Serviciu informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Modex România, cel mai amplu exercițiu medical din cadrul Mecanismului UE de protecție civilă

Publicat: marți, 16 octombrie 2018

Duminică, 14 octombrie 2018, a avut loc la București deschiderea exercițiului Modex România 2018.
Acest exercițiu reprezintă o ocazie unică de a evalua funcționarea mecanismului nostru de protecție civilă și a răspunsului european comun în situații de dezastru. Mecanismul și-a dovedit valoarea în nenumărate situații, cum ar fi incendiile de pădure devastatoare din sudul și nordul Europei din această vară. Însă există întotdeauna loc pentru îmbunătățirea coordonării și a capacităților în vederea salvării de vieți în Europa și în întreaga lume. Acesta este motivul pentru care Modex este atât de folositor și important pentru noi”, a declarat comisarul european pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Christos Stylianides, înaintea participării la exercițiu.

Modex România 2018 este cel mai amplu exercițiu medical realizat în cadrul Mecanismului UE de protecție civilă. El are loc la București, capitala României, în perioada 14-18 octombrie 2018. Exercițiul de simulare va mobiliza peste 1.000 de persoane și va implica echipe medicale din Austria, Germania, Italia, România, Slovacia, Suedia, Norvegia și Israel, precum și experți din alte state care participă în cadrul Mecanismului.

Exercițiul de simulare

Acesta are în vedere situația în care un cutremur de magnitudine 7.5 pe scara Richter ar afecta Bucureștiul, producând distrugeri importante ale infrastructurii și un număr mare de răniți. Capacitățile naționale nu sunt suficiente și România activează Mecanismul UE de protecție civilă prin care asistența din partea țărilor participante este mobilizată. Echipe de căutare și salvare în mediul urban, precum și echipe medicale vor trebui să se instaleze și activeze la fața locului, iar avioane de evacuare vor transporta răniții către zone în care se vor afla în siguranță, din România și din alte state membre UE.

Având loc în condiții concrete de campanie, exercițiul de simulare are scopul de a evalua capacitatea echipelor medicale și a experților de a coordona din punct de vedere operațional echipe din diferite țări.

Context

Exercițiile UE de simulare sunt realizate astfel încât să îmbunătățească coordonarea operațională a asistenței din domeniul protecției civile. Elaborarea de planuri de contingență, procedurile de luare a deciziilor, modul de comunicare către publicul larg și mass-media în situații de urgență majoră pot fi testate în cadrul acestora și ajută la identificarea nevoilor ulterioare de formare și a sincopelor operaționale.

Acest exercițiu este al cincilea și ultimul din perioada 2017-2018. El reprezintă un răspuns internațional în timp real la exercițiul național „Seism 2018”. Exercițiile precedente au avut loc în Marea Britanie, Danemarca, Bulgaria și Austria. Exercițiile la nivelul UE sunt organizate de țările participante în cadrul Mecanismului, cu o contribuție financiară din partea Comisiei Europene.

Mecanismul de protecție civilă  facilitează cooperarea în cadrul răspunsului în situații de urgență între 34 de state (UE28, Islanda, Muntenegru, Norvegia, Serbia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei și Turcia). Țările participante își mobilizează resursele disponibile pentru a ajuta țări din întreaga lume. Când este activat, Mecanismul coordonează furnizarea asistenței în interiorul și în afara UE. Comisia Europeană gestionează Mecanismul prin intermediul Centrului de coordonare a răspunsului în situații de urgență (Emergency Response Coordination Centre – ERCC).

Mecanismul a fost activat în cazul unora dintre cele mai devastatoare dezastre din perioada recentă, cum ar fi cutremurul din Haiti (2010), tsunami-ul din Japonia (2011), taifunul Haiyan ce a afectat Filipinele (2013), epidemia de Ebola (2014), conflictul din Ucraina (2014), cutremurul din Nepal (2015) și numeroase inundații și incendii de pădure din Europa.

România a cerut asistență în cadrul Mecanismului de șase ori începând cu anul 2003, în cazul inundațiilor din 2005, 2006, 2008 și 2010, precum și în ceea ce privește criza imunoglobulinei din 2018. Ea a oferit asistență în cadrul mecanismului de cinci ori, și anume: în cazul inundațiilor din Sebia și Bosnia-Herțegovina din 2014, a epidemiei de Ebola tot în 2014, a crizei refugiaților din Serbia în 2015 și a incendiilor de pădure din Grecia din 2018.

Sursa: Comisia Europeană

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=105065

Publicat de la data oct. 16 2018. Categorii ALEGEREA NOASTRA, BUCURESTI, Social.

Zona comentariilor

Meteo în țară

13 noiembrie 2018, 19:10
 

NE
Noros
9°C
7 km/h
Perceput de temperatură: 8°C
Presiunea: 1030 mb
Umiditate: 87%
Vânt: 7 km/h NE
Rafale de vânt: 7 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:09
Apus: 16:50
Prognoza 14 noiembrie 2018
Zi
 

SSV
Înnourat
13°C
Vânt: 0 km/h SSV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

ENE
Precipitaţii
4°C
Vânt: 0 km/h ENE
Rafale de vânt: 4 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 13-11-2018 Ora : 9 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 09:00 si 10:00 In zona : Județul Giurgiu: Vedea, Putineiu, Găujani, Malu, Gogoșari;Județul Teleorman: Turnu Magurele, Zimnicea, Islaz, Țigănești, Bragadiru, Mârzănești, Piatra, Segarcea-Vale, Furculești, Ștorobăneasa, Pietroșani, Conțești, Lunca, Cervenia, Lița, Suhaia, Bogdana, Saelele, Putineiu, Izvoarele, Seaca, Brânceni, Năsturelu, Lisa, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 13-11-2018 Ora : 8 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 08:40 si 10:00 In zona : Județul Prahova: Breaza, Comarnic, Măneciu, Brebu, Slănic, Valea Doftanei, Izvoarele, Drajna, Cerașu, Starchiojd, Posești, Șotrile, Bertea, Provița de Sus, Ștefești, Adunați, Bătrâni, Secăria, Talea;Județul Argeş: Curtea de Argeș, Băiculești, Pietroșani, Albeștii de Argeș, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 13-11-2018 Ora : 8 Nr. mesajului : 4 Intre orele : 08:00 si 11:00 In zona : Județul Suceava: Suceava, Fălticeni, Rădăuți, Vatra Dornei, Dolhasca, Siret, Liteni, Salcea, Dumbrăveni, Udești, Șcheia, Verești, Preutești, Bosanci, Zvoriștea, Todirești, Frătăuții Noi, Dărmănești, Forăști, Milișăuți, Frătăuții Vechi, Fântânele, Grănicești, Ipotești, Vadu Moldovei, Rădășeni, Dornești, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 13-11-2018 Ora : 8 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 08:00 si 11:00 In zona : Județul Alba: zona joasă;Județul Alba: Cugir, Vințu de Jos, Pianu, Șibot, Săliștea, Blandiana;Județul Harghita: Miercurea Ciuc, Toplița, Gheorgheni, Ditrău, Sândominic, Remetea, Joseni, Suseni, Ciumani, Ciucsângeorgiu, Sărmaș, Frumoasa, Lăzarea, Sânsimion, Cârța, Siculeni, Mihăileni, Tomești, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 13-11-2018 Ora : 7 Nr. mesajului : 5 Intre orele : 07:30 si 10:30 In zona : Județul Cluj: Cluj-Napoca, Turda, Câmpia Turzii, Gherla, Apahida, Florești, Viișoara, Mihai Viteazu, Săvădisla, Cășeiu, Cojocna, Bonțida, Iclod, Luna, Feleacu, Jucu, Mica, Mintiu Gherlii, Dej, Sic, Cuzdrioara, Călărași, Fizeșu Gherlii, Câțcău, Vad, Petreștii de […]

Loto

Horoscop

 • 148.815 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team