Ne încălzim pentru One World Romania 11

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania va începe vineri, 16 martie. Până atunci, timp de 3 săptămâni, între 22 februarie și 9 martie invităm publicul din București la Warm-up OWR11, o serie de proiecții și evenimente speciale, ce vor avea loc la Rezidența Scena9, ARCUB și Cinema Elvire Popesco. Prin filme documentare, dezbateri, materiale de arhivă și o instalație multimedia intrăm în atmosfera de festival și abordăm câteva dintre subiectele celei de-a 11-a ediții: istorii încă relevante, drepturile comunității LGBTQ, educația sau lupta cu sisteme politice opresive.

DESPRE MUNCĂ, EMOȚII ȘI LIMITE

Evenimentul care deschide seria Warm-up este vernisajul instalației „Poliecranul muncii emoționale” – un video-eseu spațial realizat de Pavel Sterec și Petra Dobruska, cu o coloană sonoră realizată live deMaria Balabaș. Vernisajul va avea loc joi, 22 februarie, 19:30 la Rezidența Scena9, iar spațiul va putea fi vizitat până la finalul festivalului, pe 25 martie„Poliecranul muncii emoționale” surprinde diferite moduri de muncă și relații socio-economice din prezent și trecut, încercând să stimuleze reimaginarea politică a posibilelor valențe ale muncii. Formatul expoziției face referire la poliecran, un experiment audiovizual al artiștilor cehoslovaci Emil Radok și Josef Svoboda, de la cumpăna anilor ‘50 și ‘60 ai secolului 20.

Păstrând aceeași temă generală – munca – vineri, 23, respectiv sâmbătă, 24 februarie, începând cu ora 19:30 vă așteptăm tot la Rezidența Scena9 cu proiecții de film documentar. Vineri discutăm despre muncă în condiții-limită, după vizionarea documentarului „The Limits of Work” (regia: Apolena Rychlíková). La proiecție va fi prezentă chiar protagonista filmului, Saša Uhlová, jurnalista care – timp de șase luni – a practicat câteva dintre cele mai prost-plătite job-uri din Cehia. Filmul a fost inspirat de articolele scrise de Saša pe această temă.

Sâmbătă va fi proiectat un calup de scurtmetraje realizate la Studioul Alexandru Sahia – „fabrica de realitate” a României socialiste. Selecția reprezintă o invitație la reflecție pe tema muncii concrete și a rezultatelor ei – în industrie, agricultură, și, nu în ultimul rând, în producția de film documentar – dar și în jurul muncii abstracte, idealizate. Programul realizat de Adina Brădeanu pune problema confruntării documentaristului, ca profesionist al concretului și „lucrător de cinematografie” (cum era descris în documentele epocii), cu munca-personaj și cultul muncii în socialismul real.

La evenimentele din perioada 22-24 februarie, intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

CROSS-TALK – „OUĂLE LUI TARZAN” & „ȚARA MOARTĂ”

În a doua parte din Warm-up ne concentrăm atenția pe o temă căreia îi este dedicată una dintre secțiunile ediției a 11-a a festivalului – „Trecutul prezent”Duminică, 25 și marți, 27 februarie, de la ora 19:30, la ARCUB vor fi proiectate documentarele „Ouăle lui Tarzan” și „Țara moartă”, urmate de discuții, într-un format inedit, cu regizorii acestora – Alexandru Solomon și Radu Jude.

Ambele documentare, lansate în 2017 în cinematografele din România, explorează urmele lăsate de istorie în contexte diferite – Abhazia răvășită încă de războiul cu Georgia, pe de o parte, și România anilor 1930-40 văzută prin fotografiile din colecția Costică Acsinte, pe de altă parte. După proiecția „Ouăle lui Tarzan”, discuția va fi moderată de Alexandru Solomon și îl va avea ca invitat pe Radu Jude. După proiecția „Țara moartă”, discuția va fi moderată de Radu Jude, iar Alexandru Solomon va fi în rolul de invitat. Cele două dezbateri vor fi transmise live pe platforma CINEPUB.

Biletele pentru cele două proiecții sunt disponibile prin Eventbook: „Ouăle lui Tarzan” & „Țara moartă”.

SOLDAȚII. POVESTE DIN FERENTARI” – LA GRANIȚA DINTRE FICȚIUNE ȘI DOCUMENTAR

Următorul eveniment este inspirat de o altă secțiune a OWR11 – „Politicile sexului (LGBTQ)”Luni, 5 martie, de la ora 19:30, la Cinema Elvire Popesco va fi proiectat filmului „Soldații. Poveste din Ferentari”, lungmetrajul de debut al Ivanei Mladenovic, inspirat de romanul autobiografic al lui Adrian Schiop. După proiecția filmului, co-directorul festivalului Andrei Rus va discuta cu Ivana Mladenovic și echipa filmului despre ce a însemnat dezvoltarea, realizarea și lansarea unui film cu un subiect controversat în această perioadă tensionată. În lumina ultimelor evenimente – proiecții întrerupte de organizații ultra-ortodoxe în repetate rânduri și locații din București – este momentul propice să lansăm un dialog pe această temă. Dezbaterea va fi transmisă live pe platforma CINEPUB.

Biletele pentru această proiecție sunt disponibile aici.

RETROSPECTIVA ONE WORLD ROMANIA 10

A patra serie de evenimente din Warm-up-ul cele de-a 11-a ediții a One World Romania este de fapt o mini-retrospectivă a ediției din 2017 – 3 filme din selecția festivalului și unul dintre documentarele prezentate în programul KineDok vor fi proiectate la Rezidența Scena9 pe datele de 1, 2, 8 și 9 martie 2018. Prima proiecție – joi, 1 martie ora 19:30 – va fi cea a documentarului „White Rage – Furia albă”, prezentat anul trecut în secțiunea „Jocurile fricii”.  Vineri, 2 martieora 19:30 este programată proiecția filmului „A Young Patriot – Tânărul patriot”. Joia următoare, 8 martie, tot de la ora 19:30 va fi proiectat documentarul „A German Life”, iar ultima proiecție de „încălzire”, organizată vineri 9 martie va fi cea a documentarului românesc „Doar o răsuflare”, realizat de Monica Lăzurean Gorgan, film care a făcut în 2017 turul Europei Centrale și de Est în cadrul programului KineDok.

Intrarea la cele patru proiecții este liberă, în limita locurilor disponibile.

PROGRAM COMPLET WARM-UP OWR11

22 februarie | 19:30 | Rezidența Scena9 – Vernisaj „Poliecranul muncii emoționale”
23 februarie | 19:30 | Rezidența Scena9 – Proiecție + dezbatere „Limits of Work”
24 februarie | 19:30 | Rezidența Scena9 – Proiecție + dezbatere „Sahia: munca”
25 februarie | 19:30 | ARCUB – Proiecție „Ouăle lui Tarzan” + discuție moderată de Alexandru Solomon, invitat Radu Jude
27 februarie | 19:30 | ARCUB – Proiecție „Țara moartă” + discuție moderată de Radu Jude, invitat Alexandru Solomon
1 martie | 19:30 | Rezidența Scena9 – Proiecție + dezbatere „White Rage”
2 martie | 19:30 | Rezidența Scena9 – Proiecție + dezbatere „ A Young Patriot”
5 martie | 19:30 | Cinema Elvire Popesco – Proiecție + dezbatere „Soldații. Poveste din Ferentari”
8 martie | 19:30 | Rezidența Scena9 – Proiecție + dezbatere „A German Life”
9 martie | 19:30 | Rezidența Scena9 – Proiecție + dezbatere „Doar o răsuflare”

Instalația „Poliecranul muncii emoționale” de la Rezidența Scena 9 va putea fi vizitată în perioada 23 februarie – 25 martie după următorul program: de luni până vineri între orele 16:00 și 20:00 și sâmbăta și duminica între orele 12:00 și 20:00.

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania are loc între 16 și 25 martie 2018 la București. Timp de 10 zile, proiectăm cele mai noi filme documentare din toată lumea în 8 locații din centrul capitalei. Abonamentele generale și cele de 5 intrări au fost deja puse în vânzare pe site-ul partenerilor de la Eventbook.

Alte secțiuni principale, evenimente speciale și surprize din programul One World Romania 2018 vor fi dezvăluite în curând pe site-ul www.oneworld.ro și pe pagina de Facebook: www.facebook.com/one.world.romania.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.