Monica Macovei: Ar fi bine ca Ponta să treacă de la vorbe la fapte

Monica Macovei: „Sustin din 2005 ca principiul “urmareste banii” (“follow the money”) trebuie sa fie cel care sa guverneze deciziile de confiscare a averilor provenite din activitati penale. Explicatia este simpla: daca trimiti la inchisoare o persoana care a obtinut bani din infractiuni (coruptie, trafic de droguri, crima organizata etc) si ii lasi neatinsa averea, atunci banii murdari pot finanta oricand alte activitati penale.”

„Solutia este sa mergi pe firul banilor si printr-o decizie a judecatorului sa ii fie confiscati banii sau bunurile dobindite din infractiuni, pe langa executarea unei  pedepse penale. Aceasta este o forma de confiscare.

O alta forma de confiscare, aplicata deja cu mare eficienta in cateva state, este confiscarea averilor provenite din activitati penale prin decizie a judecatorului chiar daca persoana respectiva nu este condamnata penal. Judecatorul poate decide sa ii fie confiscata averea, nu si sa il trimita la inchisoare. Aceasta este confiscarea averii obtinute ilegal in absenta unei condamnari penale si nu este o masura “comunista”, ci o forma de justitie aplicata in state democratice precum SUA, Marea Britanie sau Irlanda, tari in care proprietatea obtinuta legal este sfanta, dar proprietatea obtinuta ilegal nu este si nu trebuie sa fie protejata intr-un stat de drept.

Am vorbit public despre principiul “follow the money” si despre aceste solutii de cativa ani si ma bucur ca la nivelul Parlamentului European am gasit calea de sustinere a acestora in legislatia europeana, care va fi valabila si pentru Romania cand va fi definitiv adoptata. Am sustinut si confiscarea averilor ilicite/nejustificate ale demnitarilor si functionarilor publici atunci cand am initiat infiintarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI).

L-am auzit acum pe premierul Ponta sustinand acest principiu al “urmaririi banilor” si al confiscarii averilor obtinute ilegal. Nu a dat multe detalii, dar incearca sa-si faca un titlu de glorie, pozand in “reformatorul” USL in acest domeniu.

Ar fi bine ca Victor Ponta sa treaca de la vorbe la fapte pentru ca realitatea este urmatoarea: (1) Ponta este premier, deci poate trasa directia pe care sa o aiba legislatia nationala; (2) Ponta este presedintele PSD si copresedinte al USL, ceea ce inseamna ca poate angaja politic pozitia partidelor din USL; (3) Ponta are o sustinere de 70% in Parlament, ceea ce ii permite sa aduca orice modificare doreste legislatiei.

Cat timp doar vorbeste si nu pune in practica ce spune, avand toate parghiile sa o faca, Ponta nu face altceva decat sa aplice o strategie de imagine prin care sa castige simpatia populatiei, fara sa-si respecte apoi promisiunile. Nu poti face reforma si nu poti guverna doar din vorbe, mai trebuie si fapte.  Astept faptele.”

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.