Serviciu informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Moody’s: Creșterea economică actuală, slabe șanse să fie și sustenabilă

Agenția de evaluare financiară Moody’s se așteaptă ca stimulentele fiscale din România să contribuie la o creștere economică solidă pe termen scurt, însă este puțin probabil ca aceasta să fie și sustenabilă.

Potrivit raportului anual de țară al Moody’s Investors Service, creșterea reală a PIB ar urma să fie de 6,5% în 2017, urmând ca avansul să încetinească la 5% în 2018.

Profilul de credit al României (rating Baa3 cu perspectivă stabilă) reflectă atuurile sale precum perspective favorabile de creștere pe termen mediu, un nivel moderat al raportului datorie guvernamentală-PIB și sustenabilitatea datoriei, iar printre provocări se numără ținerea sub control a cheltuielilor guvernamentale, creșterea absorbției fondurilor europene și întărirea guvernanței companiilor de stat.

„Deși România are experiența unei consolidări fiscale, politica expansionistă din ultima perioadă a erodat beneficiile aduse de consolidarea care a avut loc după criza financiară globală. În același timp, politica macroeconomică prociclică a dus la majorarea rapidă a salariilor, reprezentând un risc la adresa competitivității de preț a economiei românești și amplificând deficitul de cont curent’, susține autorul raportului de țară Daniela Re Fraschini, analist Moody’s.

Moody’s este de părere că factorii care stau la baza creșterii economice, în frunte cu consumul privat, vor rămâne probabil nemodificați, în condițiile în care politica fiscală expansionistă va continua în 2017 și 2018. Totuși, agenția de evaluare se așteaptă la o încetinire a consumului privat, odată cu atenuarea impactului stimulentelor fiscale. În plus, reformele structurale limitate, slăbiciunile existente la nivelul cadrului instituțional și eficienței instituționale, precum și politicile economice care limitează investițiile private mai mari continuă să constrângă potențialul de creștere pe termen lung al României, subliniază Moody’s.

Potrivit raportului agenției de evaluare, România a făcut progrese semnificative în corectarea dezechilibrelor macroeconomice, creând condițiile pentru o creștere economică solidă. Însă, aceste progrese ar putea fi erodate pe termen mediu.

Agenția de evaluare susține că situația finanțelor publice ale României a continuat să se deterioreze în 2017, iar Moody’s se așteaptă că această tendință să continue în 2018. Acest lucru a apărut din cauza măsurilor fiscale și bugetare adoptate în perioada 2015-2016, în cadrul noului Cod Fiscal, inclusiv o nouă reducere a TVA, de la 20% la 19%, și a măsurilor legislative adoptate de noul guvern la începutul lui 2017.

Creșterea economică solidă a contribuit la scăderea ușoară a raportului între datoria guvernamentală și PIB de la circa 38% în 2015 la 37,6% în 2016. Moody’s prognozează că acest raport va rămâne aproape stabil în 2017-2018, fiind susținut de creșterea inflației și de o creștere economică solidă.

Raportul Moody’s arată că ar putea apărea presiuni pentru o îmbunătățire a ratingului de țară al României, ca urmare a unei creșteri economice mai echilibrate și deci mai sustenabile, de pe urma îmbunătățirii eficienței cadrului instituțional precum și a unei îmbunătățiri de durată a datoriei guvernamentale și a datoriei externe.

În sens invers, presiuni pentru o retrogradare a ratingului de țară ar putea apărea de pe urma unor dovezi privind o deteriorare semnificativă a finanțelor publice, care ar provoca o creștere considerabilă a raportului datorie guvernamentală-PIB și a necesarului de împrumuturi externe. O nouă scădere semnificativă a competitivității externe sau o deteriorare semnificativă a balanței de plăți a României și a poziției investițiilor internaționale ar fi, de asemenea, elemente negative pentru ratingul României, avertizează Moody’s.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=88057

Publicat de la data Noi 25 2017. Categorii Breaking News.

Zona comentariilor

Meteo în țară

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-03-2018 Ora : 6 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 06:00 si 09:00 In zona : Județul Suceava: zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Neamţ: zona de munte de peste cota 1800 m; Se vor semnala : intensificări ale vântului care, la rafală, vor atinge 80...90 km/h
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-03-2018 Ora : 6 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 06:00 si 09:00 In zona : Județul Buzău: zona de munte; Se vor semnala : la altitudini mai mari de 1700 m, intensificări ale vântului, ce vor atinge la rafală 90...100 km/h
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-03-2018 Ora : 5 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 05:40 si 08:00 In zona : Județul Gorj: Târgu Jiu, Rovinari, Târgu Cărbunești, Bâlteni, Mătăsari, Bălești, Plopșoru, Țicleni, Drăguțești, Scoarța, Aninoasa, Fărcășești, Negomir, Vladimir, Dănești, Urdari, Stănești, Săulești, Telești, Bălănești, Jupânești, Turcinești, Câlnic, Bărbătești, Ciuperceni, Arcani; Se vor semnala […]
 • Atentionare meteorologica
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 16-03-2018 Ora : 14 : 00 Nr. mesajului : 2 Intervalul : 18 martie, orele 08 – 23 Zonele afectate : conform textului și hărții Fenomene : precipitații însemnate cantitativ, intensificări ale vântului, răcire accentuată Mesaj : MESAJ 2 ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN Interval de valabilitate: 18 martie, orele 08 […]
 • Atentionare meteorologica
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 16-03-2018 Ora : 14 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textelor; Zonele afectate : conform textelor și hărții. Fenomene : conform textelor Mesaj : MESAJ 1 ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN Interval de valabilitate: 17 martie, ora 14 – 18 martie, ora 08Fenomene vizate: ploi însemnate cantitativ;Zone afectate: […]

17 martie 2018, 8:01
 

VSV
Soare
10°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 7°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 93%
Vânt: 11 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:25
Apus: 18:24
Prognoza 18 martie 2018
Zi
 

ENE
Grindine
6°C
Vânt: 25 km/h ENE
Rafale de vânt: 43 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

E
Grindine
-2°C
Vânt: 14 km/h E
Rafale de vânt: 43 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

Loto

Horoscop

 • 77.683 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team