Nicolăescu: Noua listă de compensate, în vigoare din 1 iulie

Noua listă de medicamente compensate ar putea intra în vigoare din 1 iulie, a anunţat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, în emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică de Pro TV.

Am făcut comisii noi de specialitate care vor face analiza intrării de molecule noi, întrucât lista nu a mai fost modificată din 2008. Am făcut o altă comisie, deasupra, formată din cei mai recunoscuţi profesori şi doctori din România, care va face un «filtru» pe această listă. (…) Toate acestea, până în 30 iunie. Noua listă va intra în vigoare din 1 iulie. (…) Aceleaşi comisii vor revizui protocoalele terapeutice, pentru ca, pe baza lor, anumite medicamente să fie folosite „la nivel de generice. (…) Oamenii trebuie să ştie că, dacă iau generic, nu dau niciun leu, iar medicamentul este foarte bun. (…) Sper ca, până la sfârşitul anului, să avem protocale pentru primele 10 patologii”, a declarat Nicolăescu în emisiunea „După 20 de ani”.

Referitor la citostatice, ministrul a spus că:”Citostaticele reprezintă o problemă veche de ani de zile. Preţurile, aşa cum au fost făcute în vechea guvernare, au permis exportul paralel. Zilnic, avem legătura cu comisiile de oncologie, facem redistribuiri între spitale – pentru că nu vorbesc unii cu alţii, întrebăm dacă au vorbit cu Unifarmul. Nu au medicamente pentru că nu îşi fac treaba”, a mai spus Nicolăescu.

Ministrul a declarat  că scurgerile din sistemul sanitar se sunt la licitaţii.

„Sunt cei care participă la licitaţii, că vând medicamente, că vând materiale sanitare, că vând echipamente. (…) Asta înseamnă că acolo sunt rezerve foarte multe şi că acolo este o scurgere de bani. Mai departe, sunt tratamente în care poţi să-i dai pacientului medicamente generice care costă un leu sau poţi să-i dai un medicament original care costă 100 de lei. Până la urmă, cineva ar trebui să facă această apreciere şi acela este medicul, este şeful de secţie, este directorul medical şi managerul. Este clar că toate rezervele de care discutăm şi toate scurgerile de fonduri nu pot să acopere cât e necesarul de fonduri din sector. (…) Tot ce discutăm noi aici ar putea să însemne între patru şi cinci la sută din fondurile sănătăţii. (…) Deci noi vorbim cam de 20 la sută unde se pot face licitaţii. Deci de acolo se pot face scurgeri, nu din altă parte, căci de la salarii n-ai cum să faci scurgere de fonduri, pentru că aştia sunt oamenii şi trebuie să-i plăteşti. Deci noi pentru asta trebuie să lucrăm. O metodă pe care au găsit-o cei dinaintea mea şi pe care trebuie să o duc mai departe, pentru că este lege, a fost sistemul de licitaţii centralizate. Sistemul a început deja să funcţioneze, noi am făcut ordinul de ministru, s-a făcut caietul de sarcini, probabil că într-o lună de zile pornesc licitaţiile”, a declarat ministrul Eugen Nicolăescu.

Oficialul a precizat în emisiune  că Ministerul Sănătăţii a rămas cu foarte puţine pârghii de control şi că legislaţia trebuie modificată.

„Eu nu spun să centralizezi, eu spun să poţi să-ţi realizezi atribuţiile pe care le ai. Astăzi, ministerul este cu foarte multe atribuţii, dar cu instrumente amputate.(…)Dacă nu vom reuşi să aducem bani mai mulţi, să îi controlăm mai bine, atunci probabil că tot ce am face am face degeaba. (…) Trebuie să lucrăm pe actele normative, ca să îi dăm ministerului cele trei competenţe importante pe care le are, până la urmă, orice minister din lumea asta: să facă legislaţie, să facă politici publice şi să controleze modul în care ele se aplică. Noi am rămas mai mult cu responsabilitatea, din păcate. Dacă vă uitaţi, când apare ceva, undeva în ţara asta, Ministerul Sănătăţii şi ministrul sunt vinovaţi, deşi nu au nicio treabă”, a spus demnitarul în cadrul emisiunii.

Vicepreşedintele PNL a explicat că sloganul „Jos Băsescu!”, a fost programul USL în campania electorală şi că nu se dezice de acesta.

„Eu cel puţin, care m-am dus în campania electorală în faţa a mii de oameni şi le-am spus că principala noastră atribuţiune, a USL, este să schimbăm România, şi schimbarea României înseamnă şi schimbarea regimului Băsescu, nu pot să mă dezic. Dimpotrivă, datoria mea este să arăt că România se poate schimba în bine şi că regimul Băsescu a făcut rău în această ţară. Asta e datoria mea de politician”, a declarat duminică Eugen Nicolăescu.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.