Noi propuneri de lectură pentru examenul maturității

În perioada 19-22 martie 2018, au loc simularile examenului de Bacalaureat la Limba si Literatura Română dar și la matematică.  Simulările Examenului de Evaluare Națională au fost boicotate în cele mai multe județe de către profesorii mai multor școli, aceștia protestând pentru mărirea salariilor.

Învățământul din România întâmpină din ce în ce mai multe probleme și în loc să evolueze, decurge din ce în ce mai prost. Avem profesori nepregătiți, ceea ce rezultă elevi și mai nepregătiți, pretențiile sunt foarte mari dar nu există înțelegere și încurajare din partea nimănui… Avem copii olimpici pe țară care s-au remarcat prin sport sau în alte domenii, dar cu toate astea nimeni nu le dă o șansă de a evolua, de a deveni cunoscuți și nimeni nu îi susține.

Examenul de Bacalaureat se mai numește și examenul maturității, se presupune că cine trece de acest examen este pregătit pentru studii superioare și pentru a înfrunta greutățile cu care se confruntă din cauza sistemului, însă din nefericire nu este deloc așa. Copiii de la liceu învață pentru bac numai literatură, de parcă gramatica nici nu ar mai conta… Oare este mai important să învățăm ce au scris și ce au făcut ceilalți decât să știm să scriem corect gramatical și să ne creem propriile povești? Elevii ar trebui încurajați să învețe lucruri care îi ajută cu adevărat în viață, lucruri de care se lovesc și din care să aibă ce învăța. Dacă aș fi Ministrul Educației, aș reînnoi programa de bacalaureat, aș actualiza-o și aș propune câteva opere, care să aibă sens și care să se bazeze mai mult pe realitate, astfel toți copiii ar reține mai ușor tot ceea ce au de învățat și sunt sigură că ar lectura cu mare plăcere.

Lectura pe care eu o propun sunt trei cărți, scrise de o femeie simplă dar care a trecut prin multe și care la început nici măcar nu îndrăznea să se numească autor. De astfel de oameni avem nevoie în literatură, nu de unii care visează noaptea baliverne, aștern pe hârtie a doua zi și au o mulțime de bani să publice și să bage pe gât altora ceea ce scriu ei… Scriitoarea se numește Corinne Hofmann, trăiește în Elveția și a avut parte de o viață tumultoasă în Africa, unde a trăit cea mai frumoasă poveste de dragoste cu un masai, din care a rezultat o minunăție de copil, fiica sa, Napirai.

Prima carte este intitulată, ”Îndrăgostită de un masai” și are la bază povestea în care ea pleacă în Africa, într-o vacanță cu iubitul ei iar acolo se îndrăgostește la prima vedere de un bărbat masai, Lketinga. Pe principiul ,,Ce face dragostea din om”, ea a decis să se despartă de iubitul ei și să înceapă o relație cu frumosul masai, să o ia de la capăt într-o lume cu totul diferită față de cea în care trăise ea până atunci și să înfrunte toate obstacolele. A făcut o mulțime de sacrificii, a răbdat de foame, de sete, s-a îmbolnăvit de malarie dar cu toate astea, nu a renunțat la bărbatul vieții ei. După ani buni de stat împreună în sărăcie și într-o cultură pe care nu mulți sunt capabili să o înțeleagă, cu atât mai mult să se adapteze, Corinne a decis să fugă din satul natal al soțului său, fiindcă acest devenise extrem de gelos și banii parcă îi luaseră mințile. Deși Corinne își construise afacerea ei care mergea destul de bine și aveau parte de un trai decent și în ciuda tuturor regretelor legate de oamenii pe care îi lasă în urmă, ea a fost nevoită să plece fără a se mai uita înapoi. A decis să scrie prima carte deoarece s-a gândit că fiica sa ar avea nevoie să știe mai multe despre familia ei naturală și despre locul unde s-a născut, mai ales despre tatăl său. A fost scrisă sub forma unui jurnal dar atât de detaliată încât a putut fi publicată și a avut parte de un real succes.

Cea de-a doua carte, ”Adio, Africa!” conține numeroase întâmplări trăite de Corinne și de Napirai, o mulțime de scrisori trimise de fratele mai mic al lui Lketinga, James dar și de cei dragi pe care Corinne i-a lăsat în Africa. În această carte este evidențiat succesul primei cărți, un succes colosal, în urma căruia s-a făcut și un film cu același nume, merită vizionat așa cum cartea merită citită, nu vă voi dezvălui mai multe.

În cea de-a treia carte, ”Revedere în Barsaloi”, este curpins un amalgam de emoții pozitive și negative, după mulți ani, Corinne își revede soțul și au ocazia de a-și vorbi din nou , își povestesc o mulțime de întâmplări iar Corinne rămâne plăcut surprinsă de cum au evoluat lucrurile în Barsaloi. Dragostea este mare și sentimentele nu dispar odată cu trecerea timpului… Dacă v-am făcut curioși să descoperiți cum se termină această poveste de dragoste, citiți aceste trei cărți, veți avea multe de învățat de la această femeie, a trecut prin multe iar pe măsură ce citiți, veți râde și veți plânge odată cu ea. Vă vor încerca sentimente intense iar atunci când veți fi nevoiți să luați o decizie, vă veți gândi de două ori înainte. Eu aceste cărți aș fi vrut să le citesc și să le învăț pentru bac, dar nu am avut ocazia. Lectură plăcută și vizionare plăcută!

Cărțile au avut un real succes, fiind traduse în 23 de limbi.

Sursa foto : Google

Alexandra Elena Chira

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.