Muzica Bucureștilor de altădată

Asistăm, în ultima vreme, la o reconsiderare spectaculoasă a patrimoniului de aur al cîntecului vechi de muzică ușoară românească. Tonul l-a dat în urmă cu cîțiva ani Paul Surugiu Fuego, cu turneul închinat lui Dan Sp

 

ătaru și cu CD-ul editat în paralel, precum și prin includerea pe albumele sale și în concerte a unor melodii vechi. Tot el a lansat în toamna anului trecut, pe scena Teatrului de revistă ”Al. Davila” din Pitești, spectacolul ”Gramofonul cu amintiri”, cu Stela Enache și Marina Florea invitate, o adevărată paradă a șlagărului românesc de altădată, pornind apoi, în martie 2018, în turneul ”Tu ești primăvara mea”. Marcel Pavel și-a inclus și el în repertoriu de curînd un potpuriu similar, iar noul concert al lui Tudor Gheorghe, ”Rîndunici printre lozinci”, cu Marius Hristescu la pupitru, include o colecție de refrene de neuitat din deceniile 6, 7 și 8.

Pe aceeași linie se înscrie un minunat concert desfășurat sub egida Centrului european cultural și de tineret pentru UNESCO ”Nicolae Bălcescu”, al sectorului 4 al Capitalei, concert intitulat ”Poveste din Bucureștiul de odinioară” și găzduit, în fața unui public distins și avizat (între spectatori: Adrian Naidin, Marina Almășan, Crina Matei, Livia și Ioan Gauzin, Teodora Marin, Elise Stan, Doru Dinu Glăvan), de Palatul Bragadiru. Însuși spațiul a fost excelent ales, fiind vorba de o sală de bal elegantă, din alte timpuri, în care îți puteai închipui, dacă închideai ochii, doamne cu pălării și domni în smoking (poate la o viitoare reprezentație se pretinde un ”dress code”!)…

 Am regăsit aceste ținute, însă, pe scenă, în ton cu muzica ce trezea nostalgii, cu scenografia inspirată a Ioanei Stănescu, cu poveștile depănate de actrița Manuela Hărăbor, totul pus în valoare de lumini și sonorizare, de asemenea impecabile, așa încît tînăra directoare a Centrului cultural, Alexandra Dobre, merită toate felicitările! Cunoșteam preocupările în această direcție ale celor doi inițiatori, așa încît n-a fost decît o confirmare a consecvenței lor pe acest tărîm, alături, firește, de valoarea lor indiscutabilă. Elegantul program de sală (și acesta un unicat în domeniu) ne-a pus în temă cu ideea care a născut spectacolul de față. Totul a pornit în urmă cu vreo doi ani, ca pe vremuri, pentru că acolo se lansau șlagărele, în restaurantele trustului City Grill, unde violonistul Valentin Albeșteanu ”a creat un univers sonor recompus din veacuri de cîntece fericite”: ”Într-un concept muzical unic, ce păstrează parfumul, eleganța și candoarea acelor timpuri, cei doi artiști, Valentin Albeșteanu și actrița Miruna Ionescu, au adunat melodiile reprezentative ale Bucureștiului interbelic, trecute demult în negura uitării. Protagoniștii acestui spectacol au salvat dincolo de timpuri o poveste muzicală despre frumusețe și adevăr. Romanța, tangoul, valsul și foxtrotul, emoția și respectul pentru valori reînvie Micul Paris, într-un spectacol conceput și realizat pentru bucuria publicului.

 

Împreună putem salva, prin artă, partea frumoasă a lumii” – se scrie în programul de sală. Sau măcar, am adăuga noi, ce a mai rămas din ea, pentru că lumea de azi nu mai este din păcate cea de atunci, așa cum o găsim zugrăvită chiar în cîntecele de muzică ușoară, cu texte adesea naive, dar pline de o anume dulceață, căldură, sinceritate. Nu mai avem birje și birjari, au dispărut și căsuțele cu zorele, pisica de la geam, cîrciumioara de la șosea, de papugii și coșari nu mai vorbim…Astăzi lumea este prea grăbită, ochii stau ațintiți numai către ecranul telefonului celular (pardon, smart), chiar și cînd se trece strada, deși bolizii de azi sunt ceva mai periculoși decît birjele de ieri, poezia și romantismul aproape au dispărut din cîntec, așa încît un asemenea demers este absolut salutar.

 

Fiu al reputatului violonist, dirijor și solist vocal Ion Albeșteanu și al cînăreței Tița Ștefan, Valentin Albeșteanu este un autentic virtuoz care și-a cizelat înzestrările naturale prin studii consistente. A absolvit Liceul de muzică ”George Enescu” și Universitatea națională de muzică din Capitală, clasa prof. Nicolae Bilciurescu, studiind în paralel cu Octav Savițchi și Neculai Nistor.  Încă de pe băncile facultății începe colaborarea cu Orchestra de cameră a Radiodifuziunii și preia, în postură de dirijor și solist instrumentist, taraful ”Ion Albeșteanu”, iar în 2002 este membru fondator al Trio-ului ”Scherzando”. Extrem de versatil, a abordat de-a lungul timpului diverse genuri muzicale, cu un repertoriu bogat, nu o dată fiind el însuși inițiator și organizator. Două din recitalurile sale din urmă cu un deceniu au prefațat actualul proiect, fiind vorba de ”Ariile noastre naționale” și ”Popasuri muzicale prin cafenelele lumii”, pentru că Valentin Albeșteanu reușește să reînvie un gen muzical, cafe-concert, ilustrat cîndva de celebrități cum ar fi Grigoraș Dinicu, Georges Boulanger, Nicolae Buică. A făcut din plin acest lucru în toate localurile pe care le-a înnobilat cu talentul său, avîndu-l alături, ca și acum, pe pianistul Valentin Cucu. Și ceilalți instrumentiști au fost la mare înălțime, fiind vorba de Daniel Mustățea (acordeon) și Nicolae Petrea (contrabas). Ca și pianistul Valentin Zoltan Cucu, alți doi protagiști sînt și ei absolvenți ai Universității de muzică din București – este vorba de soprana Ramona Păun (care poate fi văzută pe scena Operei Naționale din București) și de baritonul Marius Nine, cei doi interpretînd arii din operetele lui Johann Strauss și Franz Lehar.

      Cu cîțiva ani în urmă i-am prezentat lui Valentin Albeșteanu un reușit recital pe scena importantului festival ”Crizantema de aur” de la Tîrgoviște, acolo unde actrița Miruna Ionescu este o aplaudată moderatoare. Îi cunoșteam înzestrările muzicale, o prezentasem de multe ori pe vremuri la spectacolele folclorice de la Ploiești ale prof. Maria Tănase Marin, unde era colegă cu o altă protagonistă a evenimentului de față, soprana Ramona Păun. Tot la ”Crizantemă”, Miruna abordează de fiecare dată, alături de colegul ei Silviu Biriș, romanța și cîntecul vechi de muzică ușoară, așa încît nu m-a surprins evoluția ei superlativă: frazare perfectă, muzicalitate desăvîrșită, farmec, mișcare scenică discretă, mimică încîntătoare. Poate în spectacolele viitoare vor fi introduse mai multe creații ale lui Ionel Fernic, Henry Mălineanu, Petre Andreescu, Elly Roman, Richard Stein, Claude Romano, de pildă, absolut definitorii cu adevărat pentru perioada interbelică, evocată în prezentare, deși bună parte din piese sînt ceva mai recente.

   Repertoriul de concert, echilibrat, este foarte bine structurat, alternînd secvențele vocale cu cele instrumentale. Acestea din urmă pun în valoare virtuozitatea violonistului Valentin Albeșteanu, care trece cu lejeritate de la Fritz Kreisler la Charlie Chaplin, de la Georges Boulanger la Gardel, muzică lăutărească și Grigoraș Dinicu. Reprizele de muzică ușoară sînt în general grupate pe autori. Astfel, avem momentele dedicate lui Ion Vasilescu (cu ”Vrei să ne-ntîlnim sîmbătă seară”, ”Habar n-ai tu”, ”Mi-am pus busuioc în păr”, ”Suflet candriu de papugiu”), Nicolae Kirculescu (”Așa începe dragostea”, ”Violete pentru fete”, ”Coșarul”), Edmond Deda (”Of, inimioară!”, ”Inimă nu fi de piatră”), alături de binecunoscutele titluri ”Trurli” de Vasile Vasilache sau ”Iubesc femeia” de Ionel Fernic. Asimilată ca o piesă românească este și celebra ”Zaraza”, compusă în 1929 de uruguayanul Benjamin Lara și consacrată la noi doi ani mai tîrziu de versiunea lui Cristian Vasile, pe versurile poetului Ion Pribeagu, cu întreaga legendă țesută în jurul ei ulterior.

    Poveștile muzicale din Bucureștii de odinioară au fost absolut încîntătoare și ne-au stîrnit tuturor, nu neapărat doar celor mai în vîrstă (care au mai vărsat, discret, cîte o lacrimă…), dulci reverii, proiectul propus de Valentin Albeșteanu și Miruna Ionescu fiind unul cît se poate de potrivit în acest an al Centenarului, cînd se cuvine să-i cinstim și pe marii noștri compozitori. Așa cum aprecia perfect ”capul limpede” din spatele acestui spectacol memorabil, Alexandra Dobre, manager al Centrului european cultural și de tineret pentru UNESCO ”Nicolae Bălcescu”: ”Cînd am ascultat pentru prima dată povestea Bucureștilor de odinioară, spusă pe note muzicale de minunații Miruna Ionescu și Valentin Albeșteanu, mi-am spus că trebuie să fiu primul decident care aduce acest spectacol în fața cetățenilor sectorului 4, în mod deosebit a tinerilor, care nu au avut ocazia să ia contact cu perioada interbelică. Consider că arta trebuie folosită ca un instrument de educare a tinerelor generații, iar artiștii trebuie susținuți și promovați, întrucît ei transmit prin viu grai, din generație în generație, patrimoniul imaterial tradițional românesc”.

 

Octavian URSULESCU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.