Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Ne liniștim atunci când îi auzim acordurile, dar ce știm despre el? PIANUL…

Publicat: luni, 16 iulie 2018

Ideea fixării unui dispozitiv cu taste pe un instrument muzical cu coarde a apărut probabil în secolul al XIV-lea și a fost pusă în aplicare în secolul al XV-lea, când a fost inventat ”harpsicordul”. Imediat după acesta, a apărut ”clavicordul”, un alt strămoș al pianului. Acest aparat scotea sunete melodioase pe aceleași principii ca și harpsicordul, însă calitatea sunetului lăsa de dorit.

La sfârșitul secolului al XVII-lea, o nouă invenție avea să revoluționeze lumea muzicii: un instrument capabil, prin acționare mecanică, să redea o melodie sau mai multe, la diferite tonalități.

Inventatorul pianului este italianul Bartolomeo Cristofori, care a creat, în 1698, un mic clavecin cu ciocănele (numit ”gravicembalo col piano e forte”, în traducere ”harpsicordul cu tare și încet”), iar în 1710, primul pian. Un exemplar, construit în 1720, este expus și astăzi la Muzeul Metropolitan din New York.

În secolul al XIX-lea, o serie de faimoși constructori au contribuit la îmbunătățirea calității sunetului, remarcabile fiind cele ale fraților Gottfried și Andreas Silbermann (1750).

Un alt nume de referință în istoria acestui instrument muzical este Johannes Zumpe, care a redus dimensiunile masive ale cutiei de lemn în care erau montate piesele pianului.

În 1789, inventatorul austriac Johann Andreas Stein a inventat pedala pianului. În 1822, francezul Sébastien Erard a inventat sistemul de repetare a notelor.

Folosirea pianului de către compozitori și de amatori a devenit repede o modă pe continentul european. Pianul a pătruns în Asia la mijlocul secolului al XIX-lea, când Creștinismul a început să fie răspândit în zonă. Primul loc unde a fost întâlnit este insula Gulangyu din China. În acea vreme, slujbele în biserici erau acompaniate totdeauna de cântece în cor, iar misionarii străini au și deschis cursuri speciale de cântece pentru slujbe. Astfel, muzica occidentală, împreună cu instrumentele muzicale din Occident, precum pianul, au început să fie răspândite în Gulangyu și de aici, mai departe.

În America, pianul a ajuns în 1770, primul fabricant de astfel de instrumente fiind Johann Behrent din Philadelphia, în 1775. Heinrich Steinweg, un emigrant german, și-a fondat în 1853 propria fabrică de instrumente muzicale, la New York, deschizând o nouă eră în istoria pianului. Pianele purtând marca Steinway and Sons sunt cele mai populare și astăzi, cu o calitate superioară a sunetului și un design fără termen de comparație. Steinway and Sons produce aproximativ 90% din pianele vândute în întreaga lume.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=100743

Publicat de la data iul. 16 2018. Categorii ALEGEREA NOASTRA, CALEIDOSCOP, LIFE & STYLE, LIFESTYLE, VIRAL PE NET.

Zona comentariilor

Text To Speech

Meteo în țară

24 martie 2019, 8:06
 

VSV
Parţial însorit
4°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 6°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 44%
Vânt: 0 km/h VSV
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 6:12
Apus: 18:32
Prognoza 25 martie 2019
Zi
 

SV
Parţial însorit
21°C
Vânt: 7 km/h SV
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 5
Noapte
 

VNV
Parţial înnourat
6°C
Vânt: 4 km/h VNV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 5
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 196.549 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team