Ne pregătim pentru One World Romania 11!

Cea de-a 11a ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania     începe vineri, 16 martie la ora 19:30   la CinemaPRO. Evenimentul de deschidere îi aduce în fața publicului pe invitații special ai ediției – Kazuo Hara și Sachiko Kobayashi –  și pe Alexandra Wesolowski, realizatoarea primului documentar pe care îl vedem, tot vineri seară – „Petrecerea”. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Urmează apoi 9 zile pline dedicate drepturilor omului și filmului documentar – cu proiecții, dezbateri, expoziții, concerte și un spectacol de teatru. Între 17 și 23 martie juriul festivalului, format din elevi de liceu, va viziona o parte din filmele selecției, urmând ca pe 24 martie să acorde singurul premiu al festivalului.
Programul complet al festivalului este disponibil aici: http://oneworld.ro/2018/l/ro/program/.

EXPOZIȚII ȘI DEZBATERI 

Un ultim eveniment de „încălzire”, înaintea deschiderii oficiale a festivalului, are loc joi, 15 martie, de la 19:30 la Rezidența BRD Scena9. Aici găzduim până pe 25 martie expoziția „Cicatrice”, cu fotografii realizate de Cosmin Bumbuț și conținând texte scrise de Elena Stancu. Cei doi artiști vor participa joi seară la o dezbatere pe tema violenței domestice, alături de Andreea Bragă de la Centrul FILIA. Expoziția și dezbaterea sunt organizate cu sprijinul Fundației Sensiblu.

O altă expoziție de fotografie va putea fi vizitată la ARCUB, în Sala Arcelor între 16 și 25 martie – „No Man’s Land”, organizată în colaborare cu Fundația Pact și MKBT. Expoziția documentează un fenomen masiv, dar mai degrabă necunoscut: în România sunt peste 64.000 de familii ce nu dețin forme legale asupra locuinței în care trăiesc și/sau trăiesc în condiții total improprii. Despre asta vom vorbi și în dezbaterea „SOS: Locuirea informală în România”, organizată luni, 19 martie, de la ora 16:00 la ARCUB.

Un eveniment special într-un format inedit are loc marți, 20 martie de la ora 18:00 la Rezidența BRD Scena9„Rică nu știa să zică râu, rățușcă, reforma educației” se va desfășura în formatul Pecha Kucha– 11 oameni și inițiative care au refuzat să stea în banca lor și au avut un impact în peisajul educațional vor vorbi despre ce îi mână și îi împiedică, în prezentări-fulger, folosind 20 de slide-uri de câte 20 de secunde fiecare. Tema educației este prezentă și în filmele secțiunii „Învăț și dezvăț”. Proiectele educaționale ale Asociației One World Romania din cadrul și din afara festivalului sunt susținute de Grupul CEZ în România.

Toate aceste trei evenimente vor fi transmise și online, pe pagina de Facebook a partenerilor noștri de la Perspektiva.

MUZICĂ

În cele două weekend-uri ale festivalului – pe 18, respectiv 24 martie am pregătit pentru publicul din București și două concerte care se adaugă celui deja anunțat anterior, al Adei Milea, care va avea loc sâmbătă, 17 martie, după ora 22, la MNAC.

Duminică, 18 martie, de la ora 22:00 în Club Control vom avea alături de noi trupa Vama – al cărei lider, Tudor Chirilă, este unul dintre foarte puținii artiști populari din România implicat activ în societatea civilă. Tot duminică, Tudor Chirilă va fi prezent în cadrul festivalului și în calitate de invitat, alături de realizatorul Till Schauder, la dezbaterea organizată după proiecția filmului „Când Dumnezeu doarme” – Cinema Muzeul Țăranului, ora 13:30. Biletele pentru concert sunt disponibile aici.

Sâmbătă, 24 martie, de la ora 22:30, după decernarea premiului ediției, vă așteptăm la Clubul Țăranului cu un concert al trupei PC Harem. PC Harem este o formație românească de House Live și – Alive! Trei instrumentiști care studiază muzică clasică, rock, jazz și manele, s-au îndrăgostit acum câțiva ani de muzica de dans electronică. „Gătit” pe loc cu diferite instrumente, multe sintetizatoare și mașini de ritm, un concert PC Harem nu este niciodată la fel!

TEATRU

În ultima zi a festivalului, duminică, 25 martie va avea loc de la ora 20:30 la ARCUB premiera spectacolului de teatru „Friday” – realizat de trupa Playhood. Trupa de teatru de adolescenți din Ferentari este susținută de Policy Center for Roma and Minorities și e coordonată de actorul Ionuț Oprea. Pe o parte din membrii trupei – printre care și Toto, protagonistul documentarului „Toto și surorile lui” – i-am avut alături și la edițiile anterioare ale festivalului.

„Friday” este o comedie cu un limbaj colorat, viu și autentic, în care cele două personaje centrale pornesc într-un drum inițiatic prin propriul cartier, în încercarea de a-și salva viața. Mai mult, piesa este fotografia unui colț de sărăcie din inima capitalei, povestea unor copii-adulți, o reflecție profundă asupra unor modele umane ignorate, marginalizate sau doar neînțelese.

Biletele, abonamentele generale și cele de 5 intrări au fost deja puse în vânzare pe site-ul partenerilor de la Eventbook. Informații complete despre programul celei de-a 11-a ediții sunt disponibile pe site-ul www.oneworld.ro și pe pagina de Facebook: www.facebook.com/one.world.romania.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.