Niveluri record pentru lefurile din administrația publică! Doar IT-iștii și piloții de avioane câștigă mai bine

În august 2018, funcţionarii statului au ajuns să câştige aproape cât bancherii, fiind depăşiţi în grila de salarizare doar de oameni care lucrează pe posturi de IT-isti sau piloţi de avioane. Sub guvernarea PSD-ALDE, administraţia publică a primit masiv fonduri pentru salariile angajaţilor săi, care au „explodat” în doar doi ani.

Dacă până în urmă cu câţiva ani era „bătaie” pe locurile de muncă oferite de mediul privat, în 2018 piaţa s-a schimbat radical. Acum, un loc de muncă la stat este văzut că o adevărată binecuvântare. Vom vorbi pentru început despre salariaţii din administraţia publică.

Câştigul salarial mediu net în administraţia publică (fără militari) era în august 2016, sub guvernarea lui Dacian Cioloș, de 2.670 de lei. Sumă era comparabilă cu cea câştigată de personalul din “Depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport” (2.873 lei), după datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Atunci, lucrătorii din intermedieri financiare şi asigurări erau în cea mai bună categorie de salariaţi din economie, cu un câştig lunar net de 4.000 de lei net.

Sub guvernarea coaliţiei PSD-ALDE, salariile nete din administraţie au crescut cu aproape 42%. În august anul acesta, ultimele date disponibile, câştigul salarial din administraţie a ajuns la 4.230 lei. Nivelul a devenit comparabil cu câştigul din bănci şi asigurări, care a urcat în perioada menţionată cu doar 13,7%, până la 4.550 de lei.

Acum, mai mult decât funcţionarii câştigă doar IT-iștii şi piloţii de avioane.

Nu doar funcţionarii statului au lefuri care concurează cu înaltă clasă a mediului privat, ci toţi bugetarii au beneficiat în ultimii doi ani de majorări importante, ceea ce produce o gaură uriaşă în bugetul de stat, în condiţiile în care majorările nu vin în urma unei creşteri economice reale şi a unei economii care duduie. Salariile au fost majorate… din pix.

După toate majorările trecute în aceşti doi ani în conturile lucrătorilor de la stat, din bugetul naţional se scurg pe salarii cu 52% mai mulţi bani decât în 2016.

Potrivit execuţiei bugetare pe primele 8 luni din 2016, cheltuielile de personal erau de 37 de miliarde de lei. Acum sunt de 56,2 miliarde. Atunci se ducea pe salarii 24,6% din bugetul naţional, acum proporţia se apropie de 30%.

A ajuns România în colaps?

PSD-ALDE a mizat încă de la începutul guvernării pe o politică făcută în favoarea bugetarilor, funcţionarilor publici, pensionarilor şi asistaţilor social. În speranţa de a-şi consolida numărul de voturi şi a-şi fideliza alegătorii, coaliţia a pulsat masiv bani în aceste direcţii. Însă, ultimele semnale venite din partea politicienilor de la guvernare nu sunt deloc „roz”.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a recunoscut că a trimis un document la Bruxelles în care Guvernul vorbeşte despre îngheţarea salariilor în sectorul public în 2019 şi despre ajustări ale politicii de angajare la stat.

În acelaşi timp, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anunţat majorarea în avans a salariilor bugetarilor, ceea ce ar putea însemna pregătirea terenului pentru îngheţarea lefurilor de anul viitor. Astfel, schema etapizată pe care o propuneau PSD-ALDE de a creşte salariile şi pensiile treptat până în 2020 ar putea rămâne doar un vis frumos.

Magda Florea,

manager.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.