„Moațele” – tulnicărese din Apuseni reprezintă România la Carnavalul de la Veneția

După ce, în 2008, România a fost ţară invitată de onoare la Carnavalul veneţian, şi în acest an vor fi prezenţe româneşti în lagună. Grupul de tulnicărese „Moaţele” din Câmpeni susţine, în acest weekend, un recital la Carnavalul de la Veneţia.

Carnavalul de la Veneţia a început oficial sâmbătă şi va dura zece zile. Evenimentul este organizat, prin tradiţie, înaintea Postului Paştelui (catolic. Prima ediţie a avut loc la anul 1162, dar prima atestare documentare datează din 1268. Carnavalul veneţian a atins apogeul în secolul al XVIII-lea, iar în 1930 a fost interzis de Mussolini. A fost reluat abia peste mulţi ani, în 1979.

Grupul de tulnicărese „Moațele” din Câmpeni susține, în acest weekend, un recital la Carnavalul de la Veneția. Grupul a fost înfiinţat în anul 2006 şi are în componenţă tinere care doresc să ducă mai departe acest vechi obicei: cântatul din tulnic.

Programul manifestărilor:

Sâmbătă, 18 februarie:

Grupul de tulnicărese „Moațele” din Câmpeni susține programe de câte 15-20 de minute la sediul Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția (începând cu ora 12.00), Rialto (în jurul orei 13.30), Ateneo Veneto (după ora 14.00) și pe scena din San Marco (ora 16.00- 16.30).

Duminică, 19 februarie:

În intervalul orar 10.00 – 12.00, Grupul de tulnicărese o să fie prezent la defilarea participanților la carnaval, cu plecarea din Piața San Marco, din fața Palatului Dogilor.

Sursa: Alba24

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.