Muzeul Mamei existã la Petrila si e unic în Europa
Asta scrie pe un perete, la intrarea în singurul muzeu dedicat mamei. Este al familiei Barbu, iar artistul Ion Barbu, care a venit si a deschis portile acestui sanctuar dedicat celei care, asa cum spune el, „i-a dat coloana vertebralã”, acum peste 6 decenii, a fãcut din casa copilãriei o adevãratã paginã de istorie localã.
Este o casã din cãrãmizi, unde, ca sã intri, o iei pe o ulitã lãturalnicã din Petrila, iar mai apoi urci niste scãri interioare, asemenea unui templu. Acolo, Ion Barbu a pãstrat tot ce îi putea aminti de copilãrie, de mama care nu mai este si, printre obiecte vechi si înscrisuri ce amintesc de toate mamele din lume, artistul petrilean îi invitã pe toti cei care vor sã retrãiascã nostalgia copilãriei. Pentru cã toti am fost copii si mama ne este centrul universului.
„Am pãstrat tot ce trebuia sã fie pãstrat si aici trebuie sã îi multumesc mamei mele, pentru cã a fost foarte strângãtoare si nu a aruncat nimic. De fapt, cel mai greu mi-a fost sã selectez ceva din lucrurile ce au apartinut mamei si care au atingere si cu alte mame din întreaga lume. Acesta este câstigul muzeului, pentru cã oricine intrã aici, întâlneste fãrâme din mama”, spune Ion Barbu.
Cum intri, artistul Barbu, în stilul sãu caracteristic, a împodobit peretii cu scrieri despre cât de mult a iubit-o el pe mama, iar obiectele personale: un scaun cu rotile, oalele în care gãtea, fotografiile de familie, toate te duc într-o lume a copilãriei de altã datã. Muzeul s-a deschis în 2012, iar recent, Ion Barbu spune cã a dus în muzeul dedicat mamei sale si caietele de la scoalã. A lui si ale celorlalti 3 frati ai sãi.
„Sunt niste pachete fãcute acum câteva zeci de ani, în care sunt strânse caietele si cãrtile noastre de scoalã, din fiecare an. Mama ni le-a împachetat de când eram în clasa I, pânã în clasa a XII-a. Nu sunt 48, câte ar trebui, dar am pus doar 4. Am avut o surprizã, pentru cã sunt amuzante si sunt caiete si cãrti de scoalã de prin anii 60, când învãtãmântul românesc se caracteriza mai mult prin propagandã decât prin carte”, a mai spus Ion Barbu, care abia asteaptã sã îi treceti pragul, unuia dintre muzeele ce îi sunt foarte dragi. La Petrila gãsim singurul Muzeu al Mamei, din Europa, iar de 8 martie unde ar fi cel mai potrivit loc, decât în acest muzeu, sã îti revezi copilãria? Oricine poate intra aici, existã o paginã de facebook chiar, iar acolo este un numãr de telefon. Sunati si de 8 martie amintiti-vã de mama, asa cum era în copilãria noastrã! Veti fi întâmpinati cu drag si la final, sigur veti observa un ultim gând spre mama: ”Dragã mamã sunt bine, nu-ti mai face griji cu mine”.
Sursa: Cronica Văii Jiului