“Mugur Isărescu şi invitaţii săi” , conferinţă despre perspectiva economică a României

Dacă accelerăm creşterea economică dincolo de un nivel sustenabil în perioadele preelectorale nu facem decât să grăbim declinul în perioada post electorală, a avertizat, miercuri, într-o conferinţă referitoare la perspectiva economică a României, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

„Sper că vom învăţa, o dată pentru totdeauna, că, dacă accelerăm creşterea economică dincolo de un nivel sustenabil în perioadele preelectorale nu facem decât să grăbim declinul în perioada post electorală. Trebuie ca această ţară să vrea un ciclu lung de dezvoltare cu cât mai puţine declinuri. Mai bine să avem 4% dacă acesta este potenţialul economiei româneşti pe an, nu 7% dar să fie pe vreo 10-12 ani. Concomitent cu acest tip de creştere economică cred că trebuie să finalizăm infrastructurile din România. M-am tot gândit ce cuvânt să folosesc, modernizare e deja un cuvânt erodat, eu am intenţia să folosesc cuvântul europenizare a infrastructurilor româneşti dar cred că finalizarea sună bine, să le terminăm o dată pentru totdeauna. Atenţie, nu mă refer la infrastructurile fizice de tipul celor de transport, mă refer şi la cele umane de tip sănătate, educaţie. (…) Accentul ar trebui să fie exact pe macrostabilitate, pentru că n-am dus-o niciodată la sfârşit sau dacă am mers cu ea la un moment dat am considerat s-o încălcăm, ne-am jucat prea mult cu ea în ultimii 20 de ani şi ne-am creat probleme. Lipsa de macrostabilitate afectează democraţia, aşadar primul accent pentru viitor este niciun pas înapoi de la macrostabilitate în următorii 10-20 de ani. De altfel, nici nu există creştere economică într-un cadru instabil”, a declarat Isărescu.

Georgescu: Statul trebuie să gestioneze eficient participaţiile în companiile de stat

Statul trebuie să sprijine acţiunile antreprenoriale prin diversificarea schemelor de ajutor de stat, a arătat Florin Georgescu, prim-viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR).

‘Creşterea economică este determinată de rezultatul unei combinaţii dintre un set de politici pe de o parte şi iniţiativa privată, pe de alta. Statul trebuie să gestioneze eficient participaţiile în companiile de stat pe care le mai are şi bunurile şi serviciile de natură fizică şi cele de natură umană. Statul trebuie să sprijine acţiunile antreprenoriale prin diversificarea schemelor de ajutor de stat. Aceste instrumente financiar bugetare sunt capabile să stimuleze creşterea economică’, a declarat Florin Georgescu.

 

Referitor la sprijinirea antreprenoriatului şi gestionarea activului, Florin Georgescu a declarat: ‘Pentru a-şi realiza asigurarea celor trei mari direcţii – a mixului economic, gestionarea activului şi sprijinirea antreprenoriatului – statul trebuie să aibă la dispoziţie un flux predictibil de resurse financiare, pentru că altfel nu are credibilitate. Acest flux se poate asigura numai printr-o disciplină fiscală bazată pe o legislaţie fiscală şi financiar-contabilă din care să fie eliminate ambiguităţile şi breşele existente încă, din păcate, în acest cadru juridic. Dacă nu se procedează de o asemenea manieră şi statul este privit ca o entitate cu o obligaţii nesfărşite, iar rolul şi credibilitatea statului scad în detrimentul cetăţenilor şi democraţiei’, a mai spus Georgescu.

Dăianu: Avem un sistem de intermediere financiară stricat

Intrarea în zona euro reprezintă, astăzi, un coşmar dacă nu există instrumente de ajustare şi un minimum de competitivitate, a declarat, la rându-i, Daniel Dăianu, prim-vicepreşedinte în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

‘Trebuie să intrăm în zona euro, dar ai nevoie de instrumente de ajustare, după cum spunea şi doamna Lagarde (Christine Lagarde, directorul Fondului Monetar Internaţional, n.r.). A fi în zona euro, astăzi, este un coşmar dacă nu ai acel minimum de competitivitate să rezişti şi dacă nu ai instrumente de ajustare. Altfel, rişti să mori cu euro în braţe. În ceea ce priveşte ajustarea, aş vrea să introduc o nuanţă: părerea mea că o ajustare absolut necesară care te salvează nu este atacul la democraţie. Atacul la democraţie este legat de rădăcinile care au fost puse să te duci către un asemenea dezechilibru enorm’, a declarat Dăianu care a explicat că România are un sistem de intermediere financiară stricat.

‘Băncile sunt necapitalizate, nu au capital, iar în context global se prăbuşesc modelele de business, modelele după care v-aţi luat riscurile. Acestea sunt probleme de ansamblu care ne vor guverna viaţa în perioada următoare. Avem un sistem de intermediere financiară stricat şi spun asta inclusiv bancherii centrali. Nu am absolut nimic cu băncile. Suntem, totuşi, o economie slabă în ceea ce înseamnă Uniunea Europeană, deşi am avut o convergenţă şi au crescut veniturile. Vorbim de cazuri de sărăcie şi ne uităm la mediul rural din România (…) Deficitele de cont curent din 2010-2011 nu au fost, în principal, din cauza execuţiilor bugetare, ci a fost îndatorare privată. Asta e o realitate, nu numai în România. S-a întâmplat în Portugalia, în Spania. Îndatorarea privată a fost copleşitoare: 80% din deficitul de cont curent era pe seama datoriei private’, a mai spus Dăianu.

România nu poate face excepţie de la modelul continental în care cea mai mare parte a activităţii de intermediere o reprezintă asigurarea de instituţii de credit, a spus  în cadrul conferinţei Cristian Popa, viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR).

 

Popa (BNR): România nu poate să facă excepţie de la modelul continental în asigurarea instituţiilor de credit

‘Avem instrumente care trebuie bine modificate şi dirijate. Ne aflăm ca parte a unui proces de construire, în care vorbim despre control de capital, care s-ar putea să fie util şi desigur are limitele sale, ca orice medicament important vine cu efecte secundare destul de puternice ca şi cum ar fi un panaceu (…) Nu în ultimul rând, avem o provocare la nivelul sectorului financiar. România nu are cum să facă excepţie de la modelul continental în care cea mai mare parte a activităţii de intermediere este asigurarea de instituţii de credit. Nu cred că se poate întâmpla altfel. Ce se poate întâmpla, însă, este ca elemente care până acum au fost puse mult în umbră de sectorul instituţiilor de credit, adică piaţa de capital şi altele, să aibă un rol mai activ în a asigura transmisia dintre economisire şi creditare în privinţa sectorului real. (…) Avem o rată scăzută de participare a forţei de muncă. Aici, lucrurile se complică şi demografic şi cu un proces de mobilitate al forţei de muncă internaţional. Acesta va fi un moment de referinţă în a încerca să dezvolţi economia pe termen mai îndelungat. Modul în care o creştere de durată şi de substanţă, şi inclusivă se poate face fără a se acorda o importanţă activităţii economice din afara marilor oraşe. Aici este vorba nu numai despre agricultură, ci şi despre servicii şi o dezvoltare mai accelerată şi cu baze de substanţă care cred că poate corespunde unei absorbţii a fondurilor europene în respectivul sector’, a declarat Cristian Popa.

De ce nu poate guvernatorul BNR să ia un credit

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, i-a criticat, miercuri, pe bancheri explicând că nu poate lua un credit pentru afacerea sa cu vinuri din cauză că nu sunt acceptate ca garanție vinul îmbuteliat sau terenul, ci doar cisternele.

„Colegii mei, bancherii, unii se află chiar în această sală, acceptă ca garanţii de la vinăria mea doar cisternele de vin. Nu şi vinul îmbuteliat, care cică dispare. Păi cisternele alea sunt cele mai lipsite de valoare active ale firmei. Nu iau în garanţie pământul, nu iau alte active. E şi o chestiune de încredere poate”, a declarat Isărescu.

Acesta le-a mai reproșat bancherilor că nu au niciun pic de încredere în client, chiar dacă acesta are bani depuși la bancă.

„Păi foarte bine, eu am încredere că ţin banii la voi, dar voi chiar nu aveţi deloc o brumă de încredere că nu mă apuc să vând vinuri fără să fug cu el?”, a mai spus Mugur Isărescu.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.