, care mai târziu a devenit “ Ochiul lui Dumnezeu” şi în prezent este reprezentat în picturi pe bisericile creştine sau pe case ca un cerc înscris într-un triunghi, uneori înconjurat de raze de lumină, sau ca un cerc  încadrat de două triunghiuri.

Mai mult, cu siguranţă, alte imagini complexe apar a fi reprezentări ale eclipselor de Soare, lucru explicabil, deoarece, dintre toate fenomenele cosmice,  eclipsele i-au impresionat pe oameni cel mai mult.

 Parcurgând satele din ţara noastră, în special cele din Bucovina, atenţia ne este atrasă de un ornament deosebit, alcătuit  dintr-un cerc  intersectat lateral de două arce de cerc, cu trei raze îndreptate in jos, peste care uneori  este trasată o bară, iar deasupra sunt  trei mici bucle. In interiorul cercului, uneori este prezent un punct, un romb, o inimioară etc.

Dacă analizăm atent aceste ornamente, descifrăm că cercul principal reprezintă Soarele, cele trei raze verticale reprezintă lumina Soarelui spre  pământ, bara transversală sugerează norii prin care trec razele solare, arcele laterale semnifică Luna în trecere peste discul Soarelui în timpul unei eclipse, buclele din partea superioară sunt erupţiile si alte fenomene solare vizibile in timpul unei eclipse, iar ornamentul central reprezintă petele solare.

 La începuturi, când oamenii nu ştiau să scrie şi să citească transmiteau informatiile foarte condensat prin simboluri care acum ne par uneori extrem de simple şi fără sens, dar la o analiză atentă,  lucrurile nu stau aşa.

În satele din ţara noastră şi în special în cele din Bucovina se întâlnesc mii de asemenea ornamente pe casele oamenilor care par adevărate temple solare.

Detalii pe financiarul.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.