Națiunile Unite: Al Treilea Comitet aprobă Declarația Națiunilor Unite a Drepturilor Țăranilor și ale altor persoane care lucrează în mediul rural

Al Treilea Comitet (Social, Umanitar, Cultural) al Adunării Generale a Națiunilor Unite a votat în favoarea Declarației ONU a Drepturilor Țăranilor și ale altor persoane care lucrează în mediul rural, prin Rezoluția nr. A/C.3/73/L.30.

Rezoluția a fost aprobată prin 119 voturi în favoare, 7 voturi împotrivă și 49 de abțineri.Este un pas înainte semnificativ al campaniei conduse de La Via Campesina, cea mai mare mișcare țărănească din lume, sprijinită de nenumărate organizații internaționale, precum FIAN International și CETIM.

Declarația Națiunilor Unite are ca scop o mai bună protejare a drepturilor tuturor populațiilor rurale, incluzând țărani, pescari, nomazi, muncitori agricoli și popoare indigene, îmbunătățirea condițiilor de trai, precum și consolidarea suveranității alimentare, lupta împotriva schimbărilor climatice și conservarea biodiversității. Aprobarea Declarației reprezintă de asemenea o contribuție importantă la eforturile comunității internaționale de a promova agricultura familială și agricultura țărănească.

Bolivia, președinta procesului, a subliniat importanța Declarației pentru realizarea unor societăți mai reziliente, sustenabile și incluzive:

“Credem că avem în fața noastră un pas major către politici publice care recunosc nu doar drepturile și nevoile țăranilor, dar și contribuțiile lor la bunăstarea și calitatea vieții societăților pe care le hrănesc prin munca lor zilnică. Suntem siguri că acest instrument va juca un rol central în cadrul drepturilor omului, precum și în eradicarea foametei și a sărăciei, în linie cu Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă și cu Decada pentru Agricultura Familială și fără a lăsa pe cineva în urmă.”

Încă de la adoptarea sa în Consiliul pentru Drepturile Omului de la Geneva, la sfârșitul lunii septembrie, La Via Campesina și aliații săi au depus eforturi pentru a se asigura că Declarația va fi adoptată și în Adunarea Generală a Națiunilor Unite. Delagații La Via Campesina prezenți la New York de la începutul sesiunii celui de-Al Treilea Comitet și-au exprimat satisfacția în urma rezultatelor votului.

“În acest moment istoric, când capitalul financiar și corporațiile își întăresc ofensiva de a monopoliza hrana și de a acapara pământul și bunurile naturale, cu costul vieților noastre, adoptarea Declarației Drepturilor Țăranilor în alAl Treilea Comitet al Adunării Generale ONU este o victorie strategică, nu doar pentru țărani, dar și pentru popoarele lumii, în general. Vom continua pe această lungă cale a unității pentru justiție socială convinși că democrația este pe deplin posibilă printr-o reformă agrară, rolul social al pământului și posedarea drepturilor țăranilor.”, a declarat Diego Monton (La Via Campesina).

Acordul Comitetului asupra Declarației a fost marcată de dezbateri, dar a beneficiat de sprijinul major al Africii, Asiei și Americii Latine. Câteva reacții negative din partea Europei și a altor regiuni au fost exprimate, iar delegația SUA a respins textul pe baza unei îngrijorări constante că Declarația urmărește extinderea drepturilor existente, evidențiind drepturile umane ale țăranilor față de cele ale altor grupuri, precum și drepturile colective stipulate în conținutul Declarației. Răspunsurile țărilor europene au fost împărțite.

“Votul Comitetului nu a fost unul simbolic, ci un pas necesar pentru a înainta cu decizia Consiliului Drepturilor Omului de la Geneva din luna septembrie. Am fost martori la o diversitate de poziții din partea țărilor Europei de Est și de Vest. Mulțumim acelora care ne-au susținut. Votul lor favorabil plasează valoarea umană în drepturile omului, dând speranță milioanelor de țărani de pe întregul continent. În acele țări care au votat împotrivă sau s-au abținut, este bine de știut că țăranii și fermele mici familiale nu pot fi lăsate în urmă.”, a declarat Ramona Duminicioiu din partea Coordonării Europene Via Campesina.

“După aprobarea Declarației de către Adunarea Generală ONU, în luna decembrie, vom începe un nou capitol al Drepturilor Țăranilor și solicităm tuturor țărilor membre ONU să se angajeze în implementarea Declarației. Suntem hotărâți să contribuim la o societate mai bună, să luptăm împotriva schimbărilor climatice, să punem capăt foametei, să asigurăm hrană diversă și nutritivă tuturor. Din fericire, prin recunoașterea drepturilor noastre, acest nou instrument internațional ne va permite și mai mult să facem acest lucru. ”, a adăugat Ramona Duminicioiu.

“Puterea mișcării țărănești se simte la cel mai înalt nivel al guvernării internaționale: de aceea, trebuie să recunoaștem eforturile și pasiunea atâtor țărani de peste tot din lume. Solidaritatea la nivel internațional a țăranilor este o dovadă a cât de aproape suntem unii de alții, că problemele noastre sunt interconectate, indiferent de unde locuim. Totuși, ziua de azi este doar un pas pa calea lungă a justiției drepturilor omului pentru oamenii din mediul rural. Vom duce mai departe acest moment și vom pune în acțiune Declarația la toate nivelurile societății.”, a declarat Jessie MacInnis, din partea La Via Campesina America de Nord.

Declarația Națiunilor Unite a Drepturilor Țăranilor și ale altor persoane care lucrează în mediul rural va fi ratificată în mod formal de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite în luna decembrie a acestui an, urmând decizia celui de-Al Treilea Comitet.

Nota de informare privind Declarația ONU poate fi descărcată de AICI.
Textul integral al Rezoluției și Declarația pot fi consultate AICI.
Pentru mai multe informații, vizitați site-ul La Via Campesina: www.viacampesina.org

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.