Serviciu informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

ANCOM a identificat zonele din mediul rural neacoperite de retele de generatie urmatoare

Publicat: joi, 18 ianuarie 2018

ANCOM a publicat lista localitatilor rurale din Romania inca nedeservite de retele fixe cu viteze de 30 Mbps sau mai mari la persoane fizice. Aceste localitati nu au beneficiat pana acum de masuri de interventie publica in acest sens si nici nu s-au declarat intentii de investitii private in urmatorii 3 ani pe teritoriul lor. Desi unele sunt deservite de retele fixe sau mobile, acestea nu pot oferi insa vitezele minime specificate.

Identificarea „zonelor albe NGN” din lista

Lista publicata astazi pe pagina de internet a ANCOM a rezultat in urma unui proces de consultare publica initiat la solicitarea Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) si a corelarii informatiilor primite cu cele mai recente raportari de date statistice realizate de operatorii de comunicatii electronice, avand ca data de referinta 30 iunie 2017.

In cadrul consultarii publice din perioada 2 noiembrie – 1 decembrie 2017, 114 operatori de comunicatii electronice au transmis informatii catre Autoritate cu privire la existenta retelelor de acces la puncte fixe (bucla locala) sau mobile. Modalitatea in care ANCOM a identificat „zonele albe NGN” din lista poate fi consultata aici.

„Zonele albe NGN” reprezinta localitatile care nu sunt acoperite de retele de generatie viitoare (Next Generation Network).

Prin urmare, la 1 noiembrie 2017, 3.251 de localitati rurale (sate care apartin de comune) din Romania nu erau, potrivit declaratiilor operatorilor, deservite de retele fixe cu viteze de 30 Mbps sau mai mari si nici nu este prevazut sa beneficieze de o asemenea facilitate in urmatorii 3 ani (pana la data de 1 noiembrie 2020).

Localitatile incluse in lista „zonelor albe NGN”

Cele 3.251 de localitati din lista „zonelor albe NGN” contin 350.870 de gospodarii si au o populatie totala de 939.438de locuitori (potrivit datelor Institutului National de Statistica de la cel mai recent recensamant al populatiei, din 2011).

Din cele 3.251 de localitati, 1.781 figureaza ca fiind deservite de o retea de comunicatii electronice la puncte fixe care poate asigura conexiuni cu viteze de transfer a datelor (download) in regim „best effort” de minim 2 Mbps, dar nu mai mult de 30 Mbps, iar un numar de 2.418 figureaza ca fiind deservite de cel putin o retea de acces la puncte mobile de tipul 4G (LTE). Unele dintre aceste localitati ar putea face obiectul unei scheme de ajutor de stat din partea MCSI, astfel incat sa devina deservite de retele cu viteze de 30 Mbps sau mai mari.

Lista „Localitatilor nedeservite 30Mbps” poate fi consultata aici.

Localizarea „zonelor albe NGN” pe teritoriul Romaniei este disponibila aici.

Informare importanta pentru operatori

ANCOM aduce la cunostinta operatorilor de comunicatii electronice ca, in eventualitatea in care vor instala retele de comunicatii electronice in cele 3.251 de localitati din lista „zone albe NGN”, ar putea fi concurati de operatori care primesc finantare publica pentru atingerea obiectivelor de acoperire din Agenda Digitala pentru Romania 2020. Operatorii de comunicatii electronice au avut posibilitatea, in cursul consultarii publice, sa indice toate localitatile in care intentioneaza, pana la data de 1 noiembrie 2020, sa realizeze investitii private in retele fixe cu viteze de 30 de Mbps sau mai mari.

Masurile MCSI de interventie publica

Schema de ajutor de stat care urmeaza a fi derulata vizeaza atingerea obiectivului specific O.S 2.1 „Extinderea si dezvoltarea infrastructurii de comunicatii in banda larga de mare viteza” – Axa prioritara 2 a Programului Operational Competitivitate. Fondurile publice vor fi folosite pentru construirea de retele de comunicatii electronice si, eventual, de infrastructuri fizice asociate acestora, necesare in vederea furnizarii de servicii de comunicatii electronice in banda larga de mare viteza in localitatile defavorizate din acest punct de vedere.

Pe data de 20 ianuarie 2018 expira termenul la care pot fi transmise MCSI observatii pe marginea intregii documentatii aferente schemei de ajutor de stat pentru dezvoltarea infrastructurii si retelelor in localitatile din „zonele albe” din toate regiunile de dezvoltare ale Romaniei, cu exceptia regiunii de dezvoltare Bucuresti-Ilfov, corespunzatoare Actiunii 2.1.1 „Imbunatatirea infrastructurii in banda larga si a accesului la internet”.

Mai multe informatii in acest sens sunt puse la dispozitie pe pagina de internet a MCSI.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=89779

Publicat de la data ian. 18 2018. Categorii IT&C, LIFE & STYLE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

21 noiembrie 2018, 13:03
 

NE
Noros
1°C
22 km/h
Perceput de temperatură: -7°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 22 km/h NE
Rafale de vânt: 22 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:19
Apus: 16:43
Prognoza 22 noiembrie 2018
Zi
 

NE
Precipitaţii
3°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 0
Noapte
 

ENE
Nori intermitenti
-2°C
Vânt: 0 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 0
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 21-11-2018 Ora : 7 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 07:30 si 09:00 In zona : Județul Harghita: Miercurea Ciuc, Toplița, Gheorgheni, Praid, Ditrău, Remetea, Corund, Joseni, Zetea, Suseni, Ciumani, Lupeni, Sărmaș, Frumoasa, Lăzarea, Cârța, Siculeni, Mihăileni, Gălăuțaș, Ciceu, Sâncrăieni, Dănești, Subcetate, Mădăraș, Voșlăbeni, Leliceni, Păuleni-Ciuc, Racu, Vărșag; Se […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 21-11-2018 Ora : 6 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 06:10 si 08:30 In zona : Județul Vaslui: Bârlad, Vaslui, Zorleni, Murgeni, Banca, Puiești, Vinderei, Codăești, Ivănești, Văleni, Dragomirești, Zăpodeni, Lipovăț, Solești, Băcești, Roșiești, Dumești, Iana, Muntenii de Jos, Voinești, Rebricea, Muntenii de Sus, Tutova, Perieni, Laza, Todirești, Epureni, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 21-11-2018 Ora : 5 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 05:40 si 09:00 In zona : Județul Argeş: Pitești, Mioveni, Costești, Ștefănești, Călinești, Topoloveni, Bascov, Buzoești, Leordeni, Bogați, Stâlpeni, Bradu, Bălilești, Țițești, Mărăcineni, Merișani, Moșoaia, Priboieni, Suseni, Albota, Budeasa, Dârmănești, Căteasca, Rătești, Micești, Recea, Rociu, Negrași, Mozăceni, Vulturești, Băbana, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 21-11-2018 Ora : 5 Nr. mesajului : 4 Intre orele : 05:15 si 08:30 In zona : Județul Suceava: Drăgușeni;Județul Bacău: Bacău, Buhuși, Sascut, Răcăciuni, Helegiu, Mărgineni, Blăgești, Pârjol, Cleja, Berești-Tazlău, Faraoani, Gârleni, Luizi-Călugăra, Livezi, Corbasca, Nicolae Bălcescu, Buhoci, Filipești, Horgești, Sănduleni, Letea Veche, Orbeni, Pâncești, Parincea, Valea Seacă, Săucești, […]
 • Informare meteorologica
  Ziua/luna/anul : 19-11-2018 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 20 noiembrie, ora 06 - 21 noiembrie, ora 10 Zonele afectate : conform textului Fenomene : polei, precipitații moderate cantitativ – ploaie, mixte la munte, mai ales ninsoare în Moldova, intensificări ale vântului Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ        În […]

Loto

Horoscop

 • 151.552 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team