Mungiu: Să întrerupi o proiecţie de film cu cântece religioase – la fel de grav, legal, ca a întrerupe o slujbă cu heavy metal

Să întrerupi o proiecţie de film cântând cântece religioase trebuie să fie, în faţa legii, la fel de grav ca a întrerupe o slujbă în biserică cântând heavy metal, afirmă regizorul Cristian Mungiu într-un comentariu publicat de Dilema Veche, adresându-se autorităţilor române, dar şi potenţialilor spectatori din cinema, după ce, duminică, proiecţia filmului francez „120 BPM/bătăi pe minut” a fost întreruptă de un grup de protestatari ce s-au autointitulat creştini.

Mungiu transmite mesajul în calitate de distribuitor al acestui film. Regizorul român, distins cu Palme d’Or în 2007, aminteşte că „120 BPM/bătăi pe minut” este propunerea Franţei la Oscar şi menţionează, în context, Sezonul Cultural Franţa-România ce va începe la finalul anului.

„Scopul acestui sezon este să combată pe cât posibil stereotipurile cu care ne percepem unii pe ceilalţi şi să confere o altă imagine, mai proaspătă, mai aproape de realitate fiecăreia dintre ţări în ochii cetăţenilor celeilalte”, punctează cineastul într-un comunicat de presă.

El aminteşte, în această notă că, în 2013, când a fost inclus în juriul de la Cannes a fost înfăţişat într-o caricatură ca cerşetor.

„Am decis atunci, în ciuda tuturor inflamărilor patriotarde din România, ca cel mai corect este să lăsăm capul în pământ, nu ne revoltăm în tot felul de proteste publice despre incident. Pentru că ce cred oamenii despre tine nu se repară cu comunicate. Şi pentru că percepţia despre români şi România în străinătate, oricât de stereotipală şi simplificatoare ar fi, este rezultatul unor fapte, a unor întâmplări care au condus la această imagine nefericită”, susţine Mungiu.

Regizorul aminteşte de tematica filmului întrerupt, la Muzeul Ţăranului Român, de cântece religioase.

„‘120 BPM’ nu este vreun mărunt film de propagandă despre libertatea sexuală şi cu atât mai puţin un film care să îndemne la relaţii homosexuale. Este un film despre civism, despre responsabilitate socială, despre lupta pentru drepturile oricărei comunităţi de minoritari stigmatizaţi public de superficialitatea cu care îi judecăm adesea pe cei diferiţi de noi”, adaugă Cristian Mungiu.

În opinia sa, incidentul ar putea declanşa şi reacţii constructive. „Dacă aş fi ministrul Culturii, m-aş grăbi să merg să văd filmul, ca să pot avea o reacţie în cunoştinţă de cauză, pentru că e cazul să am o reacţie”, afirmă Cristian Mungiu.

Acesta recomandă şi primarului Capitalei să afle de ce acest film a fost difuzat în sala Muzeului Ţăranului Român „şi de ce nu are Primăria ca program să redea oraşului săli de cinema mai puţin sacre”.

„Dacă aş fi poliţist, printre cei care i-au legitimat pe turbulenţi, aş aplica nişte sancţiuni. Pentru ca să întrerupi o proiecţie de film cântând cântece religioase trebuie să fie la fel în faţa legii, la fel de grav ca a întrerupe o slujbă în biserică cântând heavy metal”, adaugă Cristian Mungiu.

Cineastul menţionează că, în calitate de distribuitor, s-a lovit de refuzuri de a programa filmul francez – „din cauza conţinutului, din cauza prejudecăţilor, din teama şi din comoditate”.

El anunţă, însă, că proiecţia întreruptă duminică va fi reluată pe 20 februarie, de la ora 18,00, iar spectatorii care erau prezenţi în sală în momentul incidentului au intrare liberă.

Regizorul consideră că sălile din ţară care prezintă filmul „120 BPM/bătăi pe minut” sunt „campionii curajului contracurent”.

Muzeul Naţional al Ţăranului Român consideră inacceptabile „presiunea şi impunerea cenzurii” în proiectarea unor filme

La rândul său, Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR) informează prin intermediul unui comunicat de presă că nu are calitatea de a cenzura conţinutul unei proiecţii cinematografice care în prealabil a obţinut de la autorităţile competente toate avizele şi certificatele de rating impuse de lege.

Conform sursei citate, precizarea vine în contextul reacţiilor apărute „în mediile de socializare pentru iniţierea unor proteste privind proiectarea filmului ‘Soldaţii. Poveste din Ferentari’, la Cinema ‘Muzeul Ţăranului'”, pentru ziua de joi.

Cinema Muzeul Ţăranului face parte din reţeaua cinematografică „Europa Cinemas”, „respectând întru totul standardele de calitate în domeniu, difuzând filme europene non-naţionale şi naţionale”, precizează reprezentanţii MNŢR.

„În acelaşi timp, conţinutul filmelor distribuite nu reprezintă în mod necesar punctul de vedere al MNŢR, acestea având acordul direct al Centrului Naţional al Cinematografiei”, este subliniat în comunicat.

În aceste condiţii, MNŢR „consideră inacceptabilă presiunea şi impunerea cenzurii, dreptul la libera exprimare fiind una din libertăţile fundamentale obţinute de societatea democratică românească”.

Astfel, muzeul „îşi menţine aceeaşi opinie pe care a prezentat-o în data de 5 februarie în urma incidentelor care au avut loc în 4 februarie” şi menţionează că, „pentru a preveni noi manifestări nepotrivite”, a fost „solicitat autorităţilor legale sprijinul”.

Duminică, mai multe persoane au întrerupt proiecţia filmului „120 BPM/bătăi pe minut”, cântând cântece religioase şi prezentând icoane.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.