Noi măsuri de austeritate adoptate de parlamentul elen

Legislativul de la Atena a adoptat un nou pachet de măsuri ce prevăd trimiterea în şomaj a mii de angajaţi din sectorul public.

Grecia a fost salvată de faliment de sumele primite în 2010 din partea Fondului Monetar Internaţional şi altor state din Zona Euro, impunându-i-se, în schimb, adoptarea de măsuri de austeritate ce au adus o sporire dramatică a sărăciei şi a ratei şomajului.

Noile măsuri prevăd trimiterea în şomaj a 12.500 de angajaţi din sectorul public şi deschid calea concedierii a încă 15.000 de persoane până la sfârşitul anului viitor.

Primăriile din Grecia au fost închise săptămâma aceasta, grămezi de gunoaie neridicate pot fi remarcate pe străzi, iar marţi sindicatele au organizat o grevă generală, în semn de protest faţă de reducerile de locuri de muncă propuse.

3.000 de persoane au demonstrat în faţa clădirii Parlamentului din centrul Atenei înaintea votului, în cadrul celei de-a treia zile de proteste.

Votul din parlament a avut loc cu doar câteva ore înaintea vizitei la Atena a Ministrului german de Finanţe Wolfgang Schaeuble, organizată pe fondul măsurilor de securitate sporite adoptate de guvern şi catalogate de opoziţia de stânga drept „fasciste şi nedemocratice”, care includ interzicerea tuturor demonstraţiilor în centrul Atenei, inclusiv în faţa sediului Parlamentului, unde au avut loc violente proteste în trecut.

Acesta este primul test important pentru premierul conservator Antonis Samaras de când un partid de stânga a părăsit coaliţia.

Cabinetul de la Atena afirmă că deja a înregistrat progrese în stabilizarea economiei.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.