Morar neagă că ar fi făcut anchete la comandă politică

Fostul procuror sef al DNA, judecatorul CCR Daniel Morar, a reactionat dupa ce premierul Victor Ponta l-a acuzat, miercuri seara, ca a instrumentat dosare strict pe criterii politice. Daniel Morar a declarat, joi, că atât el, cât şi Lucian Papici nu au făcut niciodata vreun dosar politic. La fel stau lucrurile şi în cazul celorlalţi procurori din DNA, susţine Daniel Morar.

Fostul sef al DNA i-a recomandat lui Victor Ponta sa fie mai responsabil si sa nu mai faca astfel de afirmatii: “Nu e nimic nou in sustinerile domnului prim-ministru Ponta. Ce vreau sa va spun este ca nici Morar, nici Papici, nici orice alt procuror de la DNA nu a instrumentat vreodata dosare politice. Toate dosarele instrumentate de DNA sunt dosare penale. Sunt confirmate de catre instantele de judecata, indiferent că acest lucru convine sau nu primului-ministru. Ca ii convine sau nu, sunt dosare care confirma savarsirea unor fapte penale si oamenii care le-au comis merg in inchisoare. Cred ca ar trebui sa fie mai responsabil cand afirma despre o intreaga institutie sau despre o parte din procurori ca au instrumentat dosare politice pentru ca acesta este un lucru nedemn mai ales pentru un magistrat”.

Pe de alta parte, Daniel Morar a admis ca Procurorul General al Romaniei, Tiberiu Nitu, avea dreptul sa dispuna incetarea delegarii lui Lucian Papici si a Marianei Alexandru la conducerea Sectiei I DNA. De asemenea, Morar a precizat ca Regulamentul de ordine interioara al DNA nu este mai presus de o lege: “Domnul Papici, din cate stiu eu, era delegat pe functie. I s-a terminat mandatul, a fost delegat, delegare care a fost incetata dupa o perioada de timp. E dreptul Procurorului General sa o faca, e dreptul procurorului sa numeasca, e dreptul Procurorului General sa inceteze o delegare, cu justificarile pe care dansul le poate oferi, nu eu sau altcineva. (…) E asa cum spune doamna Kovesi, dar discutia e una juridica. Exista un regulament care se spune ca delegarea sau numirile se fac la recomandarea procurorului sef al DNA, dar este un act subsidiar unei legi. Legea spune clar cine are competenta sa numeasca, sa propuna numirea, cine are competenta sa delege. E a Procurorului General”.

Ponta: “Eu sustin in continuare ca Daniel Morar, cu Papici, si cu ai lui au facut dosare politice anul trecut, cand au luat oamenii si i-au pus sa jure cu mana pe Biblie pentru ca au votat la referendum”

Reactia lui Daniel Morar a venit dupa ce miercuri seara, premierul Victor Ponta l-a acuzat ca a facut dosare la comanda politica: “Am mai vazut o chestie, cand veneam incoace: nu stiu cine a fost demis, Papici, marele basist, morarist, macoveist… Dar nu, stati, ca nu mai suport. Ca propaganda asta a lui Macovei si toti macoveistii… Domnule, nu a fost demis. I s-au terminat mandatele – a avut doua mandate. Si Basescu isi termina mandatele! Ce facem, ii tinem pe Basescu, si pe Papici, si pe Morar, ca moare tara fara Papici, Morar si Basescu? Sa mai stea procuror simplu, sa mai faca si el un dosar! Ca sefi de-astia pusi de Basescu, care trebuie sa stea inca 100 de ani dupa ce pleaca Basescu… A avut doua mandate, amandoua de trei ani – 6 ani. Asa spune in lege: n-ai voie sa ai mai mult de doua mandate. I s-a terminat mandatul. Sta si el procuror simplu, ca nu s-a nascut sef. Ce inseamna „l-a demis”? S-a terminat si cu dosarul. L-a trimis la doamna Kovesi – pa, la revedere! Dar de ce trebuie sa-i tinem pe toti basistii care au facut dosare politice, dupa ce le-a expirat mandatul? Am inteles, cat a tinut mandatul i-am tinut. Dar „a fost demis”… Nu a fost demis, i s-a terminat mandatul. Basescu ce o sa spuna in decembrie anul viitor, ca a fost demis? Nu a fost demis, dom’le, i s-a terminat mandatul, asa cum e el. Eu sustin in continuare ca Daniel Morar, cu Papici, si cu ai lui au facut dosare politice anul trecut, cand au luat oamenii si i-au pus sa jure cu mana pe Biblie pentru ca au votat la referendum. Sunt dosare de politie politica si am spus-o tot timpul. Sa se supere Macovei si mama lui Macovei. (…) Pai a fost in felul urmator: ne-am dus toti, am votat; nu am votat destui – sau, ma rog, n-am fost decat 90% – si a venit Morar cu Papici si a zis ca nu suntem destui, si ne-au luat sa ne si ancheteze pe toti. Cam asta e. Deci, asta in secolul XXI”.

sursa:luju.ro

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.