Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Moody’s: Creșterea economică actuală, slabe șanse să fie și sustenabilă

Publicat: sâmbătă, 25 noiembrie 2017

Agenția de evaluare financiară Moody’s se așteaptă ca stimulentele fiscale din România să contribuie la o creștere economică solidă pe termen scurt, însă este puțin probabil ca aceasta să fie și sustenabilă.

Potrivit raportului anual de țară al Moody’s Investors Service, creșterea reală a PIB ar urma să fie de 6,5% în 2017, urmând ca avansul să încetinească la 5% în 2018.

Profilul de credit al României (rating Baa3 cu perspectivă stabilă) reflectă atuurile sale precum perspective favorabile de creștere pe termen mediu, un nivel moderat al raportului datorie guvernamentală-PIB și sustenabilitatea datoriei, iar printre provocări se numără ținerea sub control a cheltuielilor guvernamentale, creșterea absorbției fondurilor europene și întărirea guvernanței companiilor de stat.

„Deși România are experiența unei consolidări fiscale, politica expansionistă din ultima perioadă a erodat beneficiile aduse de consolidarea care a avut loc după criza financiară globală. În același timp, politica macroeconomică prociclică a dus la majorarea rapidă a salariilor, reprezentând un risc la adresa competitivității de preț a economiei românești și amplificând deficitul de cont curent’, susține autorul raportului de țară Daniela Re Fraschini, analist Moody’s.

Moody’s este de părere că factorii care stau la baza creșterii economice, în frunte cu consumul privat, vor rămâne probabil nemodificați, în condițiile în care politica fiscală expansionistă va continua în 2017 și 2018. Totuși, agenția de evaluare se așteaptă la o încetinire a consumului privat, odată cu atenuarea impactului stimulentelor fiscale. În plus, reformele structurale limitate, slăbiciunile existente la nivelul cadrului instituțional și eficienței instituționale, precum și politicile economice care limitează investițiile private mai mari continuă să constrângă potențialul de creștere pe termen lung al României, subliniază Moody’s.

Potrivit raportului agenției de evaluare, România a făcut progrese semnificative în corectarea dezechilibrelor macroeconomice, creând condițiile pentru o creștere economică solidă. Însă, aceste progrese ar putea fi erodate pe termen mediu.

Agenția de evaluare susține că situația finanțelor publice ale României a continuat să se deterioreze în 2017, iar Moody’s se așteaptă că această tendință să continue în 2018. Acest lucru a apărut din cauza măsurilor fiscale și bugetare adoptate în perioada 2015-2016, în cadrul noului Cod Fiscal, inclusiv o nouă reducere a TVA, de la 20% la 19%, și a măsurilor legislative adoptate de noul guvern la începutul lui 2017.

Creșterea economică solidă a contribuit la scăderea ușoară a raportului între datoria guvernamentală și PIB de la circa 38% în 2015 la 37,6% în 2016. Moody’s prognozează că acest raport va rămâne aproape stabil în 2017-2018, fiind susținut de creșterea inflației și de o creștere economică solidă.

Raportul Moody’s arată că ar putea apărea presiuni pentru o îmbunătățire a ratingului de țară al României, ca urmare a unei creșteri economice mai echilibrate și deci mai sustenabile, de pe urma îmbunătățirii eficienței cadrului instituțional precum și a unei îmbunătățiri de durată a datoriei guvernamentale și a datoriei externe.

În sens invers, presiuni pentru o retrogradare a ratingului de țară ar putea apărea de pe urma unor dovezi privind o deteriorare semnificativă a finanțelor publice, care ar provoca o creștere considerabilă a raportului datorie guvernamentală-PIB și a necesarului de împrumuturi externe. O nouă scădere semnificativă a competitivității externe sau o deteriorare semnificativă a balanței de plăți a României și a poziției investițiilor internaționale ar fi, de asemenea, elemente negative pentru ratingul României, avertizează Moody’s.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=88057

Publicat de la data nov. 25 2017. Categorii Breaking News.

Zona comentariilor

Meteo în țară

25 aprilie 2019, 16:02
 

ENE
Soare
21°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 24°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 49%
Vânt: 4 km/h ENE
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 4
Răsarit: 6:16
Apus: 20:12
Prognoza 26 aprilie 2019
Zi
 

E
Înnourat
24°C
Vânt: 7 km/h E
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

E
Predominant senin
9°C
Vânt: 4 km/h E
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 205.656 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team