Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Năstase: Există riscul ca istoria să se repete

Publicat: luni, 14 octombrie 2013

Istoria din perioada interbelică a României se poate repeta, spune fostul premier Adrian Năstase, făcând referire la anii 1920 – 1921.

Năstase a făcut, pe blogul său, o paralelă a situaţiei actuale cu un „articol interesant” din „Revista vremii”, în numărul din 12 februarie 1922, al lui Grigore Gafencu despre lupta electorală, articol scris într-o perioadă în care Gafencu nu împlinise 30 de ani, dar se pregătea să candideze pentru Adunarea Deputaţilor.

„El scria atunci „ne-am obişnuit să schimbăm parlamentele cum se schimbă prefecţii, administratorii de plasă şi directorii de teatru”. Pe de altă parte, adaugă el: „poporul suveran, prins între demagogia opoziţiei şi teroarea guvernamentală, între făgăduieli şi ameninţări deopotrivă de excesive, trebuie să aleagă”, a arătat Adrian Năstase.

El a continuat cu citate din articolul menţionat, exemplificând că, din păcate, tot atunci ţara nu avea de ales între idei pentru că nimeni nu-i propunea aşa ceva.

„Ţara va trebui să se mărginească să aleagă oameni”. De aceea, comentează el, „pretutindeni există, în oraşe ca şi la sate, o dezamăgire adâncă şi amară”, deoarece în locul speranţelor şi iluziilor a rămas peste tot o uriaşă oboseală. El vorbeşte despre avântul extraordinar al partidului lui Averescu de după război (era vizată, în special, perioada 1920-1921) dar şi despre eşecul său – datorat „şacalilor politici – oportuniştii şi lichelele”.

„Alegerea între partizani era anevoioasă şi s-a făcut greşit. Administraţia ţării a fost împănată cu elemente netrebnice şi necinstite. Şi tot ce rămânea de dezorganizat, a fost dezorganizat. Am preluat aceste comentarii despre viaţa politică românească, de acum aproape un secol, pentru a sublinia că există riscul de a repeta istoria”, a subliniat fostul premier.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=16532

Publicat de la data oct. 14 2013. Categorii POLITIC.

Zona comentariilor

Meteo în țară

14 decembrie 2019, 17:11
 

NNE
Predominant însorit
9°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 8°C
Presiunea: 1000 mb
Umiditate: 93%
Vânt: 4 km/h NNE
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:44
Apus: 16:36
Prognoza 15 decembrie 2019
Zi
 

VSV
Înnourat
11°C
Vânt: 7 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

VSV
Senin
1°C
Vânt: 4 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 248.720 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team
Gay Cams Livejasmin.com Wpadvanced Newspaper Theme