”Neconstituțională în ansamblu”: decizia CCR pe modificarea Legii administrației locale

Judecătorii CCR au votat joi, în unanimitate, neconstituționalitatea Legii pentru modificarea și completarea Legii administrației publice locale nr.215/2001, pentru că a fost încălcat principiul bicameralismului.

Comunicatul integral al CCR:

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea pentru modificarea și completarea Legii administrației publice locale nr.215/2001 și pentru abrogarea art.21 din Legea nr.213/1998 privind bunurile proprietate publică este neconstituțională în ansamblul său.

Curtea a reţinut, în esență, că legea ce face obiectul controlului de constituţionalitate a fost adoptată cu încălcarea dispozițiilor art.61 alin.(2) coroborate cu cele ale art.75 din Constituţie, care consacră principiul bicameralismului Parlamentului.

CCR a fost sesizată de președintele Klaus Iohannis, care, în afara încălcării principiului bicameralismului, mai aducea și alte argumente.

”Prin faptul că se deschide posibilitatea ca un bun proprietate privată să fie trecut în inventarul bunurilor aparținând domeniului public al statului, chiar și în lipsa unui titlu de proprietate, dispozițiile menționate din legea criticată contravin și art. 44 alin. (3) și art. 136 alin. (5) din Constituție”, arăta președintele.

Sursa: cursdeguvernare.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.