Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Mugur Isărescu: Lumea este la începutul unui nou ciclu economic de 50 de ani

Publicat: marți, 22 octombrie 2013

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat că lumea este la începutului unui nou ciclu economic lung, de 50 de ani, al inovaţiilor tehnologice revoluţionare şi digitalizării pe scara largă a producţiei şi serviciilor, prin care se face trecerea de la producţia de serie mare (tipică celei de-a doua revoluţii industriale) la personalizarea pe scară largă (mass customisation).

„Suntem la începutul unui ciclu lung, nu doar România, ci întreaga lume. Suntem la începutul unor inovații tehnologice revoluționare”, a spus vineri Isărescu, in cadrul disertatiei cu ocazia decernarii titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii Politehnice Bucuresti, disertatie intitulata “Cicluri economice” (vezi prezentarea in documentul atasat).

Isarescu a primit titlul de la Ecaterina Andronescu, presedinta Senatului Politehnicii si fost ministru al Invatamantului, membra a Partidului Social Democrat. Asa se explica prezenta la ceremonia de la Politehnica si a fostului presedinte al Romaniei si al PSD, Ion Iliescu, care a declarat cu aceasta ocazie ca Isarescu ar fi un foarte bun candidat la presedintia Romaniei. Ulterior, premierul Victor Ponta a fost de acord cu Iliescu, precizand insa ca Isarescu nu vrea sa candideze.

Mugur Isarescu: “Asistăm în prezent la digitalizarea pe scară tot mai largă a producţiei industriale, marcată de convergenţa unei întregi game de tehnologii de nivel superior: Soft inteligent, robotizare avansată, nanotehnologie, materiale de ultimă generaţie, tipărire 3D, extinderea serviciiloron-line.

Exista posibilitatea realizării, cu costuri relativ scăzute, a unor produse cu grad mai înalt de diversificare, deci mai „apropiate”de preferinţeleconsumatorului.

Se face trecerea de la producţia de serie mare (tipică celei de-a doua revoluţii industriale) la personalizarea pe scară largă (mass customisation).

Alte tendinte sunt temperarea tendinţei de acumulare a stocurilor, o poosibilă aplatizare a ciclului economic si o posibilă reapropiere a unităţilor de producţie de piaţă”.

Guvernatorul a subliniat că întotdeauna ciclul financiar influențează substanțial ciclul economic, insa ciclul economic are altă logică decât cel politic.

Mugur Isarescu: “Literatura economică evidenţiază patru tipuri principale de cicluri economice:
– Cicluri ale stocurilor (Kitchin), care au o durată de circa 40 de luni – principala cauză o reprezintă necesitatea refacerii stocurilor;
– Cicluri ale investiţiilor în fonduri fixe (Juglar), cu o duratăde circa 10 ani, determinate de evoluţiile marilor procese industriale;
– Cicluri ale investiţiilor în infrastructură (Kuznets), cu o durată de 15-25 de ani, asociate unor procese demografice (mişcări migratorii) care influenţează intensitatea activităţii în construcţii;
– Cicluri lungi (Kondratiev), careau o duratăde circa 50 de ani, determinate de inovaţii tehnologice majore, compuse dintr-o alternanţă de cicluri economice cu o durată mai mică.

O interpretare simplificată a ciclului Kondratiev arata ca fluxurile şi refluxurile activităţii economice sunt determinate de inovaţiile generatoare de plusuri de productivitate (vezi grafic), a mai precizat Isarescu.

“Cred in piete, dar la fel de mult in puterea institutiilor”

In prezentarea sa, Isarescu are un grafic in care se arata ca amplitudinea fluctuatiilor activitatii economice este mai redusa atunci cand se manifesta politici anticiclice, decat fara interventia autoritatilor.

„Cred în piețe, dar la fel de mult în puterea instituțiilor. Nu în birocrație, ci în instituții”, a subliniat Isărescu, pentru care „totul începe cu școala și se termină cu școala”.

Autor: Bancherul.ro

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=17229

Publicat de la data oct. 22 2013. Categorii ECONOMIC.

Zona comentariilor

Meteo în țară

31 mai 2020, 0:23
 

N
Parţial înnourat
14°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 15°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 76%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 5:34
Apus: 20:53
Prognoza 1 iunie 2020
Zi
 

S
Parţial însorit cu furtună
21°C
Vânt: 7 km/h S
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 9
Noapte
 

NNE
Ploaie
11°C
Vânt: 7 km/h NNE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 9
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 30-05-2020 Ora : 17 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 17:55 si 19:00 In zona : Județul Giurgiu: Giurgiu, Băneasa, Frătești, Oinacu, Stănești, Daia, Slobozia; Se vor semnala : frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină de mici dimensiuni, averse ce vor cumula până la 20...25 […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 30-05-2020 Ora : 15 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 15:00 si 18:00 In zona : Județul Constanta; Se vor semnala : local vor fi: frecvente descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni, intensficări de scurtă dutară ale vântului, averse ce vor cumula până la 20...25 l/mp
 • Informare meteorologica
  Ziua/luna/anul : 27-05-2020 Ora : 9 : 30 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 27 mai, ora 12:00 – 31 mai, ora 23:00; Zonele afectate : conform textului; Fenomene : manifestări de instabilitate atmosferică; Mesaj : ACTUALIZARE INFORMARE METEOROLOGICĂ   Interval de valabilitate: 27 mai, ora 12:00 – 31 mai, ora 23:00 Fenomene vizate: manifestări […]

Loto

Horoscop

 • 299.568 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team