Muzeul Castelul Corvinilor: Artă plastică contemporană din România la a doua ediție

Expoziția itinerantă „Artă plastică contemporană din România” a ajuns în octombrie 2020 la a doua ediție, după succesul pe deplin meritat al primei ediții, derulată pe parcursul a 8 luni și având 6 etape.

Acum totul a început în forță, la Muzeul Castelul Corvinilor din Hunedoara, pe 19 octombrie, chiar de ziua mea, așadar am o dublă satisfacție: particip ca artist expozant, scriu pentru doi parteneri media ai evenimentului: Intell News și Ultima Oră.

Un eveniment nou, iar acum, la începutul lui, îi voi enumera pe cei 55 de artiști participanți, majoritatea fiind membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România din filialele bucureștene și teritoriale, dintre care 6 membri AFAPRR- Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România, filiala căreia îi aparțin ca artist:

Petre Achițenie, Otilia Anastase, Livia Bar, Marius Barb Barbone, Cristian Boca, Marcel Bunea, Georgiana Brandt,  ZuZu Caratănase, Sorinel Cârstiuc,  Mariana Picovici Codorean, Dan Crecan, Vera Dan, Cornelia Victoria Dedu,  Răzvan Dragoș, Marinella Dumitrescu, Dorel Găină, Cristina Georgescu, Claudiu Victor Gheorghiu, Horia Gherghina,  Ofelia Huțul, Irina Ionescu, Alexandru Nicolae Ispas, Viorica Jahn,  Lucia Juncu, Noemi Kusztos, Lucian Liciu, Crenguța Macarie,  Dumitru Macovei, Florian Mihăilescu, Sorin Dumitrescu Mihăești, Sever Moldovan, Gheorghe Mosorescu,  Minu Movilă,  Onița Mureșan, Vasile Mureșan Murivale, Mircea Năstase,  Sorin Nicodim, Sorin Otinjac, Alexandru Picovici, Corina Perianu, Mihai Perianu, Alexandra Pintea, Cristian Radu,  Irina Sava, Florin Scurtu, Cristian Sima, Silviu Ioan Soare, Valeriu Șușnea, ConstantinTanislav, Rodica Tarța, Adrian Tarța, Diana Tăicuțu, Angela Tomaselli, Alina Ursachi, Ami Vasilescu.

 

 

HXA Art Gallery în parteneriat cu Muzeul Castelul Corvinilor, cu Uniunea Artiștilor Plastici din România și cu Primăria Hunedoara, organizează prima expoziție din ediția a II- a a proiectului Artă Plastică Contemporană din România.

În deschidere: domnul Sorin Tincu, arheolog, directorul Castelului Corvinilor din Hunedoara.

Curatorii expoziției: Ami Vasilescu și Horia Gherghina.

Manifestarea continuă promovarea la nivel național a artei contemporane și a artiștilor, reușind să aducă, prin aceste expoziții itinerante, un optimism al ideii de reașezare valorică a artei în spațiul public, dar și de asimilare a acesteia în circuitul turistic regional.

Arta românească contemporană prezintă un cumul de tendințe și direcții, unele urmând drumul tradiției școlii noastre naționale, altele fiind mai apropiate de demersul digital și de alte experimente actuale, creând o multitudine de entități vizuale, care definesc un fenomen plastic bine articulat, într-un spațiu în care centrele universitare de formare ale artiștilor sunt deschise spre nou, fără a înlătura preceptele fundamentale ale creației de factură academică. Proiectul lui Amy Vasilescu de a alătura în manifestări expoziționale creatori aparținând diverselor generații oferă o panoramă amplă asupra orientărilor membrilor filialelor de pe cuprinsul țării, tineri și mai experimentați artiști, reprezentanți de seamă ai picturii, graficii, artelor decorative, sculpturii, repere actuale sau în plină afirmare. Manifestarea organizată de Amy Vasilescu este spectaculoasă prin numărul de participanți, care au răspuns acestui proiect de promovare permanentă a artei, care se derulează în acest timp, în spațiul românesc. Calitatea lucrărilor este și aceasta una importantă pentru faptul că fiecare nume de pe simeze are în spate o activitate susținută, un discurs vizual propriu, închegat în orizonturi plastice particulare, care evidențiază cultura, munca și sensibilitatea în raport cu motive arhetipale, cu imaginația și cu problemele lumii în care trăim„. (Ana Amelia Dincă, critic de artă)

  1. Teatrul de artă Deva: ultima etapă a primei ediții

Valoroasa expoziție itinerantă „Artă plastică contemporan Teatrul de artă Deva din România” v-a fost prezentată de agenția de presă Intell News pe tot parcursul ei, în paginile de cultură bilingve, română: https://www.intellnews.ro/tag/arta-plastica-contemporana-din-romania/   şi engleză Intell News Romania: https://english.intellnews.ro/tag/contemporary-art-from-romania/, precum și de ziarul Ultima Oră, doi dintre partenerii media pentru care scriu.

Acum urmează a șasea etapă, după Marktrodach, Germania(februarie 2020), Petroșani(martie 2020), Centrul de Cultură Urbană Casino din Cluj-Napoca(30 iunie – 12 iulie 2020), Muzeul Național al Unirii Alba Iulia(15 iulie- 8 august 2020), Castelul Corvinilor din Hunedoara(1 septembrie- octombrie 2020).

Ultimul vernisaj al primei ediții a evenimentului a avut loc pe 13 octombrie, la Teatrul de artă Deva, jud. Hunedoara. A prezentat: Mihai Panaitescu,  manager al Teatrului de artă Deva. Curatorii expoziției sunt Ami Vasilescu și Horia Gherghina.

Expoziția reunește pe simeze 49 de artiști, dintre care majoritatea sunt membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, 7 fiind membri ai AFAPRR – Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România.

Parteneri media: Intell News, Ultima Oră, Radio România Internațional.

Articol pentru partenerii media Intell News şi Ultima Oră, precum şi pentru Uniunea Artiștilor Plastici din România şi  AFAPRR- Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România de: Claudiu Victor Gheorghiu, artist vizual, afilieri: membru titular Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR, totodată consilier media și al Comitetului Director al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România și membru al Consiliului Director al Visarta-Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale;  în subsidiar jurnalist cultural: Senior Editor al agenției de presă Intell News şi coordonator al paginilor de cultură(în limbile română şi engleză Intell News Romania ), Senior Editor al ziarului Jurnalul Bucureștiului „Le Petit Parisien”, publicist comentator al ziarului Ultima Oră

 Notă: particip ca artist expozant cu lucrarea ” Bucurie„, acrilice pe carton, 40×30 cm, 2020.

Claudiu Victor Gheorghiu

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.